Altea, charmig konstnärsby i Spanien 3
Europa,  Kultur och Historia,  Sol & Bad,  Upplevelser

Altea, charmig konstnärsby i Spanien

Cirka en timme norr om Alicante ligger lilla bergsbyn Altea, ett populärt område bland många svenskar och norrmän. Här kan man både bo bra och äta gott i genuin spansk miljö

20140719_205416_resizedVy över bergen kring Altea

Altea kan stoltsera med ett invånarantal strax under 24.000.  Runt Altea ligger bergskedjorna El Morro de Toix och Sierra Frost, från dessa får man en vidunderlig utsikt över medeltidsstaden. Altea har ett behagligt klimat året runt, och temperaturen går sällan under 18 grader. Sommartid kan man räkna med temperaturer över 42 grader i skuggan.

20140719_210130_resizedTypiska gränder och hus

I denna by har man bevarat den typiska arkitekturen med små blommiga balkonger och kullerstensgator. Det är vackert och fint att strosa runt bland husen, man kommer nära inpå vardagen hos invånarna. Tvätt hängs från taken, dörrar och fönster är uppställda under sommartid för att ge lite genomdrag i hettan.

Kyrka_Altea

Från gamla delen av byn

Altea lockar besökare både till gamla och nya stadsdelar

Uppe i Alteas gamla del kan man bland annat besöka kyrkan Iglesia del Consuelo och en hel del fina utsiktspunkter med vyer över staden och havet. Det är även här uppe som många av stadens bättre restauranger finns och även en del butiker, gallerier och kaféer. Är man ute i god tid, det vill säga, tidig kväll kan man få plats på en restaurang, men vi rekommenderar att boka bord i förväg.

En kort promenad från stadsdelen så kommer man ner till Alteas Strandpromenad, på vägen dit passerar man förbi stadens “centrum” med butiker och marknader.

20140722_112530_resizedFärskt grönt

En dag i veckan är det marknad för frukt och grönt i staden. En av de smala gatorna är då fullproppad med stånd som säljer grönsaker och frukt, för nästan inga pengar alls. Tomaterna är varma, stora och saftiga, den gula löken ljuvligt mild och smakrik. Man kan även köpa torkade kryddor som lagerblad och timjan. Utbudet är stort och färska, fina fikon säljs bredvid mörkt mörkt röda körsbär.

20140722_124925_resizedStranpromenaden

På senare tid har man piffat upp strandpromenaden i Altea, längs med denna hittar man en mängd kaféer, barer och restauranger. Här finns något för alla, den som söker enkelt, billigt till mer lyxigare restauranger. Kvällstid flanerar turister och lokalbor längs med promenaden. Men man får se upp! Mitt i denna vackra promenad så kommer det plötsligt en blå cykelväg och tar över och här kommer cyklister i hög fart, oavsett om de tränar för tävling eller är ute för skojs skull.

20140722_124954_resized

Till Alteas “nackedel” så finns det inte någon riktigt bra strand inne i byn, trots att man har en 8 km lång kustremsa. Stränderna består av ganska så stora och obekväma stenar men vattnet är klart och fint. Vid strandpromenadens ena ände kan man sola och bada och hyra solstolar.

20140722_130616_resizedLyxiga boenden vid havet

Altea är nästan hopväxt med Albir, man kan promenera till Albir men räkna med en tur på 30 minuter. Här är stranden mycket finare och platsen har ett mer livligt strandliv. Bara några minuter söder om Altea ligger även Benidorm och här har vi mil av långa sandstränder.  Från Altea kan man även ta tåget till Benidorm, en resa på knappa 15 minuter.

20140722_153606Stranden i Albir är ännu stenig men inte lika “illa” som i Altea. Här finns även en del vattensporter och vattenlekar och många barer och restauranger.

Mer söderut ligger samhället Villajoyosa. Hit är det många som åker för att ta del av den fina långa stranden.

20140721_113421_resizedVillajoyosa

I Villajoyosa finns solstolar att hyra men även platser på stranden att sätta upp egna stolar och parasoller. Det är många spanjorer som själva besöker denna semesterort och en hel del norrmän. Husen vid strandpromenaden är färgglada och typiska för platsen.

20140721_113413_resizedEfter en dag i solen så kan man även stanna kvar för att äta på någon av de många krogarna som finns här. Lunchtid är det ibland svårt att få plats men är man där vid mindre populära tider så finns alltid lediga bord. Villajoyosa ligger cirka en timmes bilfärd från Altea.

20140722_125823

I Altea finns många hotell och man kan även hyra både hus och lägenheter här. Varmast blir det i augusti och september och det är även då som området har mest turister.

20140719_210203_resizedAltea är inte på något sätt handikappanpassat och det är även svårt att ta sig fram med barnvagn, räkna med att man då och då måste bära vagnarna för att ta sig framåt.  Det roliga med Altea är att utbud av nöjen, butiker och restauranger är ganska så utspritt, några av byns bättre krogar ligger strax utanför byn. Fisk och skaldjur är naturligtvis en av middagshöjdpunkterna här, färskt och gott. Glöm inte heller att prova lokala produkter som olika skinkor och närodlade oliver och ostar. Altea1

Konstnärer från Europa har under årtionden besökt Altea för att måla och hämta inspiration. På kvällarna framför kyrkan är det många av dessa som ställer ut sina alster och det är även här man hittar många bra restauranger och roliga barer.

Till Altea tar man sig lättast med flyg från Sverige till Alicante och vidare med buss, taxi eller bil.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×