Fler turister till Sverige 1
Europa

Fler turister till Sverige

archipelago__gaveskar-lighthouse__valkonen--top

Turismen i Sverige fortsätter att växa. Förra året ökade branschens omsättning med fyra procent, visar ny statistik från Tillväxtverket som Ekot i SR tagit del av.

Turismen omsatte 2013 totalt 284 miljarder kronor. Den del som utländska besökare står för omsatte 106 miljarder, en ökning med 160 procent sedan år 2000. Sveriges totala export ökade samma tid med 57 procent.

Flest besökare kommer från våra grannländer, men Asien blir allt viktigare.

Turismens totala omsättning har ökat med 90 procent sedan år 2000. Det framgick när Tillväxtverket presenterade sina siffror för 2013 på en pressträff i centrala Stockholm på onsdagen.

Den största ökningen står utländska besökare för. Under 2013 gav utländska besökares konsumtion i Sverige upphov till 14,4 miljarder kronor i momsintäkter, en ökning med 2,5 procent jämfört med 2012.

“Turismen bidrar med stabila 3 procent om året till vår bruttonationalprodukt”, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Annie Lööf (C), näringsminister, pekar på att besöksnäringen är en av de stora basnäringarna i Sverige. 42.000 fler har jobb inom turismen jämfört med 2000, visar rapporten.

“Under alliansregeringens regeringsperiod har jobben ökat med cirka 30 000, vilket motsvarar min hemkommun Värnamo. Vi måste utveckla befintliga besöksmål och se till att skapa nya och bredda utbudet”, säger Lööf och nämner naturen som en av de viktigaste resurserna.

Det är enligt Lööf glädjande att turismen ökar i hela landet och att den ökar även i lågkonjunktur. Infrastruktur och minskade kostnader för de företag som arbetar inom turism är nödvändigt för att tillväxten ska fortsätta, enligt Lööf, som lovar att förenkla myndighetskontakter och bibehålla låga kostnader för företagen om alliansen får behålla makten

Källa: TT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.