Resesidan.se - sommarstugan
Inspiration

Härliga minnen från sommarstugan

Resesidan.se - sommarstuganVår familj hade turen att ha en sommarstuga, en ganska gammal sådan, från 1900-talets början. El fanns indraget, vi hade gammal järnspis att elda i och vatten fick vi pumpa upp.

Det var ju mer roligt att gå till pumpen och kämpa med att få ut vatten än att vara tvungen att skala potatis eller diska. Speciellt till midsommar när halva släkten var på plats. Jag minns på våren när rören till brunnen i stort sett var tomma på vatten och man fick ta i så det knakade, turas om att pumpa tills det bruna vattnet började komma upp. Armarna värkte och efter ett tags pumpande så blev vattnet ljusare och ljusare.

Vi hade inga filter alls till denna pump och i början kom det med en del små sandkorn och jag minns att vattnet alltid smakade lite järn. Kaffet smakade, av någon anledning, väldigt gott ute i sommarstugan och teorierna hos oss varför det gjorde så var många.  Vattnet naturligtvis, tunna gamla kaffekoppar eller att man var utomhus mer än vanligt.

REsesidan.se - om sommarstugor
Det var med med fasa man inväntade kvällstvätten med tillhörande tandborstning. Isande kallt vatten som kom upp hälldes ned i en plastbalja och det fick fungera som tvättvatten. Hade man tur fanns ljummet vatten kvar på vedspisen som kunde användas för att “värma” upp. Det till och med isade i tänderna när man borstade av dem. Och smakade järn.

Idag så finns ju bättre hjälpmedel än förut så den här gamla “charmen” finns nog inte kvar på så många platser. Och vatten måste man ju ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.