Resesidan.se om att Reda
|

Backpacking, Una har rest över 25 årBackpacking startade Unas intresse för att resa, redan som ung 22-åring ville hon se mer av vår jord.

Som ung och nyfiken hade Una läst en mening från en kinesisk författare som sa: “Det bästa med att resa är att komma undan och vara en främling”. Dessa ord startade tankegångarna hos henne att det vore roligt att se världen och att även bosätta sig utomlands ett par år. Just dessa ord skrev Una in på sin resedagboks förstasida och ännu idag, flera år senare, är det lika spännande att ge sig ut i världen. Det finns en negativ sak med allt resande och det är väntan, framför allt på flygplatser.

Backpacking, Una älskar att resa
Som 22-åring gick denna första resa till en mängd olika länder, Uganda, Nepal, Fiji och Filippinerna. “Efter den resan var jag frälst” säger Una. “När jag kom hem igen var målet att få bosätta sig utomlands några år, och jag har tillsammans med familjen bott i Malaysia i 6 år, att resa är fortfarande en passion och är inget som stressar mig alls”.

Backpacking lagt på hyllan

Una fortsätter, “jag blir aldrig trött på att resa. Jag verkligen älskar att möta nya människor och kulturer, se hur man bor i andra länder och få lära sig att det finns många alternativ till det liv och den livsstil vi har. Det bästa är när man är med om händelser som sker “här-och-nu”, det som kanske kom lite oväntat och plötsligt. Ofta tänker jag då att detta hade jag inte kunna få uppleva hemma. Men sen är det ju skönt att komma hem igen och leva på den energi man fått efter en resa. Jag lever länge på det”.

Maten är ett viktigt inslag för Una när hon är på resande fot. Smakerna från Asien är det hon gillar mest och här kommer två länder till tals. Vietnamn är ett av länderna där kombinationen av grönsaker, örter, kryddor, kött och skaldjur ger en fantastiskt smakupplevelse. Man tar tillvara på det mesta och får fram många smaker i rätterna. Baguetteliknande Banh Mi är en macka med olika fyllningar som man lika gärna kan köpa i ett gatustånd hos en gammal gumma som på en 5-stjärnig restaurang.

“Men maten i Malaysia är lite bättre ändå. Här äter man den allra bästa kinesiska maten, det finns en mängd indiska rätter att välja på, både lokala och från Indien och naturligtvis Malay, den traditionella maten. Man tröttnar aldrig på maten och man lägger på sig 2-3 kilo väldigt fort!

390“Maten är en väldigt viktig del överlag vid ett besök i Malaysia. Man bara måste prova att köpa mat från ett litet Soppkök. Det är fräscht, maten lagas framför dig och smakar väldigt gott! Sedan måste man äta av all den goda frukten som finns. Mangon och pulasan är fantastiska att äta men min absoluta favorit är Durian. Den delar upp folk i två läger. Antingen älskar man den eller så hatar man den.”

“Reser jag privat så försöker jag alltid att boka 4-stjärnigt eller boka lägenhetshotell. Många gånger blir servicen på ett 5-stjärnigt hotell lite för mycket. Jag behöver ingen som går med mig fram till hissen eller går med mig till bordet i frukosten. Jag flyger alltid ekonomiklass. När jag reser i tjänst så är vi styrda av de avtal vi har”.“Jag verkligen älskar Paris och Barcelona och åker dit så ofta jag kan. Det är ju i förhållandevis ganska lätt att ta sig inom Europa. Av mer fjärran länder så är både Japan och Maldiverna två favoriter. Maldiverna är nog så nära man kan komma Paradiset. Många blir med stressade av att flyga långt, de tänker på tidsskillnad och att man förlorar sömn när man åker öster ut. Men mitt tips är att bara koppla av, hålla sig vaken tills natten kommer och bara inse att ibland får man bara tre timmars sömn.

una

Vi ställde så frågan finns det några platser kvar som du inte sett och gärna vill resa till?

“Många! Jag samlar på länder och har som mål att hinna besöka så många som möjligt. I oktober åker jag till land 78, Qatar, och jag reser bara till länder jag vet är säkra att besöka. Jag åker gärna tillbaka till länder jag tidigare har besökt så jag kommer inte att bli den andre norrmannen att besöka alla världens länder. Jag har ännu inte hunnit med varken Argentina eller Bhutan. Jag drömmer även om att ö-hoppa i Karibien”

Avslutningsvis kommer när några tips för den som är på väg till Malaysia.

Besök djungeln. Är du i Kuala Lumpur så åk till “FRIM” eller nationalparken Taman Negara.
Det finns även fantastiska öar både på väst- och ostkusten, de har färre turister och är kanske lite mindre lyxiga än i Thailand.
En favorit är Langkawi på västkusten, hit åker man året runt och med bil kör man runt ön och letar upp sin egna strand.

Una jobbar är bosatt i Sandefjord, Norge och har drabbats av Resfeber.

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.