Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 5
Inspiration,  Städer,  Upplevelser

Spännande filminspelningsplatser du kan besöka

Filmiska miljöer har fascinerat och engagerat oss sedan det visuella berättandets gryning. Ett urval inspelningsplatser har till och med blivit ikoniska.

Du känner säkert redan till att du kan besöka Fylke och uppleva byn så som den byggdes inför Peter Jacksons episka gestaltning av Midgård. Låt oss kika på andra inspelningsplatser, som är tillgängliga för filmälskaren att besöka och uppleva.*

 

 

 

Fucking Åmål – Trollhättan
Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 6

Bor du i Sverige behöver du inte åka särskilt långt för att bevittna en klassisk inspelningsplats i “Trollywood”. Den här studion har bjudit in flera projekt, inte minst Lukas Moodysons exemplariska rulle “Fucking Åmål”. En annan skandinav som är högst förtjust i samma studio är ingen mindre än Danmarks Lars von Trier, som där spelat in delar av “Dogville”, “Dancer in the Dark” och hans senaste film “The House that Jack Built”. Här kommer vi att få se många fler stora filmer göras.

 

Big Fish – “The Town of Spectre”, Alabama
Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 7

Tim Burton är känd för sin egendomliga och teatrala stil, med en spännande gotisk prägel. I hans Oscarsnominerade film “Big Fish” från 2003 ser vi föga förvånande flera drabbande miljöer – Men inte nödvändigtvis spexiga. Den lilla platsen som i filmen kallas “The Town of Spectre” byggdes specifikt för Burtons film, men efter inspelningen har konstruktionen fått stå kvar, delvis öppen för besök, men även nya inspelningar.

Harry Potter – Christ Church College, Oxford

Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 8
OXFORD, UK – JULY 19, 2015: The great hall of Christ Church, University of Oxford, England. It is the center of college life where academic community congregates to dine each day.

Finns det platser som är mer magiska än matsalen i Hogwarts? Där de nya elevernas framtida hem fastställs och de festliga högtiderna ramas in. Men även allvarliga ögonblick har ägt rum i matsalen, som när Severus Snape och Bellatrix Lestrange gör sin otäcka räd genom skolan. Harry Potter är fortfarande anledning nog för folk att smita in på streamingsajter som Swefilmer och Nyafilmer. De som växer upp med filmerna dreglar över både maten och stämningen i den minst sagt ikoniska salen.

 

Hajen – Martha’s Vineyard, Massachusettes
Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 9

Den första och kanske bästa blockbustern genom tiderna har spelats in på Martha’s Vineyard i Massachusetts. “Hajen” är en tidslös klassiker som är känd för mycket. Många av skräckäventyrets scener har etsat sig fast i filmhistorien, och många sekvenser används än idag som skolexempel för både aspirerande regissörer och dramaturger. Det som kompletterar den spännande berättelsen är miljön och de somriga färgerna. Att kliva iland på Amity Island är för många en dröm, men den behöver inte nödvändigtvis vara avlägsen.

Ghostbusters – New York
Spännande filminspelningsplatser du kan besöka 10

De två mest kända elementen från spökjakten “Ghostbusters”, med Bill Murray i huvudrollen, är det odödliga musiktemat och brandstationen spökjägarna håller hus. Brandstationen ligger i New York och är aktiv än idag. Det vill säga att om du strosar förbi med kameran i högsta hugg får du vara beredd på utryckande brandbilar.

I samarbete med Filmtoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.