Resesidan.se bloggar om mat
Europa

Bästa matminnet från reseledartiden

För mig var halva nöjet att jobba utomlands, all den goda maten man fick prova på. Samos var första destinationen jag kom till och där åts det gott hela tiden.

Resesidan.se bloggar om mat

De härliga restaurangerna nere i hamnen i Pythagorion serverade en massa god mat, tsatstiki kors och tvärs till alla måltider. På Samos blandar man ner lite morot, på vissa krogar, som ger en söt och god smak. Nästan varje lunch bestod av en Grekisksallad och tsatsiki, som vi var flera att dela. Siestan var helig för oss, fyra timmar för att kunna äta, sola, bada och sova lite.

Kvällstid förvandlades hamnpromenaden till en väldoftande och musikspelande hamn där restaurangerna var fullbokade mest hela tiden. Kalla Efes (öl) och lokalt vitt vin serverades till maten. Men efter ett tag, när man ätit sig igenom den grekiska menyn så började man att leta efter annan mat. Då plötsligt dök både det italienska- och amerikanska köket upp.
En av de godaste Spaghetti Puttanescan jag ätit var på Samos och här har ni det goda receptet:

Recept för 4 personer

Ingredienser
  • 500 g spagetti
  • 1,5 st stor gul lök
  • 3 st stora vitlöksklyftor
  • 4 st tomater
  • 1,5 dl små svarta oliver
  • 1 pkt sardeller i olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl stora kaprisbär, eller 1 dl små
  • parmesan
  • olivolja
  • persilja
  • svartpeppar
  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta rikligt och lägg ner spagettin.
  2. Hacka den gula löken samt vitlöksklyftorna fint. Gör detsamma med tomaterna, oliverna samt sardellerna (spara oljan som de ligger i). Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja och stek försiktigt lök och vitlök tills de börjar svettas. Tillsätt tomater, oliver och sardeller och fräs samman i någon minut på mellanvärme. Slå på de krossade tomaterna och kaprisbär delade på mitten och låt allt koka samman i någon minut.
  3. Sväng ihop den nykokta spagettin med pastasåsen och avsluta med rikligt med grovhackad persilja och grovriven parmesan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt eller den överblivna oljan från sardellburken. Servera genast.

På Samos hade man den abrovinken att gratinera hela rätten i ugnen med ett täcke av ost! Extra gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.