Dags att utforska Kung Ranes gömda rike 1
Inspiration,  Kultur och Historia

Dags att utforska Kung Ranes gömda rike

Helgen den 25-27 maj kommer det att göras markradarskanningar av Kung Ranes hög i Flistad strax utanför Tidans samhälle. Detta ingår i ett Leaderprojekt där både Askeberga skeppssättning och Kung Ranes hög ska utforskas närmare.

Allmänheten hälsas välkommen under fredag – söndag kl. 10-16 då skanningarna pågår. Allmän visning med guidning kommer att ske under lördagen den 26 maj kl. 11.00 och 14.00.

Tidigare har Askeberga skeppssättning skannats på liknande vis och då hittade man något oförklarligt som går rakt igenom själva skeppssättningen.

– Vår förhoppning är att kunna få en skymt av vad som gömmer sig inne i högen, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Kung Ranes hög ligger strax bredvid Flistad kyrka inne på kyrkogården. Det var vanligt när man kristnade Sverige att man använde sig av starka kultiska platser som folk redan hade en anknytning till. Det är troligen därför man byggt kyrkan så nära den gamla gravhögen.

Ordet Rane kan ha flera betydelser men en av dem är från de isländska sagorna en berättelse där Oden, den fornnordiska gudarnas konung använder sig av namnet Rane som täckmantel på sina färder till människornas land. Med tanke på detta och de många Odennamnen i trakten runt sjön Östen kanske Oden var en särskilt viktig gud för människorna som bodde här för 1000 år sedan. Inte minst kallas sjön Östen ibland för Odens sjö och här finns Odensåker som ligger strax intill. Ett äldre namn för Askeberga är också Ranes stenar som är ytterligare ett tecken på kopplingen till området.

– Gör detta måhända att vi ska skanna Odens grav, säger arkeolog Martin Toresson skämtsamt inför den kommande helgens markradarskanningar.

Skanningarna görs i samarbete med Askebergagruppen, som är en del av Tidans hembygdsförening, och Next Skövde med arkeolog Martin Toresson i spetsen.

Foto: Birgit Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.