Inspiration, Europa, Natur, Restips

Levada: Magi på Madeiras vattenvägarIntroduktion till en tur på en levada

Levada är unika bevattningskanaler på Madeira, skapade för att transportera vatten från bergens källor till jordbruksområden och städer. Dessa natursköna vandringsleder erbjuder spektakulära vyer över öns landskap, frodiga skogar och vattenfall. Att vandra längs en levada är en oförglömlig upplevelse som kombinerar historia, natur och äventyr i ett fantastiskt paket.

Förbered dig inför din vandring

Om du planerar att gå en levada, vandringsled, på Madiera så finns det en del saker att tänka på. Här är några viktiga punkter att ta med sig.

 • Bekväma vandringsskor: Då du kommer att vandra på ojämn terräng är det bra med sköna och stadiga skor som även har ett bra grepp på sulan.
 • Väderanpassad klädsel: Ibland kan vädret ändras snabbt på ön så ta med dig rätt klädsel. Vissa delar av en vandring kan gå genom kalla passage och regn kan snabbt komma, ta med en poncho!
 • Vatten och snacks: Vissa turer är långa, över 5 timmar att genomföra. Viktigt att ta med dricka och något att äta under turen.
 • Solskydd: Smörj in dig innnan! Smörj in dig under turen!

Hitta en levada som passar dig

Det är en god chans att kunna hitta en levada som passar just dig. Totalt finns ca 200 olika levador på Madeira och över 2000 kilometer vandringar. Levadorna sträcker sig över hela ön och det finns olika “svårighetsgrader” att välja bland.

Här får man själv tänka efter vad man vill få ut av sin tur och vad man själv klarar av. Är man höjdrädd är det en del turer man inte skall gå, som den till Nunnornas Dal som stupar 1000 meter ned från bergskanten eller bergstoppsvandringen mellan Pico de Arieiro och Pico Ruivo

Gå levada på Madeira


Mina tips på levada, från enkla till mer “jobbiga”

Funchals stadslevada, Levada Dos Tornos

Denna turen är perfekt egentligen för alla! Den är enkel och kul att genomföra och man går igenom gränder och trädgårdar i Funchal. Levadan kan nås från många olika platser i staden men enklast är kanske att gå till Jardim de Santa Luzia och sedan följa skyltarna vidare.

Turen är runt 5-7 kilometer beroende på vart man startar, tar ungefär 3 timmar att göra. Vandringen har knappt några höjdskillnader och oftast lättpromenerat på breda gångar.

Höjdpunkter:

Natursköna vyer: Trots sitt läge nära stadens centrum erbjuder Levada dos Tornos frodig grönska, vackra trädgårdar och ibland utsikt över Atlanten.

Stad och natur i harmoni: Promenaden ger en fascinerande kontrast mellan Funchals urbana områden och den lugna, naturnära atmosfären längs levadan.

Kulturella inslag: Under vandringen passerar du traditionella madeiranska hus och kan få en glimt av det lokala livet.

Historiska element: Levadans historia går långt tillbaka och du får chansen att se hur dessa vattenvägar har spelat en viktig roll i Madeiras jordbruk och vattenförsörjning.

Gratis Nyhetsbrev från Resesidan! Starta prenumeration idag!

Levada Vereda dos Balcoes

Detta är en av mina favoritturer att göra på Madeira. Denna levada är väldigt enkel att göra och det är en mycket populär tur och ibland kan det vara väldigt många som promenerar här. Men det är väl värt att ta sig till Ribeiro Frio där levadan startar.

Resan dit är en upplevelse i sig. Nu får man se underbara Madeira från sin rätta sida. Vägen slingrar sig uppåt och nedåt genom ursprungsskogar och vägkanten är fylld av agapantus, Afrikas Lilja, papegojblommor, eukalyptusträd och ett och annat lagerträd.

Papegojblomma


Framme vid Ribeiro Frio följer man skyltarna till vandringen och sedan är det bara att ge sig iväg. Här promenerar man på breda vägar genom ursprungsskogen på ön, laurisilvaskogen är grön och frodig. Det är ca 1,5 km att gå till utsiktspunkten, Balkongen, och man måste gå samma väg tillbaka. Det tar cirka 1,5 timme att gå denna underbara tur.

När man börjar närma sig slutet på vandringen går man igenom en klippa som sedan öppnar upp sig in i en dal med fantastisk utsikt från balkongen. Det frodiga landskapet är fantastiskt och här ser man hur högt upp man egentligen är.

Madeira och levada

Tips är att försöka komma tidigt på morgonen då det inte är allt för mycket folk här men är man på plats vid lunchtid skall man stanna kvar i Ribeiro Frio för att äta färs forell som odlas där. Väldigt gott och till det ska man njuta antingen ett glas portugisiskt vitt vin eller en kall Super Bock (öl).

Pico de Arieiro

Pico de arieiro, levada på Madeira

Även om man kanske har lite höjdrädsla eller känner obehag är det ett måste att åka upp till Pico de Arieiro, man kan stanna där på vägen till Ribeiro Frio. Vägen upp till toppen är något av en sevärdhet i sig. Här slingrar sig vägen fram längs med bergsväggen och ibland är det både trångt att möta en annan bil och det är branta stup.

Magiskt vackert blir det när molnen kramar om bergstopparna så de bara sticker ut lite här och där. Över 1800 meter upp kan det här faktiskt snöa och när det sker blir Madeiraborna som tokiga och sticker dit för att göra snögubbar och kasta snöbollar.

Man kan vandra runt här uppe på toppen och bara njuta av att vara där och spendera en timme eller två. Det finns både bar och restaurang om man blir sugen.

Vandra mellan de högsta topparna, Levada Pico de Arieiro till Pico Ruivo

Vandringen mellan Pico Ruivo och Pico do Arieiro är en av Madeiras mest spektakulära och utmanande leder. Denna rutt erbjuder dramatiska bergslandskap och en oförglömlig upplevelse för vandrare.Vandringen i korthet:
 • Längd: Cirka 7 kilometer enkel väg.
 • Svårighetsgrad: Krävande, med branta stigningar och nedstigningar.
 • Höjdskillnad: Vandringen når höjder på upp till 1 862 meter (Pico Ruivo) och 1 818 meter (Pico do Arieiro).
 • Tidsåtgång: Cirka 4-6 timmar enkel väg beroende på tempo och antal stopp.
Höjdpunkter:
 1. Dramatiska vyer: Panoramautsikt över Madeiras bergstoppar, djupa dalar och ibland molnhavet som sveper in landskapet.
 2. Unik flora och fauna: Möjlighet att se endemiska växter och djur som är typiska för Madeiras höga höjder.
 3. Fysiska utmaningar: Lederna inkluderar smala stigar, branta trappor och tunnlar, vilket kräver god kondition och vandringsvana.
 4. Naturliga sevärdheter: Under vandringen passerar man genom en serie tunnlar och grottor, och förbi imponerande klippor och bergsformationer.
Praktiska tips:
 • Förberedelser: Klä dig i lager och ta med regnkläder, eftersom vädret kan förändras snabbt. Bra vandringskängor är ett måste.
 • Mat och dryck: Ta med tillräckligt med vatten och energi för en lång dags vandring.
 • Starttid: Börja tidigt på dagen för att ha tillräckligt med dagsljus, särskilt om du planerar att gå tur och retur.
 • Transport: Planera transporten noggrant, eftersom start- och slutpunkterna ligger på olika ställen.

Denna vandring är en av de mest ikoniska på Madeira och erbjuder en oförglömlig kombination av fysisk utmaning och naturlig skönhet.

Otroliga São Lourenço-halvön

Madeira bjuder på så många överraskningar och upplevelser. Från den frodiga östra sidan till kala toppen och den karga norra delen. Sao Lourenco-halvön är ett eget kapitel. Här är det DRAMA!

Levada på Sao Lourenco

São Lourenço-halvön, eller Ponta de São Lourenço, ligger på den östra spetsen av Madeira och erbjuder en av de mest spektakulära och unika vandringslederna på ön. Halvön är känd för sitt dramatiska landskap, med karga klippor, utsatta kuster och enastående utsikter över Atlanten.

Vandringen i korthet:
 • Längd: Cirka 8 kilometer tur och retur.
 • Svårighetsgrad: Måttlig, med några branta stigningar och nedstigningar.
 • Tidsåtgång: Cirka 3-4 timmar tur och retur, beroende på tempo och antal stopp.
Höjdpunkter:
 1. Dramatiska vyer: Panoramautsikt över Atlanten, klippformationer och ibland till och med den närliggande ön Porto Santo på klara dagar.
 2. Unik flora och fauna: Halvön är ett skyddat naturreservat med flera endemiska växter och fågelarter som bara finns på Madeira.
 3. Geologiska formationer: Fascinerande vulkaniska klippor och erosion som skapat unika former och färger i landskapet.
 4. Utsiktsplatser: Det finns flera naturliga utsiktsplatser längs leden som erbjuder fantastiska fotomöjligheter och platser för vila.
Så här når du startpunkten:
 • Med bil: Från Funchal, ta VR1 motorvägen österut mot Caniçal och följ skyltarna till Baía d’Abra, där vandringsleden börjar. Det finns parkeringsplatser vid startpunkten.
 • Med buss: Det går bussar från Funchal till Caniçal, men du kan behöva ta en taxi den sista biten till vandringsledens startpunkt.
Vandringen:
 • Startpunkt: Vandringen börjar vid Baía d’Abra, en parkeringsplats med informationstavlor om leden.
 • Leden: Följ den markerade stigen som slingrar sig längs halvöns kust. Stigen är väl markerad och erbjuder flera möjligheter att stanna och njuta av utsikten.
 • Slutpunkt: Den officiella slutpunkten för leden är Casa do Sardinha, ett litet hus som fungerar som en viloplats med faciliteter. Här kan du njuta av utsikten innan du vänder tillbaka samma väg.

Levada de Boa Vista

Denna levadan är en mer okänd levada eller ska man säga bortglömd. En tur för den som vill ta det lite lugnt men samtidigt njuta av fina vyer och upplevelser. Här får man uppleva öns naturlliga skönhet utan större ansträngningar.

Turen är cirka 1 mil fram och tillbaka och det tar ungefär 3-4 timmar att genomföra vandringen.

Turen startar ut från Caminho do Pináculo e Calçada och enklast är att ta en taxi dit. Där är det skyltat till levadan så det är enkelt att hitta. Levadan erbjuder vackra vyer över Funchal i ett snyggt naturlandskap. Perfekt rutt för den som vill ta det lugnt och inte ge avkall på Madieras skönhet.

Boa Vista

3 levada att göra för den som vågar och kan

 1. Levada do Risco till 25 Fontes:
  • Svårighetsgrad: Utmanande till krävande.
  • Beskrivning: Denna levada tar dig genom en avlägsen del av Madeiras skogar och slutar vid de spektakulära 25 Fontes-vattenfallen. Vandringen involverar branta stigningar och nedstigningar, smala och hala stigar samt passage genom tunnlar och över vattendrag. Vissa delar av leden kan vara utsatta och kräver god balans och uthållighet.
 2. Levada das Rabacas:
  • Svårighetsgrad: Krävande till svår.
  • Beskrivning: Denna levada tar dig genom det karga landskapet i Rabacal-området och erbjuder fantastiska vyer över de omgivande dalarna och klipporna. Vandringen involverar branta klättringar och nedstigningar, smala och ojämna stigar samt passage genom långa tunnlar och över exponerade sektioner. Det är viktigt att vara försiktig och ha rätt utrustning på grund av risken för halka och fall.
 3. Levada do Curral das Freiras (Nun Valley):
  • Svårighetsgrad: Måttlig till krävande.
  • Beskrivning: Denna levada tar dig genom den dramatiska terrängen i Nun Valley, omgivet av branta klippor och skogklädda dalar. Vandringen innebär långa sträckor med klättring och nedstigning på ojämna och ibland hala stigar. Dessutom finns det flera avsnitt med exponerade partier och stup, vilket kräver god balans och fokus.

Dessa levadavandringar är utmanande och kräver god fysisk kondition, erfarenhet av vandring i bergsterräng samt rätt utrustning och förberedelser. Det är viktigt att vara medveten om den egna förmågan och att ta hänsyn till väderförhållandena innan man ger sig ut på dessa leder. Att anlita en erfaren guide kan vara rekommenderat för dem som är osäkra på sin förmåga att

Slutsats

Att utforska Madeiras levador är en upplevelse utöver det vanliga. Från de dramatiska klipporna i São Lourenço till de gröna dalarna i Rabaçal, varje steg på dessa historiska vattenvägar bjuder in till äventyr och upptäckter.

Från vandringsturer till äventyrliga utflykter, det finns något för alla. Med spännande upplevelser att välja mellan kan din nästa resa till Madeira bli ännu mer minnesvärd. Hitta din nästa äventyrsupplevelse på Madeira här >

Vanligen ställda frågr

Vad är en levada och varför är de så speciella på Madeira?

Är levadavandringar lämpliga för alla åldrar och färdighetsnivåer?

Vad ska jag ha med mig när jag ger mig ut på en levadavandring?

Finns det guidade turer tillgängliga för levadavandringar?

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×