Madeira, 5 saker man måste göra 1
| | |

Madeira, 5 saker man måste göraMadeira, Europas svar på Hawaii? För mig är Madeira en stor sagolik ö. Det växer överallt, vattenfall bryter ut ur bergsklippor och man väntar bara på att se några stora oupptäckta rovdjur.

Nunnornasdal


Nunnornas dal

Inte långt från Funchal och hotellområden ligger det mäktiga Nunnornas Dal, Curral da Freiras. Resan hit är något av det mer spännande man kan göra på Madeira. Här får man med sig allt! Spänning, natur, upplevelser, mat och dricka. Bara turen ut från Funchal är vacker, som det är överallt på ön, och efter några få kilometer har man kommit upp en bit bland bergen och utsikterna blir underbara. Fram hit är det moderna och breda, fina vägar men efter det man lämnat de närmsta förorterna så blir vägarna allt mer smala och spännande.

Man åker på en serpentinväg genom den berömda eukalyptusskogen. På vårkanten doftar det underbart här, när de spräda små buskarna börjar ta form. Träden startar sina dagar som små buskar med ganska så stora blad och allt eftersom de blir äldre så ändrar busken form till träd och bladen blir avlånga och silvergröna. Trädets stam ser ut som det håller på att gå sönder för trädet vrider sig efter solen. Man kan inte använda trädet till något, varken som virke eller att göra papper utav men man har planterat trädet för att stoppa bränder i bergen. Eukalyptus kräver en del vätska och brinner dåligt. Dock innehåller bladen olja som brinner och kan skapa svåra skogsbränder.

Efter cirka 30 minuter kommer man fram till en fantastiskt utkikspunkt! Cirka 1000 meter över havet har an en vidunderlig vy ner i dalen och över kringliggande berg. Oslagbart. Nedanför ser man den speciella vägen som tagits fram för att kunna ta sig ned i dalen. Namnet har dalen fått då klostret Santa Claras nunnor fick ta över marken i slutet av 1497 och när nunnorna i Funchal flydde hit mitten av 1550-talet för att undgå den franska pirater som attackerade Funchal.

Madeira skall upplevas med bil, dela upp ön i tre delar, för att hinna med allt i lugn och ro

Madeira, 5 saker man måste göra 2


PORTO MONIZ

Denna spektakulära plats har fått sitt namn efter Francisco Moniz som var en adelsman från Algarve, som till João Goncalves Zarco som upptäckte Porto Santo. Samhälle skapades 1835 och har i omgångar förändrats till det är idag. Hit reser man för den dramatiska naturen. Knivskarpa sluttningar och vägar längs med kusten där Atlantens vågor slår upp över vägbanorna, kaskader av vatten som slås upp.

På vägen till Porto Moniz kör man även förbi Djävulsgapet, en klyfta i berget där vattenfall skapar dramatik. Mest känd är annars Porto Moniz för sina naturliga lavabassänger. Små svarta, delvis vassa stenar har skapat bassängerna som fylls med vatten. Det är som mest spännande att se på när tidvattnet är på väg in och skapar kraftiga vågskvalp. Klippkanterna ovanför bassänger och vägar kläds av eukalyptus och stora agavekaktusar. Stanna gärna här för lite god fisklunch!

Rabacal

De 25 vattenfallens levada

För att ta sig fram till denna underbara levada måste man bege sig väster ut och upp på högplatån, en resa från Funchal som tar cirka 45 minuter till en timme. Det är inte så svårt att hitta hit, innan man är framme så ser man skyltar mot levadan och vägen leder ned i dalgången där parkering finns.  Denna vandring är en av de populäraste man kan göra och räkna med att man har hela dagen för vandringen. Själva turen tar upp emot fyra timmar att genomföra och då är inte resa och eventuella pauser inkluderade.

Här vandrar man genom ett otroligt vackert landskap i den största ravinen som finns på Madeira. Starten sker som sagt, från högplatån. Temperaturskillnaderna är stora så packa med tröja. Bra att ta med är även dricka och en lättare måltid. Vandringens slutmål är när man kommer fram till en liten insjö, kantad med branta berg och tjugofem stycken vattenfall som rinner ner i denna kalla, klara sjö. Vandringen dit är enastående, medelsvår till lätt, och flertalet vattenfall vandras förbi. Här växer även trädormbunkar som gör landskapet lite “trollskogsaktigt”.

Quinta da boa Vista

Quinta da Boa Vista

I sluttningarna ned mot Funchal ligger Quinta da Boa Vista. Ett privathus med underbar trädgård med tillhörande orkidéodlingar och växthus. Man kan promenera till Quintan, men det är branta vägar och det går buss som tar er upp i närheten. Lättast är nog i alla fall att ta en taxi, som inte kostar så många euros. Om ni går eller kör egen bil, ta reda på exakta vägen, det är svårt att hitta fram till denna doldis, bland alla slingriga vägar och hus som finns här.
Tomten har magnifik utsikt över Funchal och upp mot bergen och mot den botaniska trädgården.

I Quintan finns växthus fullpackade med orkidéer och av alla modeller. Här finns miniatyrer till giganter, färgsprakande blommor till även doftande. Man får fritt ströva runt i växthusen och se på all prakt som är där. I anslutning til växthuset så finns även möjlighet att köpa växter och tillbehör. Säsong för dessa blommor är maj till oktober. Entréavgift kan tillkomma besöket. Efter växthusen skall man även ta en runda i trädgården där en del rariteter finns, bland annat, rosépepparträdet och frukten från monsteran. Kombinera detta besöket med Madeiras botaniska trädgård som är i närheten.

Maderiavin

Madeira Wine Company

Madeira är ju inte bara känt för sin natur och den en gång i tiden, korta landningsbanan, utan även för det fina vinet som produceras. Till skillnad från ett portvin så tillsätts alkohol i framställningsprocessen, portvinet mognar under lång tid och skapar sitt eget alkohol. Druvorna krossas och läggs på fat och därefter tillsätter man alkoholen. Drycken mognar sedan på fat innan de hälls över på flaskor. Det berättas att man en gång i tiden dömde en man till döden genom drunkning och han ville då dö i en tunna med madeiravin.

Madeira Wine Company ligger centralt i Funchal. Det kostar inget att besöka bodegan men man betalar för provsmakningar. Här finns även mycket gammal madeira att prova.

Vinet kan man dricka genom en hel måltid, både som fördrink, till en soppa och naturligtvis till ost och efterrätter. Är det en het dag i stan kan det vara skönt att komma in i de svala provsmakningsrummen.
MWC äger inte själva några marker utan köper in druvor från olika odlare på ön. Man har kapacitet att förvara upp till fem miljoner liter madeiravin.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

2 Comments

  1. Snälla ni måste ändra i texten ang eukalyptusträden/skogen innan Nunnornas dal! De stämmer INTE att det är planterade för att stoppa bränder! Vet ni inte att de självantänder! Eukalyptusoljan är otroligt brandfarlig, flera stora bränder både på Madeira och på fastlandet i Portugal startade när det var värmebölja! Träden fanns inte naturlig på Madeira från början, de var en engelsman som importerade dit dem. Varför minns jag inte, men det har min systerdotter Lovisa Clevehorn ([email protected]) koll på, som bor där och har jobbat som guide i många år. Hon är otroligt påläst och duktig så kontakta henne, hon är pågång att starta eget. Hälsa från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.