Nyheter,  Restips,  Sverige

Cykelturvecka i Kristianstad för inspiration och upplevelser

Måndagen den 5 augusti, startade Cykelturveckan i Kristianstad i Cykelfrämjandets regi. Både tillresta och lokala cykelentusiaster får då chansen att upptäcka nya vägar och utflyktsmål i nordöstra Skåne och västra Blekinge.

– Cykelturismen är verkligen på framfart. Med Cykelturveckan har Cykelfrämjandet varje sommar sedan 1983 försökt inspirera och underlätta för alla som vill cykla på semestern. I Kristianstadstrakten har vi lyckats hitta etapper som ger spännande upplevelser och bra cykling för olika smaker och ambitionsnivåer, säger Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

Annons

Tradition för Cykelfrämjandet

Cykelentusiaster från hela landet samlas varje år till Cykelfrämjandets cykelturistevenemang, där även lokala cyklister kan delta enstaka turer eller hela programmet. I år är det Kristianstads kommun som står värd för Cykelturveckan, som har sin bas i Tivoliparken. Varje dag från tisdag till och med lördag erbjuds cykelrundor av olika längd som också inbjuder på till kultur-, natur- och matupplevelser längs vägen.

Annons

– Avsikten är att både ge inbitna cykelentusiaster en chans att samlas och ha trevligt och ge nya grupper chans att upptäcka hur kul det kan vara med cykel, säger Lars Strömgren.

Ökande cykelturism

Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren hoppas liksom Kristianstads projektledare för cykelevenemang att Cykelturveckan även ska få fler företagare att se potentialen i det växande cykelintresset.

– Vi ser hur cykelturismen växer i hela Europa i takt med ett ökat engagemang för både miljö och friskvård. I Tyskland omsätter cykelturismen sedan länge mångmiljonbelopp varje år och de senaste åren har vi kunnat märka en klar ökning av cykelturism även i Sverige. Vi i Nordostskåne har alla möjligheter att locka fler cykelturister, säger Ella Ekenberg.

De nya, nationella cykellederna har betytt mycket för cykelturismen. Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn, som invigdes för tre år sedan, går genom Kristianstad och får stå för en del av cykelturerna under veckan.

Deltagarna i Cykelturveckan kan cykla alla veckans dagar eller bara anmäla sig till någon enstaka runda bland rutterna som är mellan tre och nio mil långa. För barnfamiljer erbjuds ett par dagar en kortare cykeltur till Ekenabben, där lokala föreningar ställer upp med aktiviteter.

Invigning på naturum

Cykelturveckan invigs på naturum Vattenriket på måndagen kl. 16.30-18. Då talar bland andra Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson, som ser stora möjligheter att utveckla cyklingen i Kristianstads kommun.

– Vi ser Cykelturveckan som ett avstamp inför kommunens fortsatta satsning på både cykelturism och vardagscykling. Om fler väljer cykeln som transportmedel så ger det vinster både för miljön och för folkhälsan. Som kommun gör vi vad vi kan för att underlätta det valet, säger Pierre Månsson.

För mer information:
Lars Strömgren, ordförande, Cykelfrämjandet, lars.stromgren@cykelframjandet.se , 0736-55 45 82
Ella Ekenberg, projektledare, Kristianstads kommun, 072-467 81 41

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.