Bakverk från Portugal

Pastel de nata, gjord på naturprodukter som smör, socker och grädde. Detta är Portugals nationalbakverk!
300px-MargaretCafe_PasteisDeNata

Smördegen fylls med gräddkräm och gräddas bruna och fina. Det finns inget godare än en nybakad pastel och en kopp espresso. I Portugal fikar man nog lika mycket som vi gör i Sverige och kafféerna har fulla montrar med läckra bakverk. Portugiserna startar dagen med en god kopp kaffe, antingen hemma eller i rushen på väg till jobbet. I de större städerna finns alltid litet ”hål i väggen” intill tågstationen, metron eller spårvagnscentralerna. En Garotto, epsresso, för att snabbstarta dagen och gärna något sött till det. För den som har lite mer tid så kan man unna sig en Chinesa, kaffe med mjölk. Uma Chinesa är mer dialektalt för kaffet på Madeira än fastlandet där man helt kort och gott dricker kaffe med mjölk, caffe con leite.

Kaffekulturen är nästan som vår fikapaus, fast bryggkaffet lyser med sin frånvaro. På eftermiddagen så kan man även ta sig ett litet glas madeira eller portvin till koppen.

Smördegen fylls med gräddkräm och gräddas bruna och fina. Det finns inget godare än en nybakad pastel och en kopp espresso. I Portugal fikar man nog lika mycket som vi gör i Sverige och kafféerna har fulla montrar med läckra bakverk. Portugiserna startar dagen med en god kopp kaffe, antingen hemma eller i rushen på väg till jobbet. I de större städerna finns alltid litet ”hål i väggen” intill tågstationen, metron eller spårvagnscentralerna. En Garotto, epsresso, för att snabbstarta dagen och gärna något sött till det. För den som har lite mer tid så kan man unna sig en Chinesa, kaffe med mjölk. Uma Chinesa är mer dialektalt för kaffet på Madeira än fastlandet där man helt kort och gott dricker kaffe med mjölk, caffe con leite.

Kaffekulturen är nästan som vår fikapaus, fast bryggkaffet lyser med sin frånvaro. På eftermiddagen så kan man även ta sig ett litet glas madeira eller portvin till koppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×

Vi har ett jättesött nyhetsbrev som vi gärna vill att du får till din brevlåda

Eftersom det är så bekvämt att få det så rekommenderar vi att du fyller i din bästa e-postadress med en gång!