Petra, mystisk och överraskande 1
Inspiration

Petra, mystisk och överraskande

Genom ett smalt passage, rosa till färgen, i en öken som verkar vara karg och livlös, dyker staden Petra plötsligt upp i sin magnifika glans.

Petra-Roman-AqueductFantasifulla formationer i den gamla flodfåran

Petra var dolt i många år

Så sent som fram till 1812, var staden Petra okänd för västvärlden, tills den schweiziska upptäcktsresanden Burckhardt berättade om staden. Petra har beskrivits i gamla dikter och finns med på många listor över “underverk i världen” eller “platser man måste besöka under sitt liv”.

Petra betyder “sten” på grekiska, passande för en stad bokstavligen huggen ur sandsten från ökenklippor. Staden ligger cirka tre timmar söder om Amman, huvudstad i Jordanien, och grundades av en nomadisk arabisk stam som kallas Nabatéer flera århundraden före Kristi födelse. Nabatéerna var kända för sina stora kunskaper inom handel, jordbruk, teknik och arkitektoniska stenhuggning.

Al Khazneh
Petra växte som en stad, dels för man tror befolkningen kunde kontrollera vattenflödet och att staden var dold i klipporna bland sandstenarna. Man anser också att Moses broder, Aron, är begravd här. Den mjuka stenen gjorde det möjligt att gräva ut både hus, kloster, teatrar, och gravar.

Petra kämpar mot en mängd yttre hot, inklusive kollaps av gamla strukturer, erosion på grund av översvämningar och felaktig dränering, vittring från salt som tränger genom stenarna, felaktig restaurering av gamla strukturer, och ohållbar turism. Ett ökat intresse för Petra kom även efter att “Världen nya Sju underverka” presenterades och fler turister hittad till staden.

Jordan-Petra-Tomp-Tour

Som mest var staden Petra hem till cirka 20.000 Nabatéer som, mitt i öknen, byggt ett sinnrikt system av vattenvägar för att ge sin stad med den dyrbara vätskan. Nabatéerna, som skapade en spektakulär stad, med fullt snidade fristående tempel och nästan 3000 gravar, bostäder, festlokaler, altare, och nischer, alla uthuggna i de rosafärgade sandstensklipporna i södra Jordanien. Petras akveduktsystem beräknas ha transporteras cirka 12 miljoner liter av friskt källvatten per dag, tillräckligt för att upprätthålla en modern amerikansk stad med fler än 100.000 invånare. Petra

Den mest kända graven på Petra kallas “Khazneh”, som är arabiska för “Treasury.” Det kallas detta eftersom  en gång trodde lokalbefolkningen att det innehöll gömd skatt. Idag,betraktar  arkeologer  det som en två våningar hög grav, ett mästerverk. Dess fasad mäter 82 fot (25 meter) bred och 128 fot (39 meter) hög.

 
Till Petra kan man åka från många olika ställen. Befinner man sig i Eilat, Amman, Tel Aviv, Jerusalem. Läs mer och boka din tur här >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.