Resesidan.se bloggar om Ystad
Inspiration,  Sverige

Ystad Turistbyrå har ordet

Vi har styrt kosan mot Skåne och det är dags för Ystad Turistbyrå att berätta mer om sin stad.

Resesidan.se bloggar om YstadFoto: Staffan Håkansson

Hej Åsa, nere i sköna Skåne och Ystad! Vad kan du berätta för oss om er stad?

Vilken är stadens mest besökta turistmål?
“Ales stenar: En av Skånes mest populära sevärdheter. Ales stenar består av 59 stora stenblock, resta i en 67 meter lång och 19 meter bred skeppliknande formation. Stenarna restes för cirka 1400 år sedan och utgör en imponerande syn där hav, jord och himmel möts. Ales stenar är Sveriges största skeppssättning. Med sin mysiga hamn och det omtalade fiskrökeriet och de härliga restaurangerna och konstnärerna är Kåseberga perfekt för en rogivande promenad.

Klostret i Ystad: Klostret grundlades 1267 och är jämte Vadstenakloster det bäst bevarade klosteranläggningen i Sverige. Idag är klostret ett intressant museum.Det innehåller förutom sin unika klosterhistoria ett flertal tillfälliga utställningar med teman som anknyter till byggnadens många användningsområden genom tiderna. Runt klostret finns olika trädgårdar; rosor, pioner, kål, örter och apel.”

Vad får man inte missa vid ett besök?

Hela Ystads gamla stadskärna från medeltiden med S:ta Mariakyrkan från 1200-talet, i centrum. Med cirka 300 välbevarade korsvirkeshus och härliga miljöer. Vår marina är en oas och som bara ligger ett stenkast från centrum. Likaså Norra Promenaden, en 1800-tals park med slingrande gångar. Restaurang, lekplats och litet vattendrag. Ystad sandskog – en planterad skog. Sandstrand med bryggor, varav en med ramp och cafeer och restauranger.”

Resesidan.se bloggar om Ystad

Foto: Ystad Kommun

Vad tror ni att svenskarna inte känner till om staden?
“Tornväktaren: Han hade förr i tiden en mycket ansvarsfull uppgift. Han höll staden under uppsikt nattetid, allt från obehöriga skepp till okända besökare. Han var också den tidens brandlarm. Från sin position i Mariakyrkans torn såg han om det började brinna. Idag blåser han, för det är en riktig person, i sin kopparlur mellan kl 21-15 – 01.00. Hela året om.

Läs mer på www.visitystadosterlen.se samt www.ystad.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.