Egypten, en av populära resmål i vinter 1
| | |

Egypten, en av populära resmål i vinterEfter ett par år av uteblivna resor rusar Egypten upp i toppen igen över populära resmål i vinter.

Fördelen med Egypten är att resmålet är solsäkert. Man kan nog med 99% bestämdhet utlova sol. Under min tid i Egypten upplevde jag en enda gång att det regnade, första gången på 75 år. Men det regn som föll märkte man inte ens av, det var mer fuktigt i luften. Men resultatet blev att öknen blommade.

Resesidan.se intervjuar Lena som bor i Kairo


Vart ska man då åka i Egypten?

Det tråkiga svaret kanske blir, det beror på vad man är ute efter. Det är klart att man kan kombinera exempelvis Kairo med lite strand och bad. Majoriteten av besökare till Egypten kommer för solen och det fantastiska Röda havet. Många turister kommer bara för att se det enorma kulturarvet som landet har att erbjuda.

Att ta sig runt i landet är kanske inte det lättaste men är man i de norra delarna kan man med fördel hoppa ombord på långfärdsbussar. Dessa åker mellan Alexandria, Port Said till bland annat Kairo. Från huvudstaden söderut finns bussar men det är långt att åka. Till Hurghada får man räkna med en tur på över 5 timmar. Från Hurghada till Luxor cirka 3,5 timme.

Kairo en stad med spännande saker att upptäcka

Huvudstaden med nästan 22 miljoner invånare är en rätt stökig stad. Om man sjunger att New York aldrig sover så garanterar jag att det gör inte Kairo heller. Ett myller av bilar och bussar, åsnevagnar och hästskjutsar på vägarna. Om man kan köra 5 bilar i rad så gör man det, även om det bara finns tre körfält. Ju mer man tutar ju säkrare kör man, då vet alla att man kommer.

Förutom pyramiderna så har huvudstaden så mycket att visa upp och traditionellt så ska man ju besöka citadellet och moskén. Något annat som är värt ett besök är de Dödas stad. Medinat El Moutah är en gravplats cirka 6 km långt i ett rutnät. Här bor människor bland gravarna.

Luxor

Luxor är en av mina favoritplatser att besöka. Även om det är många turister här så är det något magiskt över staden. Det kanske beror på att jag var boendes här i så många månader att man kände sig hemma. Det doftar något speciellt i Luxor. En blandning av den torra ökenluften och sand som blandas med Nilens vatten och eldrök från husen.

I Luxor kan man spendera veckor och bara upptäcka det antika Egypten. Jag älskar att krypa ned i de över 2500-år gamla gravarna i Konungarnas Dal och se på den fantastiska byggnationen man har gjort genom att gräva sig i berget. Några gravar är bara ett par kvadratmeter till de största på ett par hundra.

På Västbanken finns även Drottningarnas Dal där Nefertari har sin fantastiska grav. Vill man besöka båda platserna så tänk på att vissa gravar bara släpper in ett antal besökare per dag.

Fantastiska Tempel

Luxor har ju även två av de större templen. Karnak och Luxor. Karnak är en imponerande byggnad som byggt ut och om allt efter de olika faraonerna. Här möts man av statyer och pelare som är över 20 meter höga och ännu idag kan man se de starka färgerna man målade templen i. Karnak tar en halv dag att utforska, om man vill se hela templet. Systertemplet Luxor är inte lika stort men lite mer bevarat.Assuan – slutgiltiga stoppet på Nilen

Tar man sig hela vägen till Assuan så har man mycket att se fram emot att upptäcka. Inte bara att det är en kul stad med en bassargata som är flera kilometer lång. Mitt i Nilen finns Elephantine, en ö vars stenblock ser ut som elefanter. Segla felucka runt elephantine är en otrolig upplevelse. Vidare kan man besöka det antika stenbrottet där man högg ut obelisker, i ett enda stenblock. Här finns en obelisk som sprack, som man lämnade kvar i berget. Ett bevis på hur man gjorde obeliskerna som väger flera hundra ton

populära resmål i vinter


Från Assuan kan man åka till Nassersjön som skapades när man byggde upp den stora dammen för att både kontrollera Nilens översvämningar samt skapa el. Bakom dammen bredde sig en enorm sjö ut, något man inte räknat med och Nassersjöns vatten täcke och dränkte många palats. Ett av dem är Abu Simbel, där svenska Skanska var med och flyttade två berg bort från vattnet. Lika imponerande som själva monumentet.

Assuan är även en bra startpunkt om man vill segla på Nilen några dagar. Längs med Nilen finns fantastiska tempel som man får besöka och det är underbart vacker att se alla sockerrörsodlingar, dadelpalmer och stora vattenbufflar som simmar i floden.

Visste du förresten att Nilen rinner från söder till norr och rinner ut i Medelhavet.

Så kombinera lite sol och bad i Röda Havet med att upptäcka landet i sig. En resa som skapar minnen för livet. Det finns ingen annan plats på jorden som är som Egypten med det Faraonska Egypten.

Vart finns de bästa stränderna?

Att vara längs med kusten från El Gouna, Hurghada och ned till Makadi Bay. Idag finns många lyxhotell med privata och eleganta stränder.

Kairo eller Luxor? Om man vill vara kulturell

Kairo har mycket att visa upp. Hela ökenområdet runt pyramiderna döljer oupptäckta skatter. Här finns landets första pyramid och även de största man har byggt. I det nya museet finns allt om Tut-Ank-Amon plus även Rosettastenen som till slut hjälpte till att äntligen kunna tyda hieroglyferna.

Luxor (tycker jag) har kanske de mest fascinerande byggnaderna och gravarna i landets historia. Det enorma Karnak Tempel som ännu är ett av världens största religiösa byggnader till det fantastiska Konungarnas dal med alla faraonernas gravar. Västbanken visar allt som hade med livet efter döden att göra. Luxor tempel visar på enastående konstruktion av tempel samt hur förödande ökensanden kan vara.

Röda Havet snorkla eller dyka?

Röda Havet är världens varmaste hav. Det finns otroliga rev att besöka och man kan både dyka och snorkla, det man känner sig bekväm och behärskar. Flertalet dykutbildningar finns att ta. Här kan ni läsa om en trevlig tur där man får snorkla med delfiner >

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.