Santorini - Grekisk drömö 1

Santorini – Grekisk drömöDet är många öar i Grekland som har en spännande historia att berätta och Santorinis är kanske mer dramatisk än andras. Denna vackra ö är ännu beläggen i en vulkan.

Santorini - Grekisk drömö Oia på Santorini

Få platser ser ut som det gör på vykorten, men Santorini gör det. Till och med överträffar fotografierna man sett. På avstånd ser ön ut som en svart klump i havet med något vitt på toppen.
Som många grekiska öar är Santorini än vulkanö, karg och klippig men har ändå en speciell charm. Denna lilla ö har så många olika utseenden och visst finns här även gröna små oaser.

Santorini bjuder på en minst sagt våldsam historia, flertalet vulkanutbrott har format och omformat ön och för ca 3500 år sedan skapades ön som den idag ser ut, halvmåneliknande till formen. Stora delar av ön rasade ner i havet och en del säger att detta kan vara Atlantis många historiker letar efter.

Santorini

Vyer över Santorini

De flesta som reser till Santorini besöker endast byarna Fira och Oia. Det är inte så konstigt eftersom det är de två vackraste byarna, och naturligtvis även de två mest exploaterade byarna. Och det är härifrån man hittar de klassiska bilderna och vykorten från ön. Oia (uttalas Ia) är ju Santorini. Denna by är häpnadsväckande att besöka. Ett gigantiskt virrvarr med trappor, gränder och hisnande utsikter som beblandas med turister, lyxhotell och magiska restauranger.

Man kan gå i timmar och upptäcka staden och det är hemskt lätt att gå vilse. Lite roligt samtidigt att upptäcka något nytt som dyker upp runt knuten när man är ute och går. Oia är mycket populärt resmål för bröllop och bröllopsresor, många asiater har valt att komma till Santorini för att gifta sig och fira sin smekmånad här. Vanlig vy under sommaren är just uppklädda brudpar som fotograferar sig här, det finns till och med dem som reser hit enbart för att ta sina bröllopsbilder.

sasntoriniDe klassiska taken från Santorini

Santorini, kanske mest fotade platsen i Grekland?

Kamari är efter Fira den största turistorten på Santorini. Reser du på charter till Santorini bor du med all säkerhet här. Stranden sträcker sig från berget som skiljer Perissa och Kamari åt, och nästan hela vägen bort till flygplatsen.  Stranden kantas av en lång strandpromenad med turistaffärer, hotellanläggningar, barer och ett oräkneligt antal restauranger.
Det är ju lite speciellt att gå till stranden på Santorini eftersom stränderna är svarta. Mest kända är Perissa och Perivolos som tillsammans även bildar den längsta stranden på ön. Här finns tavernor, barer, restauranger och hotell.
sanotrini2

Från Sverige kan man resa till Santorini med Apollo, annars blir det flygresa till Aten och vidare med inrikesflyg. Kom ihåg att Santorini räknas till en av de dyraste öarna i Grekland.
Läs även om Samos här »

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.