julköttbullar
Inspiration,  Nyheter,  Sverige

Bästa julköttbullar att rulla till julen

Tjoho, snart blir det god julmat och här kommer mitt förslag till bästa julköttbullar för i år

Vi har bloggat om andra goda köttbullar till julen innehållande löksoppa och det är alltid många som söker recept som kommer till det blogginlägget så det är ännu populärt.

I år har jag gjort några nya varianter av julköttbullar för att se vad som smakar bäst (enligt mig). Det har varit intressant att prova och många köttbullar har rullats. Resultatet blev att jag hämtade inspiration från lite olika recept och enligt mig är dessa de godaste köttbullarna.

I detta recept ingår skånsk senap för att tillföra lite sötma men ta inte en helt stor rågad sked, smaken tar över, utan håll dig till en normal, slät sked.

Recept på de bästa julköttbullarna

Bästa julköttbullar att rulla till julen 3

500 gram blandfärs
1 gul lök som hackas och steks gyllenbrun
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 matsked skånsk senap
1 tesked salt
10 varv på svartpepparkvarnen
10 stycken krossade/malda kryddpepparkorn
2 teskedar oxfond

Så här gör du bästa julköttbullar

Börja med att hacka löken fint och stek på medelhög värme i en stekpanna.
Salta lite på löken så den inte bränns. Rör inte om för ofta men håll koll på löken, den ska bli mörkbrun i färgen men inte vara bränd.

Medans löken steks, blanda ihop grädde, mjölk, ströbröd, ägg, salt, all peppar, senap och fond i en bunke. Häll i ströbrödet och låt det svälla i cirka 10 minuter.

När löken är brun och fin blanda ned den i grädd- och mjölkblandningen. Tillsätt färsen och blanda om väl så allt blir fördelat ut i färsen.

Gör ett stekprov, tag lite av köttet och stek i en panna för att smaka av. Saknas exempelvis salt, ta lite till.

Blöt sedan händerna och börja rulla bollar i den storlek som du önskar. Skall man ha det på ett julbord gör man lite mindre, du borde kunna rulla ut runt 25-30 stycken.

Smält smör och lite olja i en panna på mellanhög värme, låt smöret “tystna” i stekpannan innan du lägger i köttbullar. Stek cirka 10-12 stycken åt gången så pannan håller värmen och alla köttbullar blir fint stekta. Rör inte för ofta, ytan skall bli fint stekt (karamelliserad) och därför håller vi en lägre temperatur.

När alla är stekta är det bara att mumsa i sig!

Saftigare köttbullar

Vill man förbereda lite kan du även testa detta knep. Då kan man bara värma på köttbullarna innan man skall äta och se till de får en fin stekyta.

Innan man steker dem så tar man en kastrull och kokar upp 1 liter vatten tillsammans med 2 oxbuljongtärningar. Se till att vattnet sedan bara sjuder och inte stormkokar.

När köttbullarna är rullade, lägg dem i det sjudande vattnet och låt småkoka ett par minuter. När de är klara flyter de upp mot ytan. Lägg köttbullarna på ett papper för att rinna av. Dessa köttbullar kan sedan med fördel frysas in och när man sedan skall äta steks de gyllene i smör och olja.

Om ni testar denna varianten, ta då ingen oxfond i smeten, som står i receptet ovan. Dessa förvällda köttbullar blir otroligt saftiga och goda (det gör dem ovan med) och är ett alternativ att tillaga köttbullar på.

Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.