Eget hus i Marmaris 3
Europa,  Inspiration

Eget hus i Marmaris

Tänk vad praktiskt att kunna boka flygresa via ett charterbolag och sedan hitta drömboendet på annat sätt. Vi gjorde det och hyrde eget hus i Marmaris.

P1010134

Vi var fyra personer som skulle iväg på resan och kosan styrdes mot Marmaris i Turkiet. Väl framme i landet väntade en hyrbil på oss och vi körde cirka två timmar för att komma fram till vår villa. När man skall till Marmaris så landar man i Dalaman. Som tur är är det enkelt att köra i Turkiet och man kan läsa vägskyltarna. Väl framme hade vi dock lite svårare att hitta fram. Vi hade fått instruktioner från värdparet hur vi skulle köra men vi var alla eniga om att vi hade kommit fel. Efter slingriga vägar, bortom bostadsområden och på en smal stenig väg så dök plötsligt vår villa upp.

P1010138

Utsikten var vidunderlig och temperaturen lite svalare här uppe än nere i själva turistorten, ändå svettades vi på kvällskvisten i 40 gradig hetta. Villan som vi hade hyrt för en vecka hade tre sovrum, vardagsrum/kök, en härlig terrass och en fin pool. Utsikten var inte illa den heller. Hela huset hade luftkonditionering, vilket vi var glada för då temperaturen i augusti i Turkiet kan bli olidligt hett.

Marmaris under våra fötter

I den lilla by som var ett par minuter från vårt hus fanns både minimarket och bageri så vi kunde köpa mat och frukost åt oss. I villan fanns all maskinell utrustning som man kan tänkas behöva, inte bara kaffekokare och en mikro, utan ett välutrustat kök helt enkelt. Kylskåpet var dessutom fyllt med “första hjälpen” när vi kom fram på kvällen, det vill säga det fanns öl och vatten i kylskåpet, plus kaffe, mjölk, ost, smör och bröd, frukt och yoghurt så vi hade något att äta på morgonen. En trevlig gest från de som sköter om villan.

P1010098Sköna solstolar, parasoller, badleksaker och mycket annat fanns på terrassen. Det var underbart att bara öppna dörrarna från sovrummet och kliva ut på den soldränkta terrassen och njuta av lata dagar med pool, bra böcker, massa sol och turkiska varma vindar. Vi gjorde så att vi spenderade dagarna uppe vid huset, åt lätta luncher, smakade kall lokal öl, Efes, och till kvällen for vi ned till Marmaris för att äta lite gott och se på lite andra turister.

Hamnen i Marmaris är otroligt vacker och här ligger många bra och en del mindre bra restauranger. I sällskapet hade vi med oss vana turkietresenärer som hjälpte oss till bra krogar. Till slut gick vi enbart på de ställena där många invånare eller turkar själva satt och åt. Där var maten fantastisk! Turkiska meze till förrätt, en mängd smårätter som alla tar del av, gör en bra start på middagen. Personligen så älskar jag turkiska köttgrytor, mustiga, smakrika, massa grönsaker till.

P1010115

Man har inte avnjutit en god middag om man inte tar lite vattenpipa efteråt. I Marmaris finns det många ställen som erbjuder detta och det kostar inte så mycket heller. Lite fega var vi med smakerna och äpple var det som vi provade på. Man får ta i rejält när man röker vattenpipa, det är trögt att få tobaken genom vattnet. Trots de heta nätterna så hör det till att smaka raki (turkiets motsvarighet till ouzo).

P1010140Strax utanför Marmaris finns en spännande restaurang som ligger i ett sönderfallet gammalt hus. De varma kvällarna och de regnfria kvällarna sitter man utomhus under de magnifika takbjälkarna och bara himlen som tak. Här har man lyckats med designen på ett smakfullt sätt genom att blanda det moderna, väldigt moderna, med husets övriga förfallna utseende. Även om detta var en av de bättre restaurangerna i området så var det ändå inte dyrt i våra ögon sett.

Går man på bakgatorna nere i Marmaris så hittar man många bra lokala krogar där man kan äta god turkiskt mat, äkta, för knappa 50-lappen per person.

P1010152

Glöm inte bort att en dag ge er ut med en Gulet, en turkisk segelbåt, bred och bekväm, i trä. Vår dag började tidigt och ombord fick vi turkisk frukost med kaffe, yoghurt, ägg och oliver samt bröd och sylt. Under seglatsen så njöt vi verkligen av skärgården och varma vindar följde oss. Ett par stopp under dagen för att bada och leka samt lunch ingår. Hemresan gick med solnedgång i ansiktet och man är skönt avslappnad där man bekvämt ligger på stora sköna madrasser. Vattnet i Marmaris är underbart, klart, blått och varmt.

En dag så tog vi bilen och körde genom bergen till Turunc som ligger cirka en timmer från Marmaris. Det är en fin tur genom berg och skogar, även om mycket är ganska så utbränt i slutet av sommaren. Bergen är mäktiga att resa genom och här och där växer olivträd som lyser upp med sina silvergröna blad.

P1010180

Annars är det de små byarna med sina gröna oaser som man minns bäst från turen genom bergen, eller stoppet man gjorde för att köpa glass och starkt turkiskt kaffe på ett gammalt torg där ett av landets äldsta träd fanns.

Vill man njuta av avkoppling, sol och värme samt god mat så är Marmaris ett bra alternativ. Leta upp ett roligt boende som inte ligger mitt i turistsmeten, där finns en oändlighet av hotell och områden med bara hotell. Staden är annars intressant och livfull, här sker saker dygnet runt och vill man shoppa eller klippa sig så kan man göra det lika bra klockan tre på eftermiddagen som klockan fyra på morgonen.

Om ni är intresserade av att hyra ett eget hus är Sunny Rentals ett bolag som hjälper till med detta, det är en förmedling som har bra kvailtet på sina hus.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×