The Barö Hotell i Finland
Hotell,  Europa,  Restips

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland

The Barö är ett litet skärgårdshotell vid Barösund i Ingå i Finland. Från Helsingfors åker man på cirka en timme till Ingå och sedan ytterligare en halvtimme till hotellet.

The Barö, Ingå i Finland

The Barö läckert byggt i naturen

Första intrycket är WOW! När man har parkerat på parkeringsplatsen och promenerat ned mot hotellet så blir första intrycket att det här är läckert. De mörka “stugorna/rummen” blandas snyggt in i naturen och de snickrade promenadvägarna är läckra at se på.

Husens fasad är väldigt snyggt gjort, man har bränt tallen för att få fram ett rustikt utseende. Det ser i alla fall väldigt häftigt ut.

Vi checkar in utomhus, där baren och terrassen är och får ett vänligt mottagande. Incheckningen går snabbt och sedan följs vi åt till vårt rum och får förklarat för oss hur det fungerar här på The Barö.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 1

Vi har bokat ett dubbelrum och vårt rum låg upp i skogen. Några av rummen ligger precis vid klippkanten med underbar utsikt över Barösund. Första intrycket av rummet var med WOW! Allt går i samma ton som på utsidan, svart, mörkgrått. Golvet är kakel i en mörk ton och väggarna är träpaneler som är svarta.

Badrummet såg lika dant ut som rummet. Med en stor dusch, toalett och handfat. I rummet finns ingen TV men man kanske inte reser till The Barö för att se på TV. Kaffemaskin och minibar samt hårtork finns på rummet.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 2

Bastu på the Barö, med utsikt

Strax efter vår ankomst på eftermiddagen hade vi bokat bastu. På morgonen är bastun öppenför alla och under eftermiddagen kan den bokas för privata sällskap. Det fins även en Jacuzzi som man kan lägga till i bokningen eller boka separat. Bastun ligger på en egen terrass som alla gäster kan komma till.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 3

Bastun ser exakt lika dan ut som allt annat för på The Barö. Samma mörka toner på golv, tak och väggar. Utsikten från bastun är fantastisk och rogivande att sitta där och kika ut över sundet. Fönsterrutan är mörk och är insynsskyddat rätt bra.

Här finns även en minibar om man vill släcka törsten under bastubadet. När vi kommer in är bastun inte så varm alls, kanske runt 65 grader men med hjälp av att kasta bad på aggregatet så kommer värmen snabbt upp i behagliga 90 grader.

Dusch finns med tvål, schampo och balsam. Efter ett tag är det dags för ett dopp, ja, för några i alla fall. Uppfriskande 17 grader i vattnet… Vill man inte bada kan man ta en kall dusch för att sedan svalka sig på terrassen utanför.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 4
The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 5

Nere vid bastun finns även solstolar, cabanas och en helt vit och fin strand. Ett skönt ställe att koppla av på en varm dag. Det finns även en solterrass en bit ovanför, på klipporna med solstolar och milsvid utsikt. The Barö har ju ett fantastiskt läge.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 6

Så är det dags för middag på The Barö

The Barö har en restaurang, The Berg, den ligger även den på klippkanten med fin utsikt och är omgärdad av en stor terrass som på sommaren används som bar och häng. Barö har blivit känt för sin goda mat och här kan man då äta en avsmakningsmeny. Man väljer om man vill äta, 4-7 rätter.

Vi tyckte det skulle vara gott med 4-rätter denna kväll. Innan middagen startade vi med en The Barö, en god ginbaserad cocktail. Därefter blev det dags för mat.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 7

Man sitter intill det öppna köket där kockarna tillagar rätterna. Även matsalen går i samma ton som resten av hotellet, sobert mörk och vackert.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 8

Först ut kom ett hembakat gott svart bröd som var mer eller mindre dränkt i en sirap. Det var kladdigt och smaskigt värre.

Till första rätt fick vi in “potatis med mejram” men till detta serverades även marinerad forellrom som legat i en blandning av soja och citron. Otrligt fräscht och gott.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 9

Efter det följdes den fisktaco på hemlagat tacobröd. Fisken var läcker, spröd med en god sälta och tillbehören färska och goda.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 10

Efter det var det dags för “huvudrätten” som denna kväll bestod av rökt öring med färsk vitkål. En len och mjäll fisk med en söt och ljummen kål till. Det kändes både lätt och mättande på ett bra sätt.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 11

som en söt avslutning på det hela serverades Jordgubbar med sichuanpeppar. Även den supergod.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 12

Serveringen var väldigt bra, personlig och professionell och bra kunnande kring den mat vi skulle äta. Mäta och belåtna stannade vi kvar ett tag till i restaurangen. Tyvärr finns ingen lounge/lobby på hotellet och har man ätit klart får man gå till sitt rum eller kanske stanna kvar. Problemet blir att om man äter den tidiga sittningen så kan man inte stanna utan måste då gå till sitt rum.

Det hade varit trevligt med någon yta att vara på efter middagen.

Det är mörkt mörkt och mörkt

Sommarkvällen var lugn och stilla och runt omkring husen tänds små ljusslingor upp och gör det väldigt vackert. Vi promenerade till slut till vårt rum, vi har haft en lång dag. Väl framme vid rummet så tänder vi lamporna och tror först att något måste vara trasigt.

Det visar sig att det skall vara så. Av någon anledning så finns det endast en taklampa i rummet som belyser ett par väggkrokar där våra jackor hänger. Sedan finns en liten belysning vid bardisken/kaffemaskinen och två mindre golvlampor på var sin sida av sängen.

Det är väldigt mörkt inne i rummet. Badrummet blir lika dant. Minimalt med belysning och det är lite konstigt att den enda spegeln som finns i badrummet är en liten makeupspegel. Vill man på något sätt se hur man ser ut får man masa sig ut i rummet och bakom kaffemaskin och glashyllor på en vägg, där minibar finns, har man placerat en spegel. Rätt tufft att försöka fixa håret i alla fall.

Frukost i en låda

Frukostlåda på The Barö

Hotellets frukost kommer i en trälåda. Om man vill kan man ta den med sig och sitta vart man vill för att äta. Vi stannade på terrassen för det var en varm och fin dag. I lådan fanns en brödskiva, overnight oats, yogurth och ägg. Sedan en tallrik med ost, skinka, lax och frukt.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 13

Allt var fräscht och fint men var inte helt i min smak. Kanske jag är lite mer traditionell när det kommer till frukost och dessutom föredrar jag varmt ägg en ett kallt ägg. Kaffe och te fanns att hämta inne i restaurangen tillsammans med två blandningar på juicer.

The Barö, unikt hotell i Barösund, Finland 14

Efter frukost var det dags att dra vidare mot Loviisa och skärgården där, en körtid på lite över 2 timmar. Men innan dess skulle det hinnas med ett besök på Borgbackens tivoli.

Överlag är the Barö en mysig liten destination, unik i sitt slag. Jag tror nog att man kan stanna här i två nätter, sedan blir det kanske lite det samma. Absolut värt ett besök om ni har vägarna förbi Ingå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.