Weekend i Lissabon

tåg

Flygstolen.se har varit i en av våra favoritstäder, Lissabon, en helg. Läs om deras vistelse

Att få ett kort avbrott från vardagen är guld värt. För mig är en weekendresa det bästa avbrottet och något jag kan leva på både innan och efter. Det är en härlig känsla att strosa runt i en ny stad utan några egentliga planer utan bara kolla på människor, äta gott och koppla av. Min senaste weekendresa var i början av juni när jag och min sambo åkte till Lissabon.

Vår inte allt för utarbetade plan för resan var att sitta på uteserveringar, äta glass och kanske ta en dag i någon av de badorter som ligger strax utanför Lissabon. Att det var juni månad och att det väldigt sällan regnar i Lissabon under sommarmånaderna hade tydligen vädergudarna missat när vi var där. Vi möttes av en mulen och kylig stad när vi kom dit, men det var i alla fall uppehåll… till en början. Något som ändrade sig lagom tills dess att vi hade köpt inträdesbiljetter till Castelo São Jorge, slottet som är Lissabons äldsta byggnad och som ligger med fantastisk utsikt högst upp i den gamla stadsdelen Alfama. På väg upp över slottsgården, öppnade sig himlen och regnet öste ner. De tunga regnmolnen la sig som ett täcke över staden och skymde allt vad utsikt hette.

Så vad gör man i Lissabon när det regnar? Jo, man äter ost och dricker portvin som är landets specialitet. Vi hittade en mysig lite vinbar alldeles nedanför slottet som hette Claras em Castelodär vi sökte skydd för regnet.

Som tur var så regnade det inte hela tiden och sista dagen var det till och med så solen visade sig. Glass och uteservering kunde vi pricka av från listan, men något strandväder blev det aldrig. Men trots att Lissabon vädermässigt inte visade sig från sin bästa sida vill jag ändå trycka på att det är en perfekt weekendstad. Det är en av Europas billigaste huvudstäder och perfekt att bara strosa runt i de trånga, mysiga gränderna. Maten är fantastiskt god och det finns många mysiga caféer och uteserveringar. Om du dessutom lyckas pricka in sol och värme så ligger badorterna Estoril och Cascais bara 30 min bort med tåg eller buss.

Ta sig runt:

Det är enkelt att ta sig runt med kollektivtrafik.  Du kan köpa värdekort som gäller på tunnelbana, buss och spårvagn, antingen dagskort där du kan resa obegränsat under en dag eller med reskassa där du stämplar varje resa. Dessa kort köper du ur automater på stationen eller i kiosker, en enkelresa kostar ca EUR 1,40. Till och från flygplatsen åker du enklast med tunnelbana.

Tar backarna musten ur dig kan du ta spårvagn 28, de gamla spårvagnarna är klassiska i Lissabon och kör upp och ner för de branta och trång backarna i de gamla delarna av Lissabon.

Att tänka på!

Lissabon är backigt, Europas San Francisco skulle man kunna säga. Bra skor är inte bara att rekommendera det är ett måste. Lägg dessutom till att alla gatorna består av kullersten som efter lite regn blir hala. Flip-flop är alltså no-no om du tänkt dig traska runt i stan.

Ät i Lissabon:

  • Cantinho Lusitno – Denna lilla, mysiga familjerestaurang, där mannen står i köket medan frun serverar, har bara plats för 20-tal personer, men är en riktig pärla. På menyn står portugisisk tapas som du delar med dina bordsgrannar. Vi åt oss mer än mätta och delade på en flaska vin för ca EUR 40, för två personer.
  • The Decadente Restaurang och Bar – Fick tips om den här restaurangen av tre oberoende personer innan resan. Förväntningarna var höga och det kunde de leva upp till. Cool restaurang, med både bra mat och priser. Vill du inte äta en hel middag kan du hänga i baren där det ofta bjuds på livemusik och smarriga drinkar

Läs även Resesidan.se’s tips om denna vackra stad, klicka här >

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *