Resesidan.se om ostron
Nyheter,  Sverige

Ostronets dag, den 5 september i Grebbestad

Annons

Nu på lördag är det stor folkfest i Grebbestad arrangerad av Ostronakademin. Ostron & champagnebar, glad musik och möjlighet att smaka ostronporter från Grebbestads bryggeri är några av inslagen på programmet.

På TanumStrand smygstartar vi med ostron på menyn redan fredag den 4 september då också premiären för höstens skaldjursfest infaller.

Världens bästa ostron

Det sägs bland gastronomer både i Sverige och internationellt att ostron från trakten runt Grebbestad tillhör de bästa i världen. De är inte bara en upplevelse att äta utan är dessutom hälsosamma både för den som äter dem och för miljön där de växer.

Annons

Vårt ostron, Ostrea edulis eller Europeiskt ostron finns i östra Atlanten, utanför västra Europas kuster, kring Brittiska öarna och norrut till Norge och Sveriges västkust samt i Medel-havet. Det är alltså inte en unik art vi har här på västkusten utan unika förutsättningar som skapas av det kalla, rena djupvattnet från Atlanten. Det sveper in i den så kallade norska rännan och förser Koster/Väderö-fjorden med friskt Atlantvatten som ger ostronet sin höga kvalitet.

Läs mer om ostron i Grebbestad

Annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.