Alonissos 3
Europa

Alonissos

Alonissos är en av de fem bebodda öarna i den grekiska ögruppen Sporaderna. På ön finns det vandringsleder för den aktive och en stor marin nationalpark att utforska.

Dessutom är vattnet kristallklart och det finns många fina badstränder. Flygresan till närliggande Skiathos tar 3,5 timme och sedan tar du dig vidare Alonissos med en färja som tar cirka 1,5 timme. Billigast flyg dit hittar du genom att söka flygresa!

Sporaderna består av tjugofyra olika öar och ögruppen är geografiskt placerad längs Greklands östra kust. Fem av Sporadernas öar är idag bebodda: Alonissos, Skiathos, Skopelos, Peristera och Skyros. Alonissos består mestadels av kalksten. Den marina nationalparken är Greklands enda marinpark som upprättades för att skydda den utrotningshotade munksälen. På ön finns även mängder av mysiga restauranger och tavernor där du kan njuta av den grekiska atmosfären.

Kommunikationer

Du kan ta dig till ön Alonissos med flyg, bland annat från Arlanda och Kastrup. Det finns däremot ingen egen flygplats på Alonissos. Du reser med flyg till grannön Skiathos och tar sen en färja. Du kan även göra en längre båtluffning om du först flyger till det grekiska fastlandet och sedan tar en färja därifrån. Det går även färjor vidare från Alonissos till de närliggande öarna Skiathos, Skopelos och Skyros.

Njut av grekisk mat

När det gäller mat finns det mycket att välja på. De allra trevligaste tavernorna hittar du längs stränderna där du kan avnjuta en grekisk måltid och god dryck. Det är inte mycket som slår den miljön för en måltid. Om du bor i huvudorten är restaurangerna Naval och Hayiati att rekommendera. Precis vid stranden Kalamakia finns det en fiskeby där det finns mycket att välja bland för den som gillar fisk.

Alonissos 4

De bästa stränderna

Om du har besökt marinparken och vill pusta ut på en strand har du ett flertal alternativ. Det finns flera stränder på Alonissos som du hittar i de många vikarna och bukterna. Stranden Agios Dimitrios är hästskoformad och mycket populär. Du hittar den på öns östra sida. Om du fortsätter en bit söderut på ostkusten kommer du till stranden Kokinokastro som är vackert omgiven av röda klippor.

Alonissos har allt

Ön Alonissos är fortfarande relativt oupptäckt trots att den har beskrivits som en av Greklands grönaste och vackraste öar. Att ön inte är särskilt välbesökt gör att det är ganska lugnt där, även under högsäsongen. Patitiri är den vanligaste staden att bo i som turist. Här finns allt du behöver för en avkopplande semester. Alonissos kan du njuta av kristallklart vatten, utsökt grekisk mat och många härliga vandringsleder.

Alonissos 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.