Coola Telliskivi, Tallin
Europa,  Inspiration,  Kultur och Historia

Coola Telliskivi, Tallinn

Mitt i Tallinn finns ett område som på de senaste åren fått en riktig uppsving. I det mycket populära området Kalamaja hittar vi det hippa Telliskivi. Telliskivi går även under nament, The Creativ City.

Telliskivi är som en liten stadsdel i en stadsdel. Bara några kvarter stort men men mycket spännande och roliga affärer, kaféer, restauranger och bryggerier. Det är även här som man hittar en filial till Fotografiska.

Telliskivi

Det första man ser är egentligen hur allt känns lite nedgånget och slitet som om man bara har låtit tiden gå an och det får bli som det blir. Till viss del stämmer detta. Man kan riktigt se hur gamla Sovjet ännu finns kvar i väggarna bland de gamla husen.

Vi stannade först vid det intressanta namnet Nudist Winery. Här brygger man mousserande drycker gjorda på lokala råvaror. Det lät ju väldigt kul och annorlunda så snabbt beställer vi en två glas av mousserande rabarberdryck. Det är en mild och god dryck med lagom mycket bubblor i glaset. Det passade bra en dag som denna med temperaturer uppe över 30 grader.

Nudist Winery

Nudist Winery är inrett i två våningar, rätt så enkelt och lite känslan över vi tar de möbler vi hittar. Charmigt på sitt sätt. Övervåningen huserar både en del av själva bryggeriet och en lounge del plus ett område som såg ut mer som ett mötesrum eller co-workingområde.

Nudist Winery

Utanför finns ett par bord att sitta vid och på eftermiddagen är det rätt så skönt då den sidan av gatan ligger i skugga. Nästa provning blev ett glas med mousserande krusbär.

mousserande på Nudist winery

Mousserande krusbär i Telliskivi

Även detta glas har en mild smak men ändå distinkt så man känner av tonerna från krusbär. Lätt ljusgul i färgen. Mycket gott i alla fall och spännande att man fått till en så bra kvalitet på det mousserande. Varken sött eller för kraftig i smaken.

I samma hus som Nudist Winery ligger finns även ett litet kafferosteri och ett ölbryggeri (här kan du boka fler provsmakningar av öl). Men vi hoppade dessa båda och gick direkt till Junimperium. Här tillverkas förstklassig gin. Destilleriet har även så man kan göra en liten tur bland kärlen i bryggeriet.

Coola Telliskivi, Tallinn 1

Här gör man många olika typer av gin och baren kan man även få en liten smakbricka på de olika alternativen. En varm dag som denna bestämde vi oss för två olika glas, en Summer Edition och en smaksatt med rabarber. Summer Edition var lite mer traditionell i sin smak med god enbär och uppfriskande grapefrukt i.

Massa mat i Telliskivi

Fortsätter man framåt på gatan passerar man en av de första restaurangerna som öppnade här. F-hoone heter den. Krogen är ännu väldigt populär tack vare sin avslappnade atmosfär och coola, industriella inredning. Maten är blandad och ett av deras guldkorn är laxsoppan med cocos. Var beredd på att få vänta på bord, även om ni bara vill ta ett glas att dricka eller kanske fika lite.

Coola Telliskivi, Tallinn 2

Fotografiskas filial i Tallinn

Det var kanske slumpen, eller ett genidrag men jag har svårt att tänka mig att Fotografiska skulle finnas på något annat ställe än just här. Förutom utställningarna finns även ett kafé som serverar både mat och dryck plus en takbar. De var lite för varmt när vi var där för att ens orka gå upp till taket.

Muralmålningar i Telliskivi

På baksidan kring fotografiska har konstnärer fått möjligheten att göra lite graffiti. Många spännande muralmålningar att kika på.

Utöver detta finns många fler restauranger och butiker, en glassbar, en foodtruck och en vintagebutik för möbler. Vi avslutade vår dag med att gå till en mixikansk restaurang i närheten av Junimperium, som heter La Tabla.

Färgglatt målat och hemlagad mexikansk mat (det fanns alternativ för den som inte vill ha)

La Tabla Telliskivi

Telliskivi blev snabbt en av favoriterna i Tallinn, häftigt, prisvärt och annorlunda. I detta område är det flera tusen som jobbar och nu börjar även turisterna att hitta hit. Passa på att åka nu innan det blir allt för mycket folk där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.