Biblioteket i Coimbra 1
|

Biblioteket i Coimbra

Ta på solglasögonen när ni besöker biblioteket i Coimbra, guld och dekorationer i överflöd!

Man vet inte helt vad man kan förvänta sig när man kommer fram till universitetet i Coimbra.  Utsidan är väldigt portugisisk med stenbyggnationer med ganska avskalad fasad.
Universitet, där biblioteket finns, ligger på den plats där en gång ett palats fanns. Byggnationen är idag med på Unescos Världsarvslista.
coimbra
Klocktornet är stadens landmärke. Det ritades av Antonio Cannevari och  byggdes mellan 1728-1733. Tornet har byggts om invändigt och nu kan man besöka tornet och få en härligt utsikt över staden.
Dock är staden och universitetet mest känt för sitt magnifika bibliotek. Det byggdes mellan 1717-1728 och man vet inte vem det var som designade detta underverk.

coimbra


Biblioteket är den mest berömda barockbyggnaden i Portugal och en av de rikaste biblioteken i Europa. Det var Kung João V som såg till att byggnaden kom på plats, kungens porträtt dominerar och syns i hela biblioteket. De första böckerna kom till biblioteket 1750 och idag finns över 55,000 band här.

Resesidan.se om Coimbra
Coimbra är tradition

För att bevara denna bokskatt används idag modern teknik så som att hålla kontroll på temperatur och påverkan utifrån. Man använder även en mer traditionell teknik, om än ovanlig, fladdermöss som håller insekter och skadliga kryp borta från böckerna.

Coimbra anses, tillsammans med Braga, vara Portugals tredje viktigaste stad efter Lissabon och Porto, och spelar rollen som viktigaste stad i landets centrala delar. Staden, som var Portugals huvudstad mellan 1139 och 1260, har ett viktigt arkeologiskt område med extensiva ruiner som dateras tillbaka till när staden var en romersk stad under namnet Aeminium.

coimbra-227792_1920Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.