Venedig, Resesidan.se
| | |

Venedig, dröm eller verklighet?

Världens vackraste stad? Venedig är en unik stad med så mycket intressant att visa upp. Tänk er husfasader i guld, turkost vatten, gondoler och tusen broar. Detta är verkligen romantikens stad.

Venedig, dröm eller verklighet? 2

 

Venedig har en lång och brokig historia. Få vet om att denna lilla stad en gång i tiden tillhörde en av de mäktigaste städerna i världen och styrde handelsvägar till Orienten. Den mäktigaste personen i Venedig var Dogen, han rådde över stadens ekonomiska situation och tog hand om allehanda göromål, bland annat kunde han döma invånare som begott brått till döden. De halshöggs då på trappan till Dogepalatset så att huvudet rullade ut på Marcusplatsen, det fanns de som även slog vad om hur långt ut huvudet skulle rulla.

 

Staden är helt uppbyggd på pålar, nedstuckna i lagunen. Vattnet i lagunen spolas genom dagligdags genom tidvattnet som ibland svämmar över staden. Man försöker begränsa översvämningarna genom att man har satt upp stora metallvippor på lagunens botten som kontrollerar inflödet av vatten. När det är som allra värst så svämmas stora delar av Venedig över och man vadar i knähöjd med vatten, eller på de provisoriska landgångar man satt upp.

Venedig både sjunker och luktar illa?

Många känner till att det både ska lukta illa och att staden håller på att sjunka ned i lagunen, detta är både rätt och fel, på ett sätt. I lagunens botten finns stora gasfynd, dessa har man tömt på sitt innehåll och gasen luktar då som ruttna ägg eller sopor. De tömda fickorna har även gjort att man sett botten sjunka ihop och därmed en sänkning av landsytan. Nu är det flera år sedan man slutade med utvinningen och den hemska doften förekommer inte alls på samma sätt som innan.

 

Canal Grande 2

 

Huvudleden i staden är Canal Grande, en hårt trafikerad kanal med många olika typer av båtar. Här ser man allt från transporter av varor till, bussar, taxi, gondoler, poliser och privatpersoner. Det är ett gytter av båtar och faktiskt riktigt roligt att stå intill kanalen och se vardagen flyta förbi. Ett av de roligare sätten att upptäcka denna stad är naturligtvis på kanalerna. Från Marcusplatsen kan man köpa biljett till vaporetton (båtbuss) och ta då den som åker längsmed Canal Grande. Varför inte åka med hela vägen till Rialto bron? Det är en upplevelse i sig att sitta med här och se de fantastiska husen från sjösidan.

Många av husen är otroligt vackra, något man bara upptäcker om man är på en av de många kanalerna. Det finns flertalet hus med mosaikfasader och dekorationer, ett hus är helt förgyllt!

 

VCE-hus§

O Sole Mio! Ett enda måste i Venedig, att åka gondol.

Ett annat måste är ändå att åka Gondol. Vad många än säger så är det en självklarhet och det är en upplevelse. Vi valde att vandra in en bit i staden, bort från de stora bryggorna runt Markusplatsen, och där hittade vi vår gondol. Priset för turen var 80 euro och då var vi fyra personer i gondolen. Vår gondoljär berättade att han var femte generationen gondoljär och var iklädd de traditionella kläderna med svarta byxor, tvärrandig tröja och hatt. Vid ett tillfälle blev det nästan lite för klichéartat när han började sjunga på O Sole Mio. Vi kom i alla fall bort från de större farlederna och gondoljären visade upp huset där familjen bodde.

 

gondoltur

 

Man får en inblick i hur vardagen är i Venedig när man åker gondol. Lastbryggor till hotell och restauranger dit transportbåtar kommer med varor, privata båtar vid bryggor och tvätt som torkar från fönstren. Passerar man förbi Venedigs lyxhotell så ser man de vackra bryggorna med röda mattor och livréklädd personal som hjälper gästerna in i hotellet.

 

islands-Venice-Italy-gondolas--1525881-1920x1080 Man kan orientera sig i staden genom att hålla koll på kampanilen, klocktornet vid Markusplatsen. Detta är oftast startpunkten för mångas besök i Venedig. Det är ju här man hittar några av stadens största sevärdheter. Kampanilen har byggts om efter brand som uppstod och en gång i tiden så hissade man upp brottslingar i tornet, i burar på utsidan, som fick sitta där och tänka över sina synder. I Venedig var ekonomisk brottslighet något av det värsta man kunde göra, ofta straffades detta hårdare än både stölder och mord.

 

Dogepalatset ligger mitt emot kampanilen och här inne bodde dogen som styrde staden. Palatset är otroligt vackert och påkostat. Som palatset ser ut idag så är byggnaden byggd, ändrad och omgjord mellan 1340-1565. Här bodde dogen av Venedig men palatset inhyste även kontor för olika ämbeten. Huset är rikt utsmyckat och var rum är smyckat av fresker och konstverk, förgyllda trädekorationer. Från palatset kan man även promenera över till Venedigs fängelse. Vägen dit är mer känd som Suckarnas bro.

 

Suckarnas bro

Säkert fängelse eller bara för de rika?

Bron är delad med en vägg i mitten så de som skulle in i fängelset inte skulle se de som var på väg ut. Namnet har bron fått eftersom det finns fönster på var sida om skiljeväggen så var det sista man såg, eller det första, Vackra Venedig och då drog man en suck av lättnad att återse staden eller en suck av missnöje när man skulle lämna staden för en längre tid. Fängelsets mest kända fånge var Casanova, även den ende som lyckats fly från fängelset. Det sägs att alla hans romanser i staden hjälpte honom att fly fängelset.

 

Bredvid Dogepalatset ligger även Markuskyrkan. Räkna med lång väntan att komma in här, om ni reser till Venedig under högsäsongen. Denna bysantinska kyrka har blivit känd för sin vackra arkitektur och främst för de vackra guldmosaikerna inne i basilikan, illustrerande Markus liv och berättelser.

 

grand-Italy-rialto-bridge-canal-1519502-1920x1080Men vandra bort från Markusplatsen och se det genuina av staden. På Markusplatsen kan man få betala flera hundra kronor för två kaffe och lite vatten. Promenera på frihand genom små gator och gränder och korsa över tusentals broar. Runt var gathörn dyker nya vyer upp och man vill fotografera allt man ser. Venedig är så otroligt vackert. Staden har massor av besökare men är man på sidogator från de största gatorna så ser man en helt ny sida av staden.

 

Reser ni hit under sommarperioden så räkna med att det är otroligt varmt och fuktigt och att det är hundratusentals turister där samtidigt. Bästa tiden att upptäcka Venedig är på vårkanten fram till slutet av april och kanske under september. Detta är staden för er som vill uppleva både kultur och historia. Venedig har en mängd gallerier, museum och utställningar att besöka. Det är ganska så dyrt att bo här på själva huvudön, men de intilliggande öarna kan erbjuda något lägre priser.

 

Lido di Venezia är ett bra exempel på att bo nära Venedig men samtidigt få billigare boende och även möjlighet till strand och bad. Det tar 10 minuter att ta sig till Lido di Venezia, som skiljer Venedig från det öppna havet. Bara 500 meter bred och dryga milen lång är denna ö väldigt lik Venedig, med kanaler och broar.

 

Lido

 

Många är det som även passar på att besöka Murano, ön som mest är känd för sin glasblåsarkonst. Tidigare så var all glastillverkning på Venedig men efter stora brandrisker så flyttades allt till Murano. Några minuter med vattentaxi och man är på denna ö som har väldigt pittoreska vyer att visa upp.

 

murano1

 

Till Venedig kan man flyga direkt från Sverige under sommarsäsongen och det tar knappt 30 minuter med taxi från flygplatsen till Venedig. Man kan även komma hit med tåg, många är det som flyger in till Milano och sedan tar sig vidare.

 

Invånarna i Venedig skiljer sig något från gemene italienare, här är man långa och smala och många är det som har blå ögon och svart hår. Dialekten här är mer melodiös och kan ibland upplevas som ett eget språk. Vi vill säga att Venedig är ett världsarv som man skall kryssa av på sin reselista. Vi garanterar WOW!, gåshud och svettiga ryggar.

 

 


 Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.