Elephantine och Assuan



Seglar man på Nilen är Assuan slutdestinationen, längre kan man inte segla för här finns första katarakten. Elephantine och Assuan är spännande att besöka.

Aswan_Elephantine_Island_R05



Det är något speciellt med luften i Egypten, svårt att säga vad det är. Kanske är det sanden från öknen, eller att många eldar i sina hus, eller Nilens vatten som ger den där speciella doften och känslan. När man återvänder till landet efter att ha varit borta ett tag så minns man igenkännande.

Under den faraonska tiden var en av stadens mest kända platser, ön Elepthantine platsen för det kungliga palatset. Namnet har ön fått från de stenar som ser ut som elefanter och när man seglar felucka (egyptisk segelbåt) runt ön så ser man dessa underliga formationer. Bilden ovan visar exempel på två bergspartier som ser ut som elefanter, den mest till höger kan man tydligt se huvud och öra och kropp.

2937210

Felucka runt Elephantine

Elephantine är ännu idag en levande ö där lokalbefolkningen bor

Nilen är en av få floder som rinner åt fel håll, från söder till norr. Under den faraonska tiden kallades därför den södra delen för Övre Egypten och dagens Kairo och närområdet för Nedre Egypten. Ön  och den första katarakten är även gränsen mellan Egypten och Nubien.

Enligt faraonsk tro så var det även på denna ö som guden Khnom föddes, Vattnets gud.  Elephantine har inte bara ruiner efter palats utan här kan man även se några få bevarade Nilometrar.

Det var ett verktyg man använde för att räkna ut hur stora översvämningarna från Nilen skulle bli,  dessa översvämningar var mycket viktiga för landet, Nilens vatten tog  med sig slam och dy från botten som bidrog till att gödsla marken och tillåta befolkningen att odla på.

p373798259-5Elephantine är 1200 meter långt och 400 meter brett och idag är det vanliga bostäder som samsas med utgrävningar och tempelrester. En mörk nubisk kväll så ser man öppna eldar lysa, svaga lampor från husen, färjan som åker mellan ön och fastlandet och det luktar rök från eldarna man lagar mat över.  På ön finns Assuans stadsmuseum och strax intill stadens botaniska trädgård, Kitcheners Island, på en egen ö.

Kitcheners IslandKitcheners Island

Ön gavs en gång i tiden till Lord Kitchener som tack för insatserna i Sudan på slutet av 1890-talet. Ön blev sedermera en del av staden Assuan och här finns både subtropiska växter samt forskning kring spannmål. Lord Kitchener startade planteringarna på ön och trädgården är populär både bland lokalbefolkningen och turister. Man tar sig hit med båt, antingen färjan eller om man hyr en privat felucka.

souk
Assuan har även en av landets största marknader, eller souk. Det sägs att marknadsgatan är över fem kilometer lång och likt de traditionella soukerna är utbudet indelat i grupper, på en plats säljs bara kryddor, på en annan bara tyg, en tredje bara guld och så vidare.  Men det som skiljer denna från alla andra i landet är att här hittar man många fina saker från den Nubiska kulturen.

Gatorna doftar av rökelse, tunga parfymer och tobak från vattenpipor. Kom ihåg att alltid pruta på varorna och ditt första motbud skall vara 70% lägre än utgångspriset, då närmar man sig den riktiga kostnaden. Ingen vill sälja med förlust.

Assuan har en massa mer att erbjuda och vi kommer snart med fler inlägg om denna stad och dess sevärdheter.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen
×