sichuanstarkt på kinakrogen Tabemono
Europa

Sichuanstarkt på kinakrogen Tabemono

Kinamat är något som jag växte upp med på 70- och 80-talet. Men den “gamla” kinakrogen har fått konkurrens av mer äkta mat, ett exempel är att äta sichuanstarkt på kinakrogen Tabemono, på Södermalm i Stockholm.

Vår lokala kinarestaurang var nog det enda exotiska inslaget vi hade hemma. Långt innan pizza slog igenom eller kebab. Sötsura räkor och stektris med ananas var hett på menyn. Nu finns det många nya kinakrogar som tävlar om att servera mer äkta mat från Kina och där finns inte så mycket av det som vi kanske förknippar med kinamat.

Tabemono, är en liten håll i väggen-restaurang med ett par bord på entréplan och ett par en våning upp. Lokalen är enkel och kanske inte den mest inspirerande eller mysiga men hit kommer man först och främst för att äta kryddstark mat med anor från Sichuan i Kina.

Sichuanstarkt på kinakrogen Tabemono

Edamamerbönor på tabemono

Förrätterna man kan välja på är inte så många. Och kanske annorlunda mot vad man är van vid att hitta på en kinakrog. Det finns inga varma förrätter att välja på. Mina favoriter är edamamerbönorna och den svarvade potatisen. Edamamerbönor serveras oftast lite ljumna men kan lika gärna komma kalla.

De är kryddade med både chili, sesam och olja. Det som är lite roligt att de inte alltid smakar lika dant. Gissar det beror på vem som gör dem, men ibland är de mer starka än chilisöta. De har serverats kokta i lagerblad och kryddpeppar med. Men oavsett så är dem alltid goda

En annan favorit är den för mig helt nyupptäckta strimlade potatisen. Potatisen är tunt svarvad i smala strimlor och sedan blandad med chiliolja, paprika och chili. Väldigt smarrig i alla fall. Jag kan med tänka mig att man skulle kunna ha denna rätt som tillbehör till en köttbit eller liknande.

Färska wokade nudlar, Tabemono

Varmrätter som bränner i munnen

Inte allt på Tabemono är så starkt att man inte kan äta det. Wokade färska nudlar är en aromatisk rätt som inte är stark alls. Det är en generös mängd mat man får på tallriken. Grönsakerna är krispiga och goda, kycklingen mjuk och god. Nudlarna som är anledningen varför man tar denna varmrätt är perfekt tillagade och lite grövre i storlek.

En annan favorit som jag tror jag äter i alla fall varannan gång, är Kungpao Chicken. Denna rätt är en av världens mest populära Take Away rätter men har ännu inte fått stort genomslag i Sverige då många krogar helt enkelt inte serverar den.

Sichuanstarkt på kinakrogen Tabemono 2Kungpao Chicken är både lite syrlig och söt, men inte som en sötsur sås, den har sichuanpeppar, grönsaker, kyckling och cashewnötter. En del ställen serverar jordnötter till. Basen i såsen är vitlök, hoisinsås och någon syra, ofta balsamico eller risvinäger. Kan varmt rekommendera denna rätt, supergott.

En annan rätt jag ofta äter är dock mycket starkare i smak. Men låt dig inte luras av de första tuggorna, det känns som om det hade kunnat vara starkare men sichuanpeppar är lurig, först händer inget men sen PANG! hettan slår till. Denna rätt, DanDanMian är som en blandning av en nudelsoppa och en kycklingrätt. Så himla gott och nudlarna är helt fantastiska. Hela rätten är mustig och stark. Het av chiliolja och sichuanpeppar. Rätten toppas med mör kyckling och grönsaker.

Dandanmian

Unika ramensoppor

En av de godaste tagningarna på en ramen har jag ätit här, deras Spicy Miso. En mustigare ramensoppa med supergoda nudlar och perfekt tillagat kött. Man kan välja på kyckling eller sidfläsk. Allt är gott och det blir så många goda smaker tillsammans. En perfekt rätt om det är lite kallt och blåsigt ute.

Spicy Miso, Tabemono

Lite då och då blir det en mindre stark rätt, förutom wokade nudlar och det är deras stekt ris med kyckling. En mycket generös portion  med ris, grönsaker, ägg och kyckling. Denna rätten är inte alls som stekt ris kanske är på en annan kinakrog eller en thairestaurang. Allt har en mörkare färg, som om allt är wokat med sojasås. Vanligtvis är riset ljust i en riswok. Men det är gott och lagom milt, om man inte vill ha styrka i maten. Och man blir mer än mätt.

Besök Tabemono på Åsöögatan 102 om du är nyfiken på lite hetta i kinamaten. Här kan ni med läsa om andra asiatiska krogar på Södermalm.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.