Guadalest, Spanien
Europa,  Inspiration,  Kultur och Historia,  Natur

Guadalest, 548 meter över havet

Cirka en timme från Benidorm, eller 1,5 timmer från Alicante, ligger den lilla bergsbyn Guadalest, 548 meter över havet.

Bergen runt Alicante och Benidorm reser sig majestätiskt i den karga omgivningen. Bergen ser otroligt imponerande ut och första intrycket är att de måste vara över 1000 meter höga. Det är de säker på många ställen med. Vissa tidiga mornar, innan solen kommit upp, smeks bergen av molnen som döljer topparna.

Det är i alla fall en mäktig vy med dessa berg. Vi åker mot den lilla bergsbyn Guadales, 548 meter över havet, från Altea. Altea ligger ett stenkast norr om Benidorm, en timme från Alicante.

Man kan åka lite olika vägar till Guadalest och vi väljer att ta den lite mer vackra vägen, genom byn La Nucía.  Vägen dit är annat än rak. Bitvis är det rätt branta backar vi skall ta oss uppför, ibland är vägen hemskt smal och eftersom det är fler kurvor än annat har man rätt dålig sikt framåt. Hastigheten är som oftast runt 40 km/hrs.

Vi åker genom grönska med bland annat olivträd, kanske de sista “finkorna” med oliver på denna höjden. Här finns små gårdar som säljer närodlat, både honung, ägg och lokala produkter. Utsikten är i alla fall magnifik! Höga berg, djupa dalar, topparna ser ut att vara klädda i snö, men bergen som har kalk i sig, lyser vitt i solen.

I Nucía sitter juldekorationerna uppe, folk är ute och promenerar på gatorna och sakta åker vi igenom den lilla byn som denna dag är mer tyst. Vi passerar här dagen innan Nyårsafton, så kanske man förbereder sig för firandet. Även när vi åker genom byn har man fina utsikter överallt. 

Efter cirka 50 minuter är vi framme i den lilla byn Guadalest. 

Guadalest, 548 meter över havet 9

Guadalest är litet på många sätt

Här bor runt 220 personer. Anledningen att besöka Guadalest kan vara olika. De flesta kommer dock för natur och för att besöka Fästningen/slottetpå toppen av berget i Guadalest. I dalen nedanför byn finns en liten insjö, med ett häftigt grönturkost vatten. På sommaren kan man bada i denna vackra sjö.

Slottet, eller fästningen har anor tillbaka till 1100-talet och skall vara en morisk byggnation. Man kan lätt förstå att det var en Skräckinjagande befästning man hade där uppe på bergstoppen. Tyvärr förstördes det mesta av byggnaderna av jordbävningar som drabbade området både 1644 och 1748. 

Guadalest, 548 meter över havet 10

Promenaden upp till torget tar inte mer än ett par minuter. Det är inte allt för många trappor att bestiga men bitvis är det lite brant att gå. i början av promenaden går man igenom smala gränder kantade av butiker som säljer lokala souvenirer och hantverksarbeten. När man väl kommer genom berget upp mot torget finns fler butiker att besöka och även några muséum.  Ett mycket speciellt muséum är Miniatyrmuseet. Här kan man bland annat se Frihetsgudinnan inne i ett nålsöga…

Guadalest, 548 meter över havet 11

 

Av det gamla slottet finns inget kvar. I början av 1700-talet förstördes en del av slottet när man tvistade om arvsledet, resten tog jordbävningen hand om ett par år senare. 

Vi är här i slutet av december, det är kallt. Rått. 10 grader bara. I skuggan är det bitande kallt, när vinden ligger på. I solen är det dock underbart skönt och man kunde lätt sätta sig i lä, i solen och dricka något gott. Men nu längtar man nästan mer efter en kopp varm choklad eller Irish Coffee.

Guadalest, 548 meter över havet 12

Men utsikten är det inget fel på alls. Nedanför ligger själva Guadalest reservoiren. Färgen kommer faktiskt från ett slam som finns in sjön. Men det påverkar inte kvaliteten på vattnet, det är både säker att bada här och man använder även vattnet som dricksvatten.  På väg till Guadalest så skall man följa skyltningen mot “embalse”. Här kan man parkera och vandra ut mot vattnet. Sommartid är det behagligt i vattnet, sen blir det snabbt kallt.

Runt sjön finns även fina promenadsträckor.

Guadalest, 548 meter över havet 13

Så tar kylan över och det blir rätt så kallt för oss, vi beger oss ned igen för att hitta någonstans att ta något att dricka i solen. Tyvärr var alla bra sollägen tagna så vi bestämde oss att åka tillbaka mot Altea och istället hitta en bra lunchkrog på strandpromenaden.

I Guadalest är det ont om parkeringar, vi hänvisas till en liten parkering, mitt i byn, det kostar €2 att parkera. Om ni åker hit under juli-augusti så räkna med att resan kan ta dubbelt så lång tid. Det är många bussar som åker hit och vägarna är som sagt ibland smala. Det är ett populärt utflyktsmål.

Guadalest, 548 meter över havet 14

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.