5 förslag att göra i Fort Lauderdale. 1
| | | | | |

5 förslag att göra i Fort Lauderdale.Florida är en populär destination att semestra i. Här finns massor att se och göra. Vi har besökt välbesökta Fort Lauderdale.

FT1Fort Lauderdales vattenvägar

Fort Lauderdale är så mycket mer än en strand, ett hotell och ett gäng barer och restauranger. Tyvärr är det många som missar en del “guldklimpar”. Florida var en gång i tiden en enda stor träskmark, sump och mangroove-träd och vilda djur.

Sedan 1800-talet, när staten började befolkas, har man grävt kanaler och dräneringar för att skapa beboliga ytor. Idag är det ett vackert landskap, fyllt av kanaler och vattenvägar. Dessa är det många som aldrig får ta del av, då hotellen de flesta turister bor vid inte ligger intill en kanal.

Det finns några turer man kan göra och det finns hållplatser på många platser. De flesta passar på att ta en tur på väg till en restaurang eller om man skall Down Town, på andra äventyr. Det är imponerande syner man möts av på resan. Kungspalmer som majestätiskt tronar på tomterna där villor för 20-80 miljoner kronor är byggda.

Fantastiska båtar, värda lika mycket, bryggor för små flygplan och helikopterplatser. Här bor eliten! Dell’s Grundare Michael Dell har hus här som bland annat har en biograf för 60 personer.
Fort Lauderdale, kanaltur

Kanaler i Fort Lauderdale

Många lyxiga hus finns det längs med dessa vattenvägar och väldigt många lägenheter med. Men det är själva känslan av Florida, som man får när man åker med båten. Solen, värmen, det lättsamma och glada. Turen går genom den imponerande marinan, en av de mer exklusiva som finns i USA idag, ner mot Marriott Hotel som har blivit känd för sin roterande restaurang. Härifrån ser man även Port Everglades, varifrån kryssningsskeppen går ut.

Hus Fort LauderdaleEn av många lyxiga villor i Fort Lauderdale

Sedan börjar man få ont i nacken av allt vridande på huvudet för vart man än kommer så möter man imponerande hus och byggnader. Bakom nästa krök kommer något nytt spännande att kika på. De flesta husen är lyxiga, gigantiska, tuff design och bland alla dessa enorma hus dyker några mindre hus upp, kanske 60-70 år gamla. Skolor, kyrkor och butiker, allt ligger dolt här bakom, det är som en egen liten värld som dyker upp.  Nästan så långt in som man kan komma i dessa kanaler så finns en hållplats där de flesta går av, Las Olas Boulevard.

 Las Olas
Las Olas Boulevard

Denna gata är verkligen en egen levande stadsdel. Här samsas det mesta; restauranger, barer, gallerier, butiker och ett hotell. Dessutom finns här även lyxiga lägenheter, både att köpa och att hyra. Las Olas är även värd för flera olika events om året, vinfestival, konstfestival och den årliga julfestivalen.  Las Olas är inte en jättelång gata och den sträcker sig ända fram till stranden i Fort Lauderdale. På Las Olas är de flesta för att äta och att se utställningar på gallerier.

Las-Olas-Boulevard-22232Helger kan det vara svårt att få plats om man inte har boka bord på restaurangerna. Brunch är mäkta populärt på helgerna och vid lunchtid är gatan brusande av folkliv och festglada Fort Lauderdale-bor och turister. Kommer man från stranden och promenerar in på Las Olas, kan man vid gatans slut, ta ett par kvarter ned mot kanalerna och hoppa på en vattentaxi tillbaka.

Läs mer om Las Olas här >

EvergladesEverglades

Denna klassiker kommer med vid varje tillfälle, men det är faktiskt ett måste! Har man aldrig åkt med en Hoovercraft, eller Airboat som de med kallas, någon gång är detta rätt tillfälle. Det är inte bara spännande att få sitta med i båten, som bitvis kör i rasande tempo. Everglades är egentligen ett stort träskområde där man grävt fram kanaler att transportera sig på. Vassa sjögräs och annan vass bildar farleder.

Här finns mycket speciell växtlighet och djurlivet är även det unikt. Mangroove-träd bildar som små flytande öar och bland dessa lever både alligatorer och fiskar. Många är det som använt sig av Everglades för att hälla ut sina akvariefiskar i så här finns en del arter som inte borde finnas. Även piraya finns numer i vattnet.

Everglades
Många olika fågelarter ser man, mest vanlig är vit och grå häger. Olika arter av gamar cirkulerar runt träskmarkerna och även det som på engelska kallas Fishing Birds. Dessa är stora och mörka, med lång näbb som de kan plocka fisken med. Deras fjädrar är dock inte lika vattenavstötande som andra så de måste sitta och lufttorka sig.

Det finns gott om olika fåglar här och det låter ganska så mycket från dem, när motorerna stängs av. Airboats har stora propellrar som trycker båtarna framåt och de för ett ganska högt oväsen. Alla gäster får dock hörselproppar innan avresa. När man kommer ut på de mer öppna sträckorna så gasar man på rejält och det är nästan lite kusligt.

Behållningen för många är ändå att få stifta närmre bekantskap med alligatorerna som lever i vattnet. Dessa bjässar kan bli flera meter långa och väga ett par ton. Det många inte känner till om en alligator är att de kan hoppa halva sin längd både fram och upp!

Alligator
De har även lång livstid och kan bli över 50 år gamla. Deras käkar är så starka att när de smäller samman så görs det med flera tons tryck och käkarna går inte att öppna när de väl stängts igen. De går i baklås tills det som är i munnen svalts. Munnen är oerhört känslig och minsta lilla sandkorn eller vattendroppe kan utlösa hopbitningen.

De ligger och värmer upp sig om dagarna i solen med öppen flåsande mun. När ett byte är siktat så dödar de dem oftast genom drunkning, de biter tag i offret och rullar sedan runt med det i vattnet tills det dött.

På en tur i Everglades får man lära sig allt om alligatorer och vad man skall tänka på om man möter en av dem. Det låter kanske konstigt, men i Florida är det inte ovanligt med en alligator som krupit in på tomten och kanske med svalkar av sig i en pool i ett hus.

ft_laud_sunrise_zielinski-5Foto: Zielinski

 Strandliv

Det är egentligen inte så mycket mer att säga än att här finns en underbar sandstrand, som aldrig verkar ta slut. De sista åren så har The Strip, strandpromenaden, i Fort Lauderdale fått sig en rejäl ansiktslyftning. Det hotellområde som tidigare var en plats med små söta hotell har ändrats dramatiskt. Idag ligger bla Ritz Carlton här med över 400 rum.

Flertalet barer och restauranger finns numer längs med promenaden och även en del shopping.  Sanden är mjuk och skön och havet, Atlanten, varm och skön.  En sommar i augusti kan det vara lika varmt i luften som i havet, ca 29 grader.

Sola och bada är väl ändå den främsta anledningen att många kommer till Fort Lauderdale. Här får man valuta för sina pengar!

 Fort LauderdaleShopping

Förutom sola och bada så är det många som kommer för den fantastiska shoppingen! I Fort Lauderdale finns många suveräna tillfällen till detta. Närmast är Galleria Mall, Sunrise Boulevard, här finns de vanligaste butikerna och även en hel del restauranger att besöka. Promenadavstånd från de flesta hotellen i Fort Lauderdale. I närheten finns även Coral Ridge Mall, ett mindre shoppingcenter med över 40 butiker. Här hittar man bland annat Bath & Body Works, en av våra favoriter, med massa roliga produkter för bad, dusch och doft.

sawgrass-mills-3

Mest känt är i alla fall Sawgrass Mills, en shoppares stora våta dröm! Håll i er nu, här samsas över 350 butiker! I denna gigantiska inomhusarkad finns allt för alla! De flesta kända märkena säljs här och i denna stora outlet shoppar man loss rejält. Det är lätt att gå vilse och även så bara på parkeringen så kör ni bil hit, kontrollera noggrant vart ni parkerar.

Räkna med att ni behöver 6-8 timmar för att klara av allt, eller så delar ni upp det på två dagar. På Sawgrass Mills finns även Cheesecake Factory, och till skillnad från vad namnet säger så serverar man även mat här. Portionerna är överdrivet stora och allt världens mat finns i den tjocka bok som är menyn. Prova gärna en passion fruit mojito!

Skulle inte detta räcka med saker att ta sig för så ligger Miami bara 50 minuter bort med bilen och där öppnar sig nya intressanta möjligheter till förströelse.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.