bästa flamencon i Valencia
Restaurang,  Europa,  Upplevelser

Bästa flamencon i Valencia

Det finns vissa saker man skall se, göra och äta när man reser. En del är kanske typiska för platsen eller landet. I Portugal ska man lyssna på fado. På Kuba ska man se Tropicana. Bästa flamencon i Valencia finns på La Bulería.

Det är dramatik, det är passion och det är en konstform. Och jag måste bara säga WOW! Men vilken upplevelse. Jag hade aldrig i mitt liv gissat att jag skulle bli så pass rörd och tagen av att se flamenco. Men det är nog helheten som gjorde att allt blev bara så bra som man hade hoppats på.

Passionerad flamenco på La Buleria, Valencia

Flamenco är inget man leker med. Detta är högst seriöst och prestigefullt. Det vet man på restaurangen La Bulería och därför har man bara de bästa som landet har. Vår kväll började med en kvarglömd kamera, en GT utomhus och en kort taxiresa.

Bästa flamencon i Valencia

Jo men vill man se något bra då vill man ju ha det bästa. Och bästa flamencon i Valencia fanns inte så långt bort från vårt hotell, Palau de la Mar. Vi hittade denna kvällsflamenco via Get Your Guide och bokade och betalade med mobilen. Smidigt och lätt. En kort promenad till restaurangen skulle ta runt 30 minuter. Men vi var sugna på att stanna vid Mercat de Colón för att ta en Gin & Tonic innan kvällen skulle börja så dit gick vi först. Här är det alltid ett vimmel av människor.

Mercat de Colón är en utomhusmarknad med tak som nu är omgjort till restauranger och barer. Tyvärr fick vi inte plats på någon av krogarna där även om vi först fick ett bord dit ingen kom och tog beställning, så vi gick till en annan liten krog i närheten.

Väl framme vid Cervecería Aquarium, två kvarter bort, upptäcktes det att vi glömt vår filmkamera. Snabba ben tillbaka och kameran hade hittats av barägaren där vi inte blev serverade. Nu fick vi fina GT’s på en uteservering som låg precis intill den stora vägen Gran Via del Marqués del Túria. Så det är en hel del trafik. Men det gjorde inte något, vi var laddade för att se bästa flamencon i Valencia.

Taxi för att komma i tid

Tiden verkligen sprang iväg och innan vi visste ordet av var det bara 6 minuter innan vi skulle vara på restaurangen. Vi betalade, 70:- per GT och sprang över gatan för att stoppa en taxi. La Bulería som vi skulle till är en känd krog och chauffören visste vart den låg. Det tog oss dryga 10 minuter att komma dit, många vägar är enkelriktade men till slut är vi där, i ett område som ser ut att vara enbart bostäder i. Men där i ett av gathörnen låg restaurangen.

La Bulería överraskade med en gång. Det är en liten och ganska intim lokal. Det är mörkt och murrigt och väldigt mysigt. Jag var i alla fall superglad över att det inte var en jättestor restaurang, som man brukar ha på Grisfester, utan att det verkligen kändes intimt.

La Bulería, flamenco i Valencia

Vi fick ett bord mitt framför scen och jag gissar att restaurangen kanske tar emot max runt 100 gäster per kväll. Till middagen serveras en fast meny och det ingår en halv flaska vin per person. Vill man kan man lyxa till det och boka en middag med flera rätter. Då har man även fri tillgång till dryck under kvällen. Vi hade bokat in oss på en Premiummeny och då fick man en välkomstdrink, ibericoskinka och ostar, en sallad med getost och sedan kunde man välja på torsk (bacalao), köttgryta eller ett vegetariskt alternativ.

Iberico och ost på La Bulería

varmrätt på La Bulería

Maten var supergod och jätteba tillagat. För vår del räckte det gott och väl med den menyn vi hade valt. Vi hade exempelvis inte orkat två förrätter plus sallad och sedan två varmrätter. Dock tog vinet slut så vi beställde in en flaska till. Så det blev att dela på en flaska vitt och en röd. Dessert var en smarrig pudding med vanilj. När alla hade ätit färdigt var det sedan dags för kvällens höjdpunkt, den bästa flamencon i Valencia.

Bara de bästa är gott nog på La Bulería

Bästa flamencon i Valencia på La Bulería

Då lokalen är mörk i sig blir det väldigt dramatiskt när scenen intas av en gitarrist och en sångare, klädda i svart och en enda liten naken lampa som lyser på dem. Den igenkännande melodin blir både vacker och smärtsam och fingrarna nästan glöder på gitarristen som spelar otroligt fint och snabbt. Men stjärnorna för kvällen är ändå de tre flamencodansarna. Det blir ett rejält dunder och smatter när alla tre kommer in på scen samtidigt och börjar sin dans.

Aldrig har jag nog sett ett par fötter dansa så snabbt och rytmiskt. Otroligt att sitta så nära och se hur fötterna jobbar på. Damerna är superkoncentrerade på sin dans. Hela restaurangen kan känna av deras känslor på scen. Efter några gemensamma danser kommer de tre damerna sedan att framföra var sitt solonummer. Alla lika spektakulära.

Flamenco på La Bulería

Aldrig hade jag trott att jag skulle bli både gripen, fascinerad och underhållen av en flamencoshow. Men wow! Föreställningen varade i cirka en timme och det var full fart från början till slut. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på La Bulería och den bästa flamencon i Valencia.  Biljett kan man skaffa enkelt här >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.