Levadavandringar på Madeira

Efter en resa till Madeira vill de flesta att komma tillbaka. Framför allt är det den otroligt vackra naturen och omgivningarna som lockar till ett återbesök.


Levada, MadeiraEn av många fantastiska levador, Madeira

Att bo på hotell på Madeira är bara det en upplevelse i sig, tilllika att flyga till Maderia och landa på den korta landningsbanan. Men det finns andra saker som lockar besökare till Maderia.

Ett måste, av många, är att vandra längs med en levada. Dessa levador, vandringsleder finns över hela ön och byggdes för att leda vatten frarm till städer och byar på ön. Många av dessa levador är än idag aktiva som vattenledare.  Idag finns det över 2100 kilometer med levada på ön, några enkla att promenera läns med, andra mer får den våghalsige och äventyrslystne. För amatörvandraren finns så många att välja bland, en del enkla som startar inne i Funchal och i stort sett bara är en promenad i vacker natur, bland bananodlingar och vackra blommor. Andra är enkla, men uppe i östra delens berg där trädljung och eukalyptusträd, tillsammans med agapantus blommar. Fortfarande breda stråk att gå längs med och vattnet porlar i kanalerna.

Madeira LevadaEn av de enklare vandringarna att göra

Vattenvägarna byggdes ju för att förse städerna med vatten men även de mer torra delarna för att bevattna sockerrörsfälten. Platser än idag använder levadan för att komma till sina hus och odlingar eftersom inga andra vägar finns. Till och med brevbäraren kan man möta längs med en levada. Naturen är underbar på Madeira, klimatet superbehagligt året runt. Om solen gassar nere i Funchal så är det svalare och skönt uppe i bergen och längs med kanalen. Håll ögonen öppna längs med vandringen för många exotiska blommor och träd lever här. Även om många av dem inte är original till Madeira. Urpsrungsskogen kallas Laurisilvaskogen och består av tätt växande träd och buskar. Även lagerträd växer på Madeira. Har ni tur går ni förbi bananpassionsträd, papegojblommor och små orkidéer.

Levada tunnel

 Levadatunnel

För den som är mer tränad kan man promenera mot Nunnornas Dal, men var beredd på att på vissa platser kan vandringsleden ligga på 1000 meters toppar och raka stup ned! Bara att köra fram till vandringsstarten räcker för många! Andra tar de svårare toppvandringarna mellan bergstopparna, här kan det vara riktigt kallt så klä er varmt. Att tänka på är att det inte finns så mycket att köpa under en vandring och skall ni ge er ut på en längre är det ett måste att ta med dryck, mat och kläder. Tänk på att en vandring mellan topparna kan vara lite förrädiskt. Klimat, väder och vind skiftar en hel del här. Funchal kan ha sol och vindstilla medans Pico de Arieiro har regn, kraftiga vindar och molnigt.

Levada-NovaVacker utsikt, Östra Madeira, Agapantus kantar den smala kanten.

Oavsett vilken levada man väljer, den genom Funchal med breda stigar, Ribeiro Frio till utsiktsplatsen och forellodlingarna eller kanske de svårare med tunnlar och branta stup så har man mycket att uppleva. De tolv Vattenfallens-levada är spektakulär, på västkusten, i en dalgång. Lite pyssligare att ta sig dit men absolut värt besväret. Madeira har mer att uppleva än korgslädar, madeiravin, saluhallen.

Fler artiklar om Madeira finns att läsa här>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.