Barrunda på Södermalm, Stockholm 1
|

Barrunda på Södermalm, StockholmOBS! Några av barerna finns inte längre eller är stängda.
Läs vår nya blogpost om barrunda på Söder.

De senaste tio åren har Södermalm, eller söder i folkmun, fullkomligen exploderat med utbud av krogar, barer och butiker. Här är några barer ni måste besöka.

GondolenEriks Gondolen

Börja rundan vid slussen, där en del av söder börjar och första besöket blir vid legendariska Eriks Gondolen. Förutom att det finns en bra restaurang här finns även en mycket populär bar. Detta är en av få platser i Stockholm som även erbjuder en fin utsikt över staden. Gondolen serverar klassiska drinkar som Geting, Gröna Hissen och Strawberry Margaritas

bauer_1

Bauer

Nästa stopp är inte så långt ifrån Gondolen, ut och upp på Götgatan, där finns Bauer. Denna restaurang och bar är ett av söders hetaste ställen. Här serveras även bra och poppis sushi. Drinkar som serveras här är lite mer arbetade och nyskapande.

Nästa stopp blir lite längre att gå till, vi skall besöka den “hemliga” baren Vampire Lounge. Nu får ni leta er fram till Östgötagatan, det blir en promenad med Götgatan, förbi Medborgarplatsen och sedan svänger ni in på Folkungagatan. Nästa korsning ni kommer till är rätt gata, ta in höger här.

vampire1Vampire lounge

Det är ganska så svårt att hitta hit, och skylten på den dolda dörren är inte så stor. Men ser ni Göta Källares entré, då har ni gått förbi! Vampire Lounge har vunnit pris för Stockholms bästa bar flera år i rad och här är det mesta inspirerat av vampyrer. Priserna de fått är bland annat för bästa drinkar och här är det inte ovanligt att få svartpeppar i sin drink tillsammans med björnbär. DJ spelar och det är en liten trång lokal. Se upp för skeletten på toaletterna…

Från mörker och onda vampyrer blir det nu totala motsatsen, änglar, ljus och himmel. Och Himlen Därtill är en relativt ny bar och restaurang och kan stoltsera sig att vara den högst belägna baren på söder.

OchhimlenOch Himlen Därtill

Belägen högst upp i den gamla Skatteverkets skrapa, på Götagan, får man en vidunderlig utsikt över hela Stockholm. Panoramafönster runt hela baren. Hissen tar dig upp till 26:e våningen för att sedan låta dig promenera upp en våning till. Goda drinkar och ett högre tempo med bra barhäng erbjuds man här uppe i himlen.

För den som har tiden på sig vill vi även tipsa om två ställen som ligger längsmed vår “golgatavandring”, innan Och Himlen Därtill finns den omtalade krogen Gröne Jägaren, det sägs att det är den bar i Sverige som säljer mest stora stark av alla barer. Hemmaarena för Hammarby fansen. Här kan det bli lite lätt stökigt mot midnatt och stängningsdag.  Lugnare och en annan atmosfär är det på Restaurang Pelikan, korsningen Götgatan / Blekingegatan. Här har man serverat hungriga Stockholmare sedan början av 1700-talet. En traditionell gammal ölhall.

Vi kommer dock att avsluta barrundan nere på Clarion Hotel Stockholm och deras bar Upstairs.

Upstairs, Clarion StockholmUpstairs Bar, Clarion Hotel Stockohlm

Detta hotell byggdes på luft. Flertalet pelare håller hotellet “flytande” över infarterna till Stockholm och under denna bar på andra våningen går söderledstunneln in. Det är en märklig känsla att sitta i baren och se alla bilar försvinna under en. Baren har innovativa, lyxiga och coola drinkar. Här spelas bra musik och baren är välbesökt av söderborna, både som förfest-bar och stället man går till innan man går hem. Upstairs är en av få barer på söder som håller uppe till 03:00 på lördagar

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.