Buenos Aires: Sydamerikas Paris 1
Inspiration,  Kultur och Historia,  Städer

Buenos Aires: Sydamerikas Paris

Efter en flygresa till Buenos Aires på 9-13 timmar brukar man vara ganska så seg. En efterlängtad dusch för att tvätta bort resdammet brukar göra susen, sedan är man redo att upptäcka staden.

bue2

När man börjat upptäcka Buenos Aires och dess befolkning så brukar det inte dröja länge innan man har förälskat sig i staden och argentinarna. Här känner man sig inte som en turist, lokalbefolkningen kommer från många olika länder som invandrade under 1900-talet, de flesta från Spanien och Italien. Men många är det som bestämt sig för att hitta lyckan i sitt nya hemland och stad, kineser, ryssar, armenier, brasilianare, colombianer och amerikaner för att nämna några nationaliteter.

Området La Boca är uppbyggd av invandrare som satt sin prägel på bland annat de färgstarka husen man hittar på Caminito. Det är en gågata, två kvarter långt, en gång i tiden slutstation för tågen och har fått sitt namn från en populär tango. Här finns även Bombonera, fotbollsstadium för Boca Junior och ett viktigt inslag i staden bland alla fotbollsälskare. Att se en match här är en upplevelse för livet!

Buenos Aires är en av världens “gay-vänligaste” städerna. Det var den första staden i Latinamerika som tillät samkönade äktenskap och bli inte förvånad över att se unga Buenos Aires-bor på gatorna som håller varandra i handen. Möter du några “portenos” (invånare i Buenos Aires) märker du snabbt de är vänliga, varma och tillgivna. Träffa och lära känna nya vänner och  ta hand om gamla är viktigt för Argentinare. Oavsett om de är gay eller inte så vill dem att man skall känna sig välkommen och bekväm i staden. De flesta pratar engelska och många behöver även träna på att prata, vilket de gladeligen gör.

Buenos Airues 2

Ett måste vid ett besök är en tur till Recoleta begravningsplats, en vacker  och för oss  annorlunda plats, här ligger stadens elit begraven.

En promenad längs med Avenida de Mayo , från Plaza de May till kongressen visar upp ett vackert inslag av staden. Här kan du beskåda Rosa huset (Casa Rosada), katedralen där Påve Fransiskus var verksam innan han blev påve. Avenyn visar upp spännande spanska arkitektur och gör ett stopp på Café Tortoni, stadens äldsta bar. Här inne är det som om tiden stått stilla sedan 40-talet.

Buenos Aires andas historia och passion

På söndagarna kan du även besöka en stor loppmarknad på Defensagatan som blir en gågata från Plaza de Mayo till Avenida San Juan. Här köper man med fördel med sig souvenirer.

Jämfört med Europa så går man sent ut på restaurangerna för att äta. Det är ovanligt att vara ute före kl 20:00 och mer vanligt att man sitter runt midnatt och intar sin middag. Argentinska grillspett och grillat är naturligtvis självklart att äta, biff, fläsk, kyckling eller goda korvar men även kalvbräss och inälvsmat. Beställ in en parrillada de achuras, ett stort fat med grillbitar av olika köttsorter. Till det skall ni ta in Chimichurri, en god grillsås gjord på olivolja, vitlök, persilja och paprika. Drick en god flaska vin för att göra måltiden komplett. Om plats finns kvar i magen så avsluta med söta pannkakor, Dulche de leche. Det finns många grill- och BBQ ställen att välja på.

 

bue5

Ett annat måste är att gå på en Tango Show. Dessa shower kan kombineras med middag och normalt sett börjar föreställningen vid klockan 22:00.  Bokar man med middag i priset så är det många av Tangohusen som även inkluderar en timmes tangolektion innan middagen. Grunderna lärs ut och det är väldigt kul!

Den nya delen av staden heter Puerto Madero, under 1990-talet tog man tillvara på de gamla bodarna och båtplatserna längs med floden och här finns idag många restauranger och barer i en ny, modern miljö. Här promenerar man med fördel i Reserva Ecologica, en oas mitt i staden med promenadstigar.

Palermo är den trendiga delen och är indelad i flera delar, den gamla, Freud (många psykologer här), Hollywood (Produktionsbolag och några tv-kanaler) och Queens (outlet för kläder).

Vill man gå ut och prova på nattlivet så är det likt middagen, det börjar sent. Oftast inte före 01:30 och man dansar fram till dess att solen går upp. För tillfället är det mest populära dansstället, Rheo, närta Palermo Parken. Vill man inte nattsudda finns många barer som även spelar live musik. After Work har blivit lika vanligt och populärt i Buenos Aires som i Sverige.

Vill man fly undan staden ett par dagar skall ni åka till Tigre City, 45 minuter stan. Här kan man utforska deltat, besöka över 500 öar som är befolkade året runt, bo på små söta B&B’s, strosa längs med gatorna och äta god mat. Här ska man åka på de till synes oändliga kanalerna med snabba båtar. Tigre City kan besökas när som helst men under sommarmånaderna kan temperaturen bli närmre 40 grader.

Sebastian Strozza

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.