Stadsvandring i Havanna 3
Inspiration,  Karibien,  Kultur och Historia,  Städer

Stadsvandring i Havanna

Att ta en stadsvandring i Havanna på Kuba är en historisk tur på många sätt. De flesta tänker på Fidel Castro och Kubas Revolution. Under 1950-talet var Havanna en nöjesmetropol, idag återstår bara minnen.

Vi börjar vår stadsvandring i Havanna vid Castillo de la Real Fuerza, en stjärnformad försvarsbyggnad från 1577. Fortet byggdes för att försvara sig från piraterna i Karibien.

Stadsvandring i Havanna

Castillo Real Fuerza, Havanna

År 1558 fick Bartolomé Sánchez uppdraget av den spanske kungen Filip II att börja bygga försvarsfästningen.  Arbetet startades 1558 men stod helt klart först 1572. Pirater och franska fångar stod för arbetskraften. Fästningen byggd i sandsten har sluttande väggar, vallgrav och en vindbrygga.

När byggnaden var klar så ville man ändå bygga ut den då man snabbt upptäckte den var för liten. Juan de Tejeda gjorde dock snabbt om fästningen till Guvernörsbostad, och flera guvenörer byggde om fästningen efter eget tycke och smak. I ett av tornen sitter en liten vindflöjel i form av en dam, La Giraldilla.

Det sägs att statyn föreställer en guvernörsfru, Ines de Bobadilla, som stod och spanade efter sin man som rest på upptåg mot Florida. Figuren blev även Havannas stadsbild samt finns på etiketten på den kubanska romen Havana Club. Idag är det ett stadsmuseum i byggnaden.

Vi fortsätter från fästningen och går mot Plaza de Armas, Vapentorget.

Plaza de ArmasPlaza de Armas

Plaza de Armas (Vapentorget) är Havannas äldsta torg och kallas också Plaza Cépedes och pryds av en staty som föreställer Carlos Manuel de Cépedes, en frihetskämpe som i oktober 1868 inledde ett upprorskrig mot Spanien som koloniserade Kuba, kriget varade i 10 år och resulterade i större självstyre för landet. Runt torget ligger några av det gamla Havannas viktigaste byggnader, regeringsbyggnader, Generalkonsulns bostad och armébyggnader. Idag är de flesta husen omgjorda till museum.  Runt torget idag så kan man köpa konst, gamla böcker, notpapper med musik med mera. Ett museum som man skall besöka är Generalkonsulns Bostad.

Palacio Capitanes GeneralesGeneralkonsulns bostad

Här inne inhyses Havannas stadsmuseum och många av rummen man kan besöka är i originalskick med sina koloniala utsmyckningar.  Palatset var en gång i tiden, även detta, Guvenörsbostad, byggnationen startades 1776 men först 1792 kunde guvenören flytta in. En del av byggnaden användes även som fängelse. Byggnaden var en kopia av postkontoret som stod i närheten och var en byggnad som många uppskattade, gjord av en lokal arkitekt. Guvenören bodde här fram till 1898 då Parisfördraget gav Kuba sin frihet. Mellan 1898-1902 användes huset av den amerikanska armén och idag kan man besöka museet som även har en del revolutions historia. Ända fram till 1967 var detta kontor för stadens ämbeten.
general1Innergården

Byggnaden är en vacker sådan i sandsten och på framsidans fasad kan man även se fossiler i stenen. Små balkonger löper runt huset och hela byggnaden går i det som kallas för Kubansk barock. Statyn på innergården föreställer Columbus och originalstatyn av La Giraldilla finns vid en av trapporna som leder upp till andra våningen.  Övervåningen har kvar många originalmöbler, dekoreringar från guvernörstiden och här finns även en samling av många viktiga föremål från Kubas frihetskämpande krig.

GuvenörsvåningGuvebnrörsvåningen

Väl ute på torget igen, med palatset i ryggen så går vi höger och sedan höger direkt, in på den söta lilla gatan Obispo.  Varje besökare i Havanna måste promenera på denna gata. Den är helt bilfri och det är ett myllrande folkliv här. Vi kommer bara promenera en liten bit nu, men återvänder lite senare på vår vandring. Redan efter två kvarter tar vi in till höger för att gå fram till Katedralstorget.

KatedralstorgetKatedralstorget

Stadsvandring i Havanna är både spännande och lärorikt

Detta torg är ett av fem viktiga torg i det gamla Havanna, sumpmarker grävdes bort och blev en flottbas innan kyrkan byggdes 1727. Idag är torget belamrat med konstnärer som säljer sin alster, allt från målningar till skulptörer och andra arbeten. Många är talangfulla och hittar man något man gillar skall man slå till, de finns bara på detta torg. Här ligger även några kaféer och barer, den mest kända är La Bodeguita del Medio, en av Hemingways favoriter.  Gå mot katedralen och ta sedan till vänster, bara några meter in på el Medio, ligger det lilla vattenhål.

la bodeguitaLa Bodeguita del Medio

Ni kanske inte känner till det men drinken Mojito kommer från Kuba, den gjordes här på La Bodeguita och här hängde Hemingway ofta och drack dessa underbara drinkar. Idag serveras ännu dessa törstsläckare och här kan man även äta lokal mat och lyssna på kubansk musik. Cigarrer säljs här och det brukar vara en skön stämning i baren. Traditionen bjuder att man skall signera sitt namn någonstans inne i baren och väggar och tak är fullklottrade men namnteckningar.

När vi druckit ur våra glas så lämnar vi baren och går då vänster, ett kvarter upp. Där tar vi vänster igen och styr mot lilla Obispo. Väl framme där tar vi höger upp och redan i nästa korsning ligger en kuriosa. Det gamla apoteket Farmacia Taquechel.

TaquechelTaquechel apotek

Detta apotek var aktivt ända fram till 1996 då det gjordes om till ett museum. Det är känt för att ha bevarat de gamla franska 1800-tals flaskorna och vackra keramik- och apoteksföremål. Idag så säljer man homeopatiska- och naturmediciner.  Efter kort fotostopp fortsätter vi framåt på Obispo tills vi kommer till korsningen Obispo / Avenida Bélgica. Där till vänster på Avenida Bélgica ligger nästa bar att besöka, El Floridita. Även detta en favoritbar för Hemingway.  Ni kan även läsa om Hemingways Key West här på Resesidan.se >

FloriditaEl Papa – Hemingways specialare

Kuba så uppfann man även drinken Daiquiri och denna drink har blivit barens specialitet. Här finner man en mängd variationer på drinken. Den klassiska att beställa är i alla fall El Papa, dvs. en dubbel daiquiri fast istället för limejuice så använder man grapefrukt. Hemingway sa att en vanlig daiquiri var för söt (socker på glaskanten) och för svag. Denna baren är mer lugn än exempelvis Bodeguita och har lite mer “klass”.

Från El Floridita går vi sedan vänster och fortsätter tills vi korsar den större gatan Obrapia där går vi höger och passerar då Parque Central.

parque_central

Fortsätt förbi parken och fram till nästa korsning. Rakt framför er där ligger Gran Teatro de la Habana, byggnaden är en av Havannas mer spektakulära och byggdes mellan åren 1908-1915. Guiseppe Moretti har gjort skulpturerna på bygganden och idag är det Nationalbaletten som bor här. Det finns även en teater i byggnaden

gran-teatroGran Teatro, Havanna

Teatern har plats för 1500 åskådare och har ballet som sitt huvudtema. Här har världens alla primadonnor dansat. Byggnaden är otroligt vacker, både utanpå och inuti,

gran-teatro2

Gran Teatro de la Habana

Stanna kvar på samma sida, gå inte över några gator utan fortsätt vänster längs med Paseo de Marti.  Gå ca 100 meter tills ni står framför det magnifika Capitolio.

capitolio-actualCapitolio

Capitolio börjades att byggas 1926 av en amerikansk byggfirma med den amerikanska byggnaden som modell. Det sägs att Capitolio i Havanna byggdes några meter bredare och längre för att just bli större än originalet. Huset var fram till revolutionen 1958/59 regeringsbyggnad och idag är det universitet för forskning och teknik.

Byggnaden var länge den högsta på Kuba, kupolen är ca 92 meter hög. Men mitten på 50-talet byggdes minnesmonumentet över José Martí vid Revolutionstorget och denna byggnad är högre. Den pampiga entrétrappan med 55 steg har fyra statyer skapade av den italienska konstnären Angelo Zanelli.  Vacker trädgård fanns förut kring huset, inspirerade av europeiska trädgårdar med gräs, raka stigar och kungspalmer som ramade in byggnaden.

Imagen 001-709327
Inne i Capitolio finns “Statyn av Republiken”. 49 ton, 15 meter hög och täckt med guldblad. Den gjordes i tre delar i Italien och sattes ihop på plats. När man byggde allt var detta den näst största statyn i världen. Inte långt från denna byggnad finns även Cohibafabriken där en av världens finaste cigarrer görs.

Passa på att promenera bakom Capitolio på de myllrande gatorna och ta del av vardagen. Stora rosa bussar “guaguas” trafikerar gatorna, några gamla 50-tals bilar och en del nya taxi. Havanna skall upplevas till fots och detta förslag är bara en liten del av vad man skall få med sig.

Om ni hinner så promenera längs med Malecón, strandpromenaden, här ligger vackra förfallna gamla hus. Havanna slutar aldrig att överraska, revolutionsstaden möter den historiska staden som möter den politiska som möter turisternas stad. Svårt att förstå allt som pågår här men intressant att ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.