Pastel de nata, en läckerbit från Portugal 3
Inspiration,  Kultur och Historia,  Städer

Pastel de nata, en läckerbit från Portugal

Pastel de nata, gjord på naturprodukter som smör, socker och grädde. Detta är Portugals nationalbakverk!

Pastel de nata

Smördegen fylls med gräddkräm och gräddas bruna och fina. Det finns inget godare än en nybakad pastel och en kopp espresso. I Portugal fikar man nog lika mycket som vi gör i Sverige och kaféerna har fulla montrar med läckra bakverk. Portugiserna startar dagen med en god kopp kaffe, antingen hemma eller i rushen på väg till jobbet.

En pastel de nata om dagen

I de större städerna finns alltid litet “hål i väggen” intill tågstationen, metron eller spårvagnscentralerna. En Garotto, epsresso, för att snabbstarta dagen och gärna något sött till det. För den som har lite mer tid så kan man unna sig en Chinesa, kaffe med mjölk. Uma Chinesa är mer dialektalt för kaffet på Madeira än fastlandet där man helt kort och gott dricker kaffe med mjölk, caffe con leite.

Kaffekulturen är nästan som vår fikapaus, fast bryggkaffet lyser med sin frånvaro. På eftermiddagen så kan man även ta sig ett litet glas madeira eller portvin till koppen.

Jag hoppas verkligen att någon börjar baka dessa goda bakverk i Sverige för de är verkligen supergoda. Jag har i alla fall hitta att Roy Fares har ett bra recept, det hittar du här >

Välj rätt kaffe till din pastel de nata

I Portugal så har man många olika kaffedrycker, och lite som i Italien så dricker man lite olika kaffen vid olika tidspunkter och till vad man äter.

Um Café eller Uma Bica är en Espresso.

Um Pingo är en espresso med lite mjölk på toppen, i Spanien tar man en cortado.

Um Garoto (liten pojke) är en espresso med mjölk där man blandar 50/50.

Um Carioca är en urvattnat espresso en svag svag espresso.

Meia de leite en typ av café au lait.

Um Galão är en kaffe med mjölk, med mer mjölk än kaffe och den är varm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.