Inspiration, Sverige

Bästa glassen i Stockholm, underbar god!



Är det glasskrig i Stockholm? Kanske det, men här är min lista på bästa glassen i Stockholm.

Oavsett om vi kallar det för glass eller gelato så har det kommit fler och fler glasskiosker i Stockholm som bara gör glass. En del är bara öppna under säsongen vår till höst medans andra har öppet året runt.

Klassikerna med bästa glassen i Stockholm

AH Glassbar är kanske Stockholms äldsta glassbar, i alla fall vad jag känner till. Den ligger på Skånegatan 73 på Södermalm vid Nytorget. Lokalen är superliten, här ryms 3 personer samtidigt och utanför finns det några bord och stolar för den som vill sitta ned och äta och kanske ta en kaffe till. AH Glassbar har jag varit på många gånger. Framför allt för några år sedan när jag alltid tog citronsorbet, ett minne från tiden när jag jobbade i Cattolica i Italien.

Alltid fräscht och gott och det drar i kinderna när man får den syrliga sorbeten i munnen. Bara att skriva om den gör att jag känner hur det drar längs bak mot tungan.

Nya glassbarer

Stikki Nikki

En glassbar som fått ett stort genomslag är Stikki Nikki’s glassbarer. De finns lite överallt i Stockholm och även här är det en gelato som man tillverkar. Personligen tycker jag deras glass är lite åt det hårdare slaget och har en del udda och spännande smaker. Många anser att detta är den bästa glassen i Stockholm. Har du provat? Kommentera gärna i så fall.

Kennys Gelato

Kenny har vunnit flera priser i Glass SM och tidigare fanns bara möjligheten att köpa hans glass om man åkte ut mot Nacka. Idag finns flera centrala glassbarer. Kenny gör runt 10-12 olika smaker per dag där flera av dem är vinnare i SM. Vad sägs om Markoolios hasselnöt med crunch, pistage, Salt smörkola, Pernilla Wahlgrens Lemonpie, Sofia Wistams smultron- och proseccosorbet och Siciliana supreme?

bästa glassen i Stockholm


Snö Gelateria

Snö, trots namnet, serverar gelato och även lite pasta och focaccia men det är för glassen man kommer hit. Butiken finns på Odengatan och under helgerna kan kön in vara mer än 20 meter lång. Som de flesta gelatotillverkare gör man sin glass på morgonen i köket på Odengatan. Snö är väldigt populärt och de har nu 4 olika glassbarer i Stockholm, läs om dem här.



Aryam Gelato

Senaste tillskottet på handgjord och delikat gelato är Aryam på Södermalm. Likt Snö är kön hit ofta lång men det är väl värt väntan. Aryam har vunnit massa priser både nationellt och internationellt och byter smaker på gelaton nästan varje dag. Om en sort tar slut, ja då är den slut helt enkelt. Jag kan rekommendera deras brynt smör med vaniljkolasås. Smarrigt värre. Butiken ligger på Sankt Paulsgatan, nära T-bana slussen.

Pärlans konfektyr

Vi har redan skrivit om Pärlans konfektyr men den är värd att ta med i denna blogg om bästa glassen i Stockholm. Här är det bara mjukglass som gäller och deras supergoda toppingar. Läs mer här.

Pärlans konfektyr ligger nära Nytorget på Södermalm och här tar man med fördel med sig glassen och strosar runt och upptäcker Södermalm helt enkelt.

Vad är skillnaden mellan glass och gelato?

Gelato har en högre andel mjölk och lägre andel grädde jämfört med vanlig glass. Gelato innehåller mindre luft än traditionell glass, vilket ger en tätare och krämigare konsistens. Gelato har en fetthalt på omkring 8%, medan vanlig glass ofta har en fetthalt på uppemot 20%. Gelato blandas långsammare i en glassmaskin så att den får så lite luft i sig som möjligt medans glassen skall röras under frysningsprocessen.

Olika smaker på gelato

Klassiska smaker

  • Vanilj
  • Choklad
  • Jordgubb
  • Pistasch
  • Hasselnöt

Fruktsmaker

  • Citron
  • Mango
  • Passionsfrukt
  • Blåbär

Krämiga smaker

  • Dulce de leche
  • Tiramisu
  • Cheesecake
  • Brynt smör

Nötter och bär

  • Pistasch
  • Hasselnöt
  • Mandel
  • Hallon

Unika smaker

  • Lakrits
  • Saffran
  • Rosmarin
  • Olivolja

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×