Artscape 1
Europa,  Inspiration,  Sverige

Artscape

ARTSCAPE 2017 VÄRMLAND är en gatukonstfestival och Skandinaviens största projekt inom urbankonst någonsin – sett till antalet deltagare, åskådare och geografiska storlek.

Under fyra veckor, mellan 24 juli och 18 augusti, kommer 25 konstnärer från världens alla hörn att tillsammans med svenska och lokala värmländska kollegor skapa storskaliga muralmålningar och gatukonst runt om i Värmland.

Projektet är världsunikt då det involverar en hel region, med totalt tio kommuner som deltar. Projekt på elitnivå inom gatukonst och urban samtidskonst arrangeras nästan uteslutande i stora städer, vilket gör valet av Värmland extra intressant.

Artscape kommer också stå värd för minst elva workshops där allmänheten bjuds in till att tillsammans med erfarna konstnärer skapa permanenta konstverk.

– Vi hoppas på ett projekt som inte bara gynnar regionen själv, utan även kan fungera som ett framtida verktyg för alla Sveriges regioner när det gäller kulturella samarbeten, säger Artscapes grundare Daniel Wakeham och Tor Hedendahl.

Årets projekt är Artcapes hittills största och spänner över hela Värmland. Kommunerna som deltar i sommar är Arvika, Forshaga, Filipstad, Grums, Karlstad, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng. Projektet genomförs med ekonomiskt stöd från kommunerna, Region Värmland, PostkodLotteriets Kulturstiftelse samt Nordsjö.

– Projektet som vi kallar White Moose Project är otroligt spännande och sträcker sig över tio kommuner. Jag tror inte att någon har genomfört ett liknande projekt i hela världen som spänner över ett så stort geografiskt område, säger Daniel Wakeham. Ofta utförs liknande projekt i städer men den här gången kommer vi också att uppföra konstverken på landsbygden.

– Värmland har en stark position inom kultur med flera attraktiva gallerier och utställningar, men med Artscape får Värmland en ny dimension när gammalt möter nytt och olika konstformer skapar synergier. Vi är glada att få se White Moose Project växa fram i sommar, och är spända på vilken effekt den permanenta konsten kommer att ha på vår miljö här i Värmland, säger Jonas Jacobsson, vd på Visit Värmland.

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation som genomför kulturprojekt inom gatukonst/urbankonst. Reklamskyltarna behöver konkurrens i den moderna stadsbilden och konstupplevelser bör inte begränsas till gallerier och museer. Artscape strävar efter att inspirera och skapa konst som är till för alla.

2014 genomförde Artscape Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö. 2016 blev Göteborg skådeplatsen för Skandinaviens hittills största gatukonstfestival – ett unikt projekt som involverade samtliga av stadens tio stadsdelar.

Källa Artscape

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.