Vi testade restaurang Isaan på Berns 6
Nyheter,  Städer,  Sverige

Vi testade restaurang Isaan på Berns

Inne på anrika Berns ligger finns en ny thaikrog, med smaker och matlagningsidéer för en region i Thailand som bär samma namn. Vi testade restaurang Isaan på Berns.

Berns med sitt perfekta läge vid Berzelii park är ett landmärke i Stockholm. Salongerna är kanske en av de finaste som Stockholm har att visa upp. Men restaurang Isaan ligger inne i Berns huvudbyggnad och som tur är, är lokalen vackert bevarad som den alltid har sett ut.  Förgyllda väggar, magnifika kristallkronor och enormt högt i tak.

Det är krögaren Sayan Isaksson som ligger bakom Isaan. Matsalen har fått nya möbler, som känns väldigt Skandinaviskt, med träbord och trästolar. En del av köket finns ute i matsalen. 

Menyn på Isaan är uppdelad i sju olika kategorier. Rätterna är tänkta att delas på. När man ser maten så kan man förstå tanken kring det hela. Några av rätterna är väl stora för en person, exempelvis den råa rödingen.

Vi testade restaurang Isaan på Berns 7

Rödingen är som en mix av sashimi, sill och thai.  Här har man inte sparat på de typiska thaismakerna. Fisksåsen dominerar men passar väldigt bra med rödingen och thaibasilikan. Vi är fyra som är ute och äter och väljer att ta in tre stycken “förrätter” där vi med väljer att prova Krispis rissallad med syrad fisk och vedeldade rödbetor med bladverk. 

Personligen var mina favoriter rödbetan och rödingen. Rödbetan kom med sallad med krisp till och var mycket smakrik. Personligen så gillade jag inte Rissallad med syrad fisk, det blev alldeles för frän fisksmak för min del. De andra åt även den med god aptit.

Maten serveras när den är klar, det gör ju med att man gärna delar på rätterna om man vill äta tillsammans. 

Vi testade restaurang Isaan på Berns 8

Vi testade restaurang Isaan på Berns 9

På Isaan vill man laga maten så nära den Thailändska traditionen som möjligt, därför är det många rätter som tillagas på grill. Men lokalen luktar inget av detta, många andra restuaranger man varit på får tyvärr en rökig lukt i matsal som även sätter sig i kläderna.

Vidare med maten…

Isaan är en genuin Thairestaurang

Men den som tror att här serveras Chicken cashew eller spring rolls lär bli besvikna. Allt är mycket mer elegant och menyn är ibland svår att tolka då rätterna inte förklaras så bra. Laap Mu Kua, gårdsgris, Chian Mai är en sådan rätt, så vi bestämde oss för att testa den. En Mellanrätt som är varm, denna med fläskkött.

Vi testade restaurang Isaan på Berns 10

Vi lägger även till Thailändska korvar. Framför allt så är korven väldigt god. Här känner man igen de thailändska smakerna igen, vi hittar i alla fall limebladsmak, korven serveras med ett litet tortilla-liknande bröd, med mjuk och len lök. Väldigt gott.

Hetta

De första rätterna vi tar in är relativt starka i smak, en hetta som smyger på och som sedan avtar något. Men här går meningarna isär kring om det är starkt. Jo , det finns en viss hetta, men den är välbalanserad och inte bara stark. Den fyller en funktion. Det som dock är mer genomgående och som alla känner är smaken av fisksås, på det sätt den används i Thailand. Många svenska Thairestauranger är tyvärr lite fega med att använda den. 

Hur som helst, än så länge så är alla nöjda med mat och service. Det är många som är runt vårat bord, serverar mat och frågar om vi vill ha mer dryck. Alla glada och trevliga med ett perfekt bemötande.

Korven är en av “varmrätterna” som vi tar in. Vi testar även något som heter Isaan Stytle Drunken Man Chicken Fire Pot. 

Vi testade restaurang Isaan på Berns 11

Mycket möra, olika delar från kyckling serveras i en tagineliknande urna. I botten finns en smakrik buljong och ovanpå ligger kyckling och storbladig koriander och thaibasilika. Vi ber om att få ris till maten, riset serveras ur en pappåse. Tyvärr är riset väldigt hårt, känns nästan som okokt, mer än sticky. Men det fungerar när man öser på lite av buljongen. Det skulle varit lite mer buljong för på fyra personer är det knappt det räcker. Men kycklingen är väldigt god och mör. Vad som var Drunken med den vet jag inte.

Vi avslutar med dessert för en person. Havtorn och hjortron med mandlar och glass som serveras på små tortillabröd. Det kommer in fyra generösa portioner. Kanske mycket för en person att äta, men ack så gott i alla fall.

Rätterna ligger mellan 125-390 kronor per rätt, där Drunken Chicken är den dyraste på menyn. För att bli mätt behöver man nog ta in minst tre “förrätter”, kanske en mellanrätt och en eller två huvudrätter.

Allt som allt är vi mycket nöjda med mat och service, det här är en Thai som håller en nivå högre. Det lär inte bli en thai runt hörnet, för detta är en helt annan stil på mat. Söker du en mer traditionell thai, då kan jag rekommendera dig att gå till Elefantpojken. Läs mer här >

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.