Inspiration, Kultur och Historia, Natur, Upplevelser

Costa RicaCosta Rica är beläget I Centralamerika mellan grannen Nicaragua i norr och Panama i söder. Landet har varit en stabil demokrati sedan 1949 och samma år förbjöds även armén vilket landet då var ensam i världen om.

Puerto Viejo beach, hammockCosta Rica litar till internationella organisationer och så sent som 2011 drog de grannen Nicaragua inför internationella domstolen i Haag och vann en tvist om rättigheterna till gränsfloden San Juan.

Klimatet i Costa Rica är tropiskt och detta innebär att landet har två årstider, regnperiod (mitten av maj-slutet av nov) och torrperiod (början av dec-början av maj). Höga berg och vulkaner skär rakt genom landet vilket gör att klimatet på den östra delen är väldigt annorlunda från den västra sidan. På den östra sidan är klimatet typiskt ”karibiskt” vilket innebär att skillnaderna mellan torr och regnperiod inte är så tydliga och växtligheten även är grönare. Den västra sidan har en tydlig skillnad mellan torrperiod och regnperiod och framförallt regionen uppe i det nordvästra hörnet, Guanacaste, är bland de solsäkraste områdena i världen under torrperioden. Huvudstaden San José är belägen uppe i bergen på 1170 meters höjd. Nästan hälften av landets 4,9 miljoner invånare bor i området runt San José som i Costa Rica kallas centraldalen. I och med bergens höjd så skiljer sig temperaturen ganska rejält mellan låglandet och San José. I San José är det under regnperioden inte ovanligt att temperaturen kryper ner mot ”låga” 17 grader medan det i exempelvis Guanacaste sällan är under 25.

 

beautiful sunset

 

Costa Rica ett Klimatsmart resmål

Landet har som mål att bli först i världen med att vara kolidioxidneutrala vilket innebär att deras skogar skall ta upp lika mycket koldioxid som landet släpper ut. Detta skall främst lösas genom att landet skall ta all sin el från förnyelsebara källor, redan idag kommer 95% av landets energi från vattenkraft.

Costa Rica är även känd för att vara ett av världens lyckligaste länder och nyligen kom landet på andra plats efter Panama i en undersökning som opinionsföretaget Gallup utfört (Sverige på åttonde plats). I Happy Planet index, som är en undersökning där landets nöjdhetsindex jämförs med vilket koldioxidavtryck som landet avger, hamnar Costa Rica på första plats (Sverige på 52:a plats).

Det finns således massor att se i Costa Rica och att peka på endast en plats man måste besöka är närmast omöjligt. Men om jag skall lyfta en av mina favoritplatser så får det bli den lilla byn Cahuita på den karibiska sidan. Byn har endast ett par hundra invånare och huvudinkomsten i byn är turism och framförallt ekoturism. Byn gränser till nationalparken med samma namn och du kan enkelt ta en promenad i parken efter morgondoppet då stranden ligger ”vägg i vägg” med parken. Till Cahuita åker du om du vill ha lugn och ro på din semester och om du förväntar dig att få service snabbt och hoppas på effektivitet är byn inte platsen för dig. I Cahuita låter man tiden ha sin gång och man upptäcker snabbt att det faktiskt inte gör så mycket att saker får ta sin tid. Stranden i Cahuita är bland de vackraste i landet och hela byn andas och lever med sin Reggae.

 

Punta Uva beach,10 min from Villas del Carribe

Om du vill åka hit på din semester rekommenderar vi att du åker någon mil söder ut till den mysiga byn, Puerto Viejo. Denna by som är aningen större än Cahuita är ett perfekt semesterval då det finns ett större urval av restauranger och aktiviteter att göra här samt att du lätt kan göra en dagsutflykt till Cahuita eller någon av de andra närliggande stränderna. Här kan du uppleva ”bonfires” på stranden och klubbar som spelar reagge natten lång om du vill ha det eller bara njuta av Karibiens lugn. Mycket av maten på den karibiska sidan baseras på fisk och kyckling och smakerna blandas med mycket kokosmjölk och bananer. Runt Puerto Viejo finns det även flera frivilligorganisationer som jobbar med bevarandet av djurarter i området och en av de större organisationerna är ”Sloth Santucary” (http://www.slothsanctuary.com/) som jobbar med bevarandet av sengångare. Där har du chansen att besöka och på deras område och se hur arbetet går till. Det finns flera andra liknande organisationer som jobbar med andra djurarter än sengångare. Resor Costa Rica  kan enkelt bokas via Swetours.com

Sloth in Tortuguero

Pelle Eriksson arbetar sedan 10 år tillbaka med att skräddarsy resor till Costa Rica på företaget Swetours.com etablerat i Costa Rica.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×