Upptäck Lissabon 1
| |

Upptäck Lissabon

Lissabon är en bortglömd huvudstad. Det är synd, för här finns allt man kan önska sig av en weekend eller semester. Är man intresserad av kultur, god mat, sight seeing och shopping är det till Lissabon man skall åka.

Rossio square, LisbonRossiotorget, Lissabon

Att Lissabon är en gammal stad och har massor av spännande platser att besöka kommer kanske som en överraskning för många. Med byggnader som härstammar tillbaka mot 1000-talet, kyrkor, kloster, försvarsfästningar med mera från landets storhetstid från 1200-talet och framåt gör Lissabon till en kosmopolitisk stad där det gamla möter det nya på ett väldigt bra sätt. Vart man än går i staden så påminns man om storhetstiden, där handelsresor till Orienten med kryddor såg till att bygga upp ett mäktigt land och stad. Några av de pampiga byggnaderna är helt bekostade av handeln med kryddor. Karaktäristiskt för staden, som alla städer inspirerade av Portugal är alla trottoarer smyckade i svart och vitt, kalksten och diabas bildar ibland härliga mönster. Det är dock ganska så förrädiskt eftersom så fort de blir regn eller vatten på så är de lika hala som att gå på is…

Lissabon

Trottoar

Lissabon har allt, shopping, god mat, kultur, historia och coola hotell

Börja att upptäcka denna härliga stad i stadsdelen, Alfama, som är den äldsta delen av staden. Ordet Alfama kommer från arabiskans Hamam, tvättplats. Förr i tiden fanns bara vissa platser här där vatten fanns, man skapade springbrunnar och platser att fylla upp sina kärl med vatten samt ställen för tvätt. Husen står väldigt tätt och vissa av gatorna här är så smala att man får gå sidledes för att kunna ta sig fram. Det är ett gytter av vägar, gator, trappor, små torg, kaféer och restauranger. Det kan vara bra att ta med en karta så man hittar tillbaka. Husen i Alfama är gamla, många traditionellt byggda med kakelklädda fasader. Alfama blev under årens gång ett nedgånget stället, dit ingen ville flytta och husen missköttes och nästan rasade ihop. Man hade problem med ockupanter och droger. Under 90-talets början så fick man upp ögonen för denna stadsdel och många konstnärer och artister köpte billigt upp husen och gjorde om dem till moderna bostäder.

Hustak i LissabonAlfama, Lissabon

Vandringen genom Alfama är en trevlig tur, man måste vara observant och se alla detaljer, de små husen, klädlinorna, springbrunnar, söta brevlådor, små dörrar, torg med små fik och blomsterarrangemang. Ta tiden på er. Det är mycket att se och upptäcka och fotografera. Stanna vid ett litet café, oftast bara som ett hål i väggen och ta en god espresso och någon god kaka till. Fortsätt sedan upp mot borgen Saõ Jorge, Sankt Görans borg. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Lissabon.

Sao Jorge CaastleSaõ Jorge tronar över Lissabon

Från toppen skådar man 25 aprilbron som går över Teje till andra sidan. Bron påminner om Golden Gate-bron i San Fransisco. Den stod klar 1966 och 33 år senare byggde man till så tåg kan passera över bron. På södra sidan, Almada kan man även se Kristusstatyn, en kopia av den som finns i Rio de Janeiro, Brasilien och stod färdig 1959. Kikar man höger ut över staden ser man den botaniska trädgården långt bort och från den leder sedan paradgatan Avenida da Liberdade som leder ned mot Rossiotorget. Från Rossio börjar sedan Rua Agusta, en av många shoppinggator i staden och här finns mängder med trevliga serveringar och restauranger.
Tittar man “rakt fram” kan man bland husen urskilja Elevador de Santa Justa, en hiss byggd av en lärling till Eiffel.

Santa JustahissenSanta Justahissen

Hissen förbinder Rua Augusta och Carmotorget och är 45 meter hög, byggd i nygotisk stil. Idag är det mest turister som åker med hissen, det finns även en spårvagn (linbana) som transporterar folk upp för branterna till De höga kvarteren, Bairro Alto.  Bairro Alto ligger på andra sidan, sett från Alfama, och har lika branta kullar att ta sig uppför. Stadsdelen har mer blivit känd som ett nöjeskvarter i Lissabon. Här hittar man det mesta, finkrogar, kvarterskrogar, barer  så små att 10 personer gör det är fullt, till gaybarer, discobarer med mera med mera. Sommartid är det supermysigt att vandra runt här, det är massor av folk, trångt och ont om plats, en del barer låter sina gäster stå på gatan utanför för att alla skall få plats. Nattlivet startar sent, vill man gå på disco exempelvis är det inget som har öppet före midnatt.

Kikar man ännu längre bort från Bairro Alto kan man skymta stadsdelen Belém (Betlehem). Här finns lite av det monumentala Lissabon med mästerliga byggnader.

JeronimosJeronimos Klostret

Denna magnifika byggnad byggdes av Henrik Sjöfararen och är i Manuelinsk stil, en stil där man hämtar inspiration från havet och upptäcktsresor, skapad av Kung Manuel I (1469–1521). Portaler och utsmyckningar är rep och trossar, snäckor, fiskar och annat från hav och resor. Man började byggnationen 1501 och det skulle ta 100 år att bli klara. En extra skatt lades på importvaror från orienten, 5% extra skatt och det var  guld och kryddor som beskattades. Kyrkan är enorm och här inne ligger bland annat Vasco da Gama begravd, han var den förste att segla till Indien. En rad kungligheter ligger begravda här och även nationalskalden Camões. Byggnaden är idag med på UNESCOs Världsarvslista.

Mitt emot ligger ännu en härlig byggnad, Belém Tornet.

Belém TornetBelém Tornet

Tornet uppfördes under tidigt 1500-tal i manuelinsk eller portugisisk sengotisk stil, för att högtidlighålla Vasco da Gamas expedition. Denna eleganta försvarsanläggning har blivit en symbol för staden, ett minnesmärke över Portugals makt under tiden för de stora upptäcktsfärderna. Tillsammans med det närbelägna Hieronymusklostret, utsågs tornet 1983 till ett världsarv av Unesco.  Strax intill finns även Den Okände Soldatens Grav och det något mer moderna adrão de Descobriementos, Upptäckarmonumentet.

henrikmonumentUpptäckarmonumentet

Detta monument hyllar de gyllene åren i Portugal, 1400-1500-talet, då landet dominerade världen och upptäckte nya länder och världsdelar och skaffade sig både handelsvägar och kolonier. Denna romantiserande byggnad skapades 1939 av José Ângelo Cottinelli Telmo. Men det var först mellan åren 1958-1960 som byggnaden uppfördes på den plats den idag står på.

Statyns figurer är många av de som var med under de gyllene åren och upptäckte världen och längst fram finns Henrik Sjöfararen själv. Han var dock inte med på så många resor, det sägs att han inte tålde havet, allt för mycket.

Detta är bara ett litet axplock av vad man ser från borgen och man hinner inte göra allt detta på en enda dag, Lissabon skall upptäckas till fots och det får ta tid.Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.