Naturturismen ökar stort i Halland – nu utbildas 40 naturguider



Naturturismen ökar stort i Halland – nu utbildas 40 naturguider

Halland har seglat upp som ett av de hetaste besöksmålen för naturintresserade i södra Sverige! Nu utbildar Visit Halland 40 naturguider som ska möta det ökande intresset att lära sig mer om naturen.

Det stora intresset för att vandra och besöka naturen i Halland har märkts på fulla parkeringar och den stora mängden besökare till populära naturmål runt om i länet. Därför utbildar nu Visit Halland 40 naturguider i hur de ska bli bättre på att marknadsföra sig mot privatpersoner och konferensgäster, som vill ut i naturen och lära sig mer om ätbara växter och svampar, få fisketips, upptäcka nya mountainbikeleder, gå på viltspaning eller uppleva yoga vid skogsbad. Guiderna kommer att verka över hela Halland, vissa av dem som professionella guider, medan andra kommer att ha det som sin sidoverksamhet.

– Naturtrenden har gjort att allt fler vill lära sig och uppleva nya platser i naturen. Här blir våra naturguider en viktig kunskapskälla. I Europa är det stort med naturguider och nu ser vi hur intresset för detta även ökar i Sverige. Särskilt i Coronatider när fler boendeanläggningar erbjuder konferenser i utemiljö, kan guiden få en viktig roll, säger Magdalena Petersson, projektledare för naturturism på Visit Halland.

Intresset för utbildningen har varit stort. 40 personer har deltagit vid två tillfällen, där de fått inspiration och kunskap i hur man som guide kan marknadsföra sig mot besökarna och hur man paketerar sitt erbjudande på ett attraktivt sätt. Nästa steg blir att koppla ihop guiderna med boendeanläggningar och olika besöksmål.

– Vi vill att Halland ska kunna erbjuda fler och även olika typer av naturguidningar och gärna med kopplingar till andra upplevelser som t ex naturnära matvandringar, vattensporter eller naturfotografering. Tanken är att detta ska bidra till att förlänga turistsäsongen, skapa fler anledningar till att besöka Halland och att besökarna ska få med sig minnesvärda upplevelser härifrån, säger Magdalena Petersson.

Vandringslederna lockar många
Intresset för den halländska naturen är stort. Bland annat har den drygt 450 kilometer långa Hallandsleden lockat betydligt fler besökare i år och hemsidan har haft över 300 000 visningar från mars 2020 fram till idag. Det är en ökning med närmare 140 procent jämfört med året innan. Platser där man kan vandra eller uppleva naturen, är även det som allra flest söker efter i Visit Hallands app ”A day in Halland”. Åkulla bokskogar, Virsehatt och Yngeredsforsen toppar antalet sökningar i appen, men i stort sett alla naturområden runt om i länet har haft många besökare.

– Den rådande svemestertrenden kopplat till naturtrenden och att våra naturguider nu står redo att möta besökarna, gör att vi räknar med att Halland kommer fortsätta vara ett stort naturmål även 2021, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig på Visit Halland.

Visit Halland tipsar om 12 mindre besökta naturmål

Gäddeviks naturreservat i Kungsbacka
Det vackra naturreservatet består av två skogsklädda uddar som skjuter ut i sjön Lygnern. Området utgörs till stor del av bokskog och på de äldre bokarna finns en rik flora med hotade arter. Gäddevik har även ett rikt djurliv.

Hållsundsudde-Sönnerbergen, Kungsbacka
Här vandrar man på hedmark och bland klippor, med fin utsikt mot ön Nidingen och dess fyr. Det saknas markerade vandringsleder, men i naturreservatet finns många välnötta stigar och dessutom flera fornminnen, två gamla lotsbostäder och en lotsutkik.

Vandringsleder i Bua, Varberg
Varva vandring på klippor med stigar i den vackra och storslagna naturen längs vandringslederna på Buahalvön. Passa även på att ta en avstickare ut till Krokstad fyr för fri sikt mot horisonten.



Kungsjölederna i Varberg
Välj mellan nio olika turförslag för en härlig dagsvandring! Pausa vid någon av de fina rastplatserna och njut av vackra vyer bland sjöar och skog.

Naturreservatet Yttra berg i Falkenberg
I naturreservatet Yttra Berg möter du ett landskap som var vanligt förr, med hamlade träd, slåtterängar, odlingsterrasser och fägator. En bra överblick över de vackra omgivningarna får man om man går upp på höjden Store Bergsåker, varifrån utsikten är magnifik.

Björkekullen i Falkenberg
Björkekullen är ett gammalt torpställe som är omgivet av ett naturskönt och småskaligt odlingslandskap. Här möter besökaren vacker natur tillsammans med höga kulturhistoriska värden. Vid Björkasjön i västra delen finns en mindre badplats. Du kan även ta en promenad runt sjön på den markerade vandringsleden.

Bosgårdsfallet i Hylte
Upplev naturen vid Bosgårdsfallet, strosa runt på vandringsstigarna och fascineras av det 11 meter höga vattenfallet. En perfekt plats att packa upp picknickkorgen på och samtidigt lyssna på bruset av vattenfall i bakgrunden.

Mårås naturreservat i Hylte
Mårås är hemvist för en lång rad sällsynta växter och djur som kräver gammal, orörd bokskog. Njut av stillheten under skogens täta lövverk på den 2,3 kilometer långa vandringsleden som går genom naturreservatet.

Biskopstorp i Halmstad
Biskopstorp är ett av södra Sveriges största skogsreservat. Här finns flera fina och lättillgängliga vandringsleder i mäktig sprickdalsterräng och med porlande bäckar och sjöar, gammelskogar och skogsbetande tamboskap.

Resesidan om vandringsleder



Långhultamyren i Halmstad
Långhultamyren är ett vidsträckt och välbevarat myrkomplex med storslagen utsikt från Långhulten. På myren finns gömslet, ett mindre hus där man kan övernatta på enkla träbritsar och skåda orrspelet på myren.

Göstorp i Laholm
Att vandra i skogarna i Göstorp bjuder på en varierande natur. På flera ställen bryter fuktstråk med björk och alsumpskog genom ädellövskogen. I bokskogen är det sparsamt med växtlighet på marken men i ekskogen finns det gott om blåbärsris och kruståtel. Här finns även Hallands största sluttningsmyr.

Mästocka ljunghed i Laholm
Att besöka ljungheden i Mästocka är en resa i tiden. Längs reservatets två markerade stigar, finns flera naturliga utsiktspunkter med vackra vyer över heden. Här är även Hallands landskapsblomma, hårginsten, vanlig och en tidig vårmorgon kan man med lite tur få höra orren spela.

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
×