Resesidan.se om ostron
Nyheter,  Sverige

Ostronets dag, den 5 september i Grebbestad

Nu på lördag är det stor folkfest i Grebbestad arrangerad av Ostronakademin. Ostron & champagnebar, glad musik och möjlighet att smaka ostronporter från Grebbestads bryggeri är några av inslagen på programmet.

På TanumStrand smygstartar vi med ostron på menyn redan fredag den 4 september då också premiären för höstens skaldjursfest infaller.

Världens bästa ostron

Det sägs bland gastronomer både i Sverige och internationellt att ostron från trakten runt Grebbestad tillhör de bästa i världen. De är inte bara en upplevelse att äta utan är dessutom hälsosamma både för den som äter dem och för miljön där de växer.

Vårt ostron, Ostrea edulis eller Europeiskt ostron finns i östra Atlanten, utanför västra Europas kuster, kring Brittiska öarna och norrut till Norge och Sveriges västkust samt i Medel-havet. Det är alltså inte en unik art vi har här på västkusten utan unika förutsättningar som skapas av det kalla, rena djupvattnet från Atlanten. Det sveper in i den så kallade norska rännan och förser Koster/Väderö-fjorden med friskt Atlantvatten som ger ostronet sin höga kvalitet.

Läs mer om ostron i Grebbestad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.