Lena är sin egna researrangör 3
Inspiration,  Sverige

Lena är sin egna researrangör

För många är det svårt att sluta jobba i turist- och resebranschen när man väl har börjat. Flera säger att det är mer en livsstil än ett jobb.

 

Lena Pålsson är rutinerad och resvan och började sin karriär redan 1982 för Fritidsbuss. Efter det har hon haft hela världen som arbetsplats och bland annat kört rundresor på många konitinenter för intresserade resenärer. Idag är hon Managing Partner och ägare till Go Slow Travel.
Resesidan.se pratar med Lena

“Vad som gjorde att jag började jobba i branschen var önskan om att få resa till olika länder, vilken föddes när jag 7 år gammal och  läste en bok om barn i andra världsdelar! Efter att ha jobbat i Paris några år ville jag använda språket och då visade sig reseledare vara perfekt. Då upptäckte jag att jag gillar människor, att jag imponerades särskilt av pigga nyfikna pensionärer som kuskade runt. Eftersom jag alltid gillat historia var det kul att berätta om platser och händelser. Känsla för service kom så småningom men också tack vare goda råd från äldre rävar i branschen. Mottot “glöm aldrig att folk också måste få en kaffe och gå på wc även om du själv tycker att Frankrikes historia är värt två timmars föredrag” var nog nyttigt.

Och att de måste få sig ett skratt ibland. Tror att det var kryssningschefen Hygrell som gav mig dessa kloka ord när jag körde utflykter för m/s Funchal.
Visst är det passion som håller en kvar i branschen, uppleva nya människor, platser och ständigt lära sig nya saker är energigivande. Nu som egen kombinerar jag passionen för god mat och vin med resandet så det är väl det bästa av flera världar.”

Vad tycker du att man skall ha för egenskaper för att jobba i branschen?
“För att arbeta i denna bransch måste man ha social kompetens, kunna vara flexibel, inte bli blasé och tycka att man sett och gjort allt utan ha kvar entusiasmen. Bra kontakter och språkkunskaper skadar inte heller.”

Finns det något negativt tycker du?
“Det negativa är att det är en osäker bransch på det sätt att naturkatastrofer, flygstrejker mm kan sätta stopp för resor. Konkurrensen är tuff och stressen lurar ofta runt hörnet.”

Vad har du för råd till de som vill jobba ibranschen?

“Se det inte som ett jobb för det går inte att räkna arbetstimmar och semesterdagar, det är mer en livsstil och passar alltså inte alla. Men om man gillar det så har man ett jobb där man inte behöver snegla på klockan hela tiden för att se när man få gå hem!”

Vad tror du att du hade gjort om du inte börjat jobba med det du gör idag?
“Jag har alltid gillat att skriva och fotografera så kanske att jag hade blivit rese-journalist, det verkar vara det näst bästa jobb man kan ha.”

Tack Lena, jag vet att du i skrivandets stund befinner dig i Porto i Portugal. En väldigt vacker plats. Ha det så gott med dina gäster idag och prova lite portvin åt oss med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.