Det okända Södermalm
Inspiration,  Sverige

Det okända Södermalm

På Södermalm i Stockholm finns några områden som är kulturminnesskyddade. Här finns bland annat gamla hus från 1600-talet och det är väldigt intressant att gå här och känna av historian.

Söder, som man omnämner Södermalm, ligger precis där Gamla stan slutar och slussen tar över in på denna bergrika ö. Söder har cirka 100.000 invånare och är lika tätbefolkad som Manhattan är. Idag så rör sig de flesta besökarna på ett fåtal platser på ön. Det är runt Maria Torget, Medborgarplatsen, Nytorget, Götgatan och på senare tid utmed Folkungagatan och SOFO.

Det många inte känner till är att det finns många bevarade områden på söder som har den gamla byggnationen, parker och gatlyktorna kvar. Det är mest runt trakterna kring Katarina där dessa är bevarade.

Södermalm
Södermalms minsta hus?

Kanske detta är Södermalms minsta hus? Det finns flera platser som visar upp ett gammalt och charmigt södermalm. Går man mot Katarina Kyrka finns där ett litet kvarter med röda små trähus. Här har olika arbetarfamiljer bott och man kan läsa om att de ibland var 10 personer i ett rum och kök. Husen är idag väldigt eftertraktade men det kommer med en hel del regler när man ansöker om att bosätta sig i ett av husen.

IMG_1206Man får räkna med att bo på markplan, ha insyn och att det är lågt i tak, ganska mörkt inomhus. Men man får ett charmigt och historiskt viktigt hus som måste skötas och tas hand om för kommande generationer.

Parken ovan är en “dold” park på Södermalm som heter Glastäppan, parken ligger ett stenkast från den berömda Fjällgatan. Hit kommer de flesta turistbussar och stannar, inte bara för att kika på utsikten men även att beskåda de gamla husen och kanske Sveriges minsta teater, Teater Dur & Moll. Om ni är på Södermalm under Nyårsafton är det till Fjällgatan man skall gå om man vill se stadens fyrverkerier.

Okända södermalmMånga av dessa gamla och charmiga hus ligger i klungor, de har små gårdar, kullerstensgator och original gaslampor på gatan. Små speglar sitter utanför fönstren, som smygkikare. Vid Mosebacke torg finns även den gamla bowlinghallen och dess utsmyckningar.  Det historiska Södermalm är kul att upptäcka och stadsdelen är trevlig att promenera i. Vill man hinna med att se lite mer av söder på en dag kan man ta en el-scooter och åka runt. Då hinner man även med att se de fina koloniområdena vid Skanstull och fram till Tanto lunden.

Runtomkring Söder finns en mängd bra restauranger och barer. Några av Stockholms bästa thaikrogar ligger på Söder. Här kan ni läsa om några av dem >

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.