3 måsten i Rom 1
Europa,  Inspiration,  Städer

3 måsten i Rom

3 måsten i Rom, den eviga staden dit många åker om och om igen. Det är enkelt att ta sig dit, resan är kort och upplevelserna är flera än i många andra Europeiska städer.

Här tipsar vi om 3 måsten i Rom, och ett par stycken till…

Introduktion

Personligen älskar jag Rom. Jag var där första gången 1986, när jag gick på gymnasiet och klassen skulle göra en resa till Rom och där vår klassföreståndare skulle vara vår personliga guide genom den eviga staden.

Efter det har jag återkommit många gånger, som så många andra som är sålda på Rom.

Det är något speciellt med denna stad. Oavsett om man reser hit för att ta del av den rika kulturen, eller för att uppleva en anrik stad, mat eller shopping så har Rom något som lockar de flesta besökare.

Alla har vi läst om Colosseum på något sätt, gladiatorer är lika mytomspunna som faraonerna i Egypten. Det är fascinerande att gå med på en tur här och verkligen få lära sig vad det egentligen var som hände inne på denna jättearena.

Ett besök här är lika obligatoriskt som att besöka Eiffeltornet i Paris eller åka gondol i Venedig. Visste du att du kan boka biljetter och en guidad tur online? Då slipper du köandet och kommer in direkt, turen guidas på engelska. Klicka här för att läsa mer om de olika alternativen > 

3 måsten i Rom

3 måsten i Rom och jag verkligen måste ta fram bara tre.

Nästa upplevelse som jag vill tipsa om är en häftig vandring genom staden när solen är på väg ned. Denna rundvandring i solnedgång på tre timmar är ett nytt sätt att upptäcka staden på. Turen är ett perfekt avslut på en härlig dag i Rom och passar alla, även om ni varit här flera gånger innan.

Vad mer kan man önska än att komma nära inpå sevärdheter som Spanska trappan, Piazza Navona och Bellinis fontäner? Här får man en exklusiv guidning i en liten grupp av en utvald guide som berättar allt om platserna man besöker. Kan med fördel kombineras med en senare middag eller ett glas gott vin på någon av roms många restauranger.

Mat i Rom

Vi har tidigare tipsat om bra restauranger i Rom, matplatser dit romarna själva går, läs om det här >.   För visst är det väl så, det italienska köket är ju ett av det mest populära i världen och i Rom kan ni verkligen avnjuta hur det skall vara i verkligheten. Jag lovar att ni får en annan syn på pasta efter ett restaurangbesök i Rom.

Hälsa på påven

Ett någon mer annorlunda event att göra i Rom är att gå på en Påveaudiens.  Jag hade nöjet att få göra detta på min allra första Romresa. Johannes Paulus II var påve och vi var en liten grupp med elever från gymnasiet på plats. Förvånad blev jag när vi klev i i aulan, stor och pampig med plats för tusentals besökare.

3 måsten i Rom 2

De flesta var italienare och många nunnor och munkar från landets olika delar. När påven väl kom in hälsade han alla pilgrimmer välkomna och han berättade var vi kom ifrån i världen. Det var väldigt kul att se alla nunnor klappa och vifta med flaggor just när deras kloster nämndes.

Att träffa påven på detta sättet är väldigt speciellt.  Även om det är stort där inne i Vatikanen så känns det på något sätt väldigt intimt. Det är nästan som att gå på en konsert eller på en föreläsning med en stor industrimagnat, säkerheten är hög och det är vakter överallt.

Påven är en superkändis som kliver in på scenen för att genomföra sitt tal. Några svimmar, drar efter andan, tårar rinner ned för kinderna på andra. Stämningen är helt enkelt på topp!

Avsluta audiensen med att smaka på Roms gatumat, det är inte bara en kulinarisk upplevelse utan även en vandring genom de mer pittoreska delarna av Rom. Smaka på mat som italienarna ätit i århundraden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.