Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl 5
Inspiration,  Restaurang,  Sverige

Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl

På Södermalm i Stockholm finns många roliga och ibland udda restauranger och barer att besöka. En utav dessa har över 400 whiskeysorter och en vägg med öl.

Akkurat, på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm är det omöjligt att få en “stor stark”, kan jag bara gissa i alla fall. Det finns mer än 25 stycken öl på fat och en mängd öl på flaska. Det gör att man gärna vill prova lite nytt och smaka nya sorters öl. Om man är den som helst vill ha en Mariestad eller Norrlands, kanske man får tänka om här inne.

Vi kom in en kall och kylig söndagseftermiddag, klockan hade bara blivit lite efter fyra på eftermiddagen. Det är inte så många gäster här när vi kommer, en och annan barnfamilj sitter och äter en tidig middag och några besökare sitter vid bardisken och småpratar med personalen.

Akkurat gör det svårt att bestämma sig

Snabbt fick vi fram en meny men vi hade inte tänkt att äta något så det blev en tur till baren istället. Man blir lätt överväldigad när man ser alla dessa olika whiskeysorterna, men en snabb konsultering kom vi fram till att testa månadens malt, (mest för det blev bekvämt). Till detta blev den en svensk IPA, IPA on Demand, från Klackabacken.

Smooth as silk

Akkurat

Månadens whiskey, Aberlour CASG,  var 48% stark men förvånansvärt mjuk. Personligen tyckte jag inte det behövdes några vattendroppar i den. Den är inte alls åt det rökiga hållet men är ändå smakrik på sitt sätt. IPA’n vi drack till var mer åt det fruktiga hållet. God och frisk. Hade jag provat igen så kanske jag hade tagit en annan öl, för att mer matcha whiskeyn.

Om du gillar whiskey skall du absolut ta dig till Akkurat, här finns till exempel en mängd olika Japansk whiskey att testa men här finns även de vanliga sorterna, om det är så att du måste ha din favvo.

Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl 6

Personalen är mycket trevlig och kunnig, svarar på alla våra märkliga frågor, alltid med ett leende. Det är rätt så lugnt och stilla denna söndag och några fler par dyker upp samt kompisgäng, för att ta något att dricka. Klockan fem öppnade så matsalen, som är dold vid bardisken, man har kunnat äta mat innan dess, men nu verkade det som att man öppnade mer officiellt.

Det som överraskade mig var att man är “kända” för sina musslor, det var rätt otippat från min sida. På menyn finns 8 olika rätter med musslor, från klassis Marinière till musslor med både whiskey, öl eller varför inte chevre (?).

Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl 7

Matsuget tog ändå över

Först så tänkte vi att vi tar lite dryck och går sedan vidare men det var trevligt att sitta här inne, i sin enkelhet blir det ändå rätt mysigt. Tillslut ger vi upp, matsuget tog över och vi kikar igenom kvällens meny. Kroketter har jag ätit en hel del gånger i Spanien på olika tapasbarer, men den som fanns på menyn här, var något annorlunda: Mac & Cheese-kroketter… Det lät så konstigt så jag var bara tvungen att prova.

Tre stycken, lagom stora kroketter kommer in tillsammans med en sallad på inlagd fänkål och rädisor. Det är faktiskt riktigt gott. Sältan fårn bacon, som finns i passar bra till de lena kroketterna och den goda salladen höjde det hela.

Till huvudrätt väljer alla i sällskapet hemlagad korv med potatis och senap.

Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl 8

Korven är mjäll och fin med rätt så milda smaker, vi anser att lite mer salt och peppar hade hjälpt till lite och som tur var fanns det på bordet. Korven är god och är huvudnumret på fatet. Det hade varit gott att ha lite steksky eller en lätt pepparsås till, men lite hetta från dijonsenapen gör med susen.

Maten känns vällagad och fin och jag ser fram emot att få komma tillbaka för att prova lite musslor, en av mina favoriter annars.

Akkurat, 400 whiskeysorter och en vägg med öl 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.