| | |

El Gouna, Egypten

Vad gör man när man har lite för mycket pengar och det finns en massa oanvänd mark? Kanske skapa en tillflyktsort för rika egyptier? Så var tanken när detta annorlunda skapades.

el_gounaVy över det spektakulära El Gouna

För ungefär 20 år sedan så skapade Samih Sawiris, ordförande för Orascom Hotels, denna plats med idén om att skapa den vackraste semesterorten fylld med underbara stränder,hotell och bryggor för lyxbåtar.  Staden ligger spektakulärt intill det underbara Röda Havet och har bergen i bakgrunden och ökensanden där emellan. Orten stoltserar idag med över 10 km fantastiska stränder och ca 22.000 boende.  De 17 olika hotellen ligger vackert inbäddade mellan laguner, kanaler och stränder.

elgouna1Kanaler, öken och berg. Drömen om El Gouna.

För den som vill kombinera en semester med både sol, bad och avkoppling tillsammans med sportaktiviteter och kulturella inslag är El Gouna det perfekta resmålet. Vi åkte med Fritidsresor och man flyger in till Hurgadha, en flygning på ca 5,30 hrs från Sverige och därifrån tar det knappa 30 minuter att ta sig till El Gouna. Väl framme så åker man in på området genom stora portar och vattenfall och skyltar talar om att området bevakas av El Gouna Security.  De större hotellen och resortern har bästa placeringarna längs med kanalerna och lagunerna och är välskötta och inbjudande. Runt Marinan hittar man modernare restauranger och barer och dyrare märkesbutiker. Det är trevligt att promenera runt här och se på alla människor och hitta en bra plats för en svalkande drink. Längst ut på piren ligger en populär bar där man även kan röka vattenpipa till en billig penning.

El-Gouna-general-510Marinan i El Gouna

I marinan äter man gott och varierande. Här finns restauranger som serverar allt från havet till krogar med italienska teman och kött/grill restauranger och även en svenskinspirerad med Toast Skagen på menyn. Det är många som tar sig hit på kvällstid för att strosa runt och njuta varma kvällar och folkliv. De flesta större hotellen erbjuder sina gäster halvpension så först senare, efter middagarna fylls marinan på med besökare. Enklast tar man sig hit med en Tuc-tuc, eller de färgglada blinkande bussarna. Det kostar inte många kronor att åka med.

gouna_canals01Hotellområde med kanalerI gamla centrum av El Gouna ligger några av de mindre hotellen och här finns även några bra och trevliga restauranger. Det finns en liten bazaar här som säljer hantverk och souvenirer, så öva på att pruta!
Här i centrum finns även några av de bättre restaurangerna, en av våra favoriter vid besöket var Upstairs. Här hittar man lite mer internationell mat och importerade viner. Även Dry Martini som vi tog innan middagen smakade som den skulle. Har ni varit i Egypten innan, så vet ni att man inte alltid skall förvänta sig att få det man beställt. En av kvällarna provade vi kamel. Det var ovanligt gott, mört och fint kött, påminner lite grann både till utseende och smak om kalvstek. Upstairs har en trevlig uteservering att sitta på och skulle kvällen vara lite svalare så finns här infravärme att njuta av.

En annan charmig liten restaurang är Fish Market. Denna ligger mitt emot Upstairs, down town El Gouna. Bli inte förskräckt av den enkla inredningen eller lysrören i taket. Maten är underbar och allt är färskt och nyfångat. Vi kan varmt rekommendera deras jätteräkor och dagens fångst. Vi åt även musslor och fiskgryta här. Enkelt presenterat och fantastiskt gott. Bra viner och bra priser. Inte långt från dessa restauranger finns även torget med några uteserveringar och sportbarer. Det är roligare att gå på det lokala “haket” än sportbaren, men se upp! det är några av dem som inte serverar alkohol.

Vill man sedan äta annan typ av mat och andra kök skall man söka sig till de större hotellen som har både marockanskt, indiskt, italienska, thai mm mm att erbjuda.

Överlag är El Gouna en annorlunda och rolig plats att besöka. Röda Havet är fantastiskt och även om man inte dyker eller snorklar så lockar det till att prova. Lagunen är varm och svalkande. Vill man spela golf finns här en 18-håls bana, man kan hyra vattenskoter, göra paraglide och åka med på en tur för att simma med delfiner. Resan till delfinerna tar ca en timme och seglatsen ut är skön och njutbar. Väl på plats så simmar man i det stora revet och ser på allt vacker som bara Röda Havet kan uppvisa. Under vår tur hade vi tur, ca 10 stycken delfiner mötte upp och simmade med oss under snorklingsturen som tog ca 40 minuter. När man är där under vattnet och ser delfinerna på lite nära håll, märker man hur stora de egentligen är! Röda Havet är färgsprakande och världens varmaste hav – väl värt att besöka, både i och under!

hi-res-downtown-el-gounaEl Gouna

Vi kan varmt säga att vi gärna återvänder till El Gouna och Egypten, så annorlunda mot andra resmål och fantastiska hotell att välja bland. Vill man även vara kulturell och se lite av det faraonska Egypten är El Gouna en bra startpunkt. Det tar ca 3 timmar att ta sig till Luxor och besöka Konungarnas Dal, Luxor Tempel, Karnak Tempel och ca 5 timmar att åka till Kairo med Pyramider och den puls som 20-miljonersstaden kan visa upp. Egypten är ett spännande land att besöka och vill man få med sig allt behöver man nog komma tillbaka flera gånger.Similar Posts

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.