Inspiration

Middagstips i coronatider

Annons

Jag tror säkert det är fler än jag som börjar att få det svårt att hitta på något att äta till middag? Man har kanske gjort samma sak om och om igen och till slut så blir det en macka till middag..

Man kanske skulle tycka att det är ju nu man kan ta sig tiden för att lära sig lite nya recept och få idéer på vad man skall äta till middag, men känner jag mig själv, så blir det inte att leta upp något nytt för, varför då? Jag hade lätt kunnat äta någon form av pasta alla dagar i veckan. Det är min lilla svaghet, pasta kan man ju faktiskt variera på en miljon olika sätt. Inte bara med en köttfärssås men med massa olika typer av såser och ingredienser.

I Italien äter man ju gärna en pasta bara med olivolja och chili, inte min stora favorit, men där är det poppis.

Fördelen med pasta är med att den kan ätas både vegetariskt och veganskt och idag finns väldigt bra glutenfri pasta samt pasta gjord på växtprodukter. Vill man inte ha pasta kan man skära till zucchinipasta, som bara är zucchini skuren tunt som pasta.

Annons

Middagstips 1: Godaste köttfärssåsen genom tiderna

Det kanske är att ta i, men jag vill ändå påstå att Per Mobergs sås är en av de godaste jag ätit. Den blir extra fin och mustig (som man vill ha en bolognese) om den går koka extra länge på riktigt svag värme. Allra bäst blir det om du lagar den i en slökokare (Slow cooker) som exempelvis en Crockpot.

Det här receptet kräver kanske lite mer förberedelser än andra och kanske har lite fler ingredienser, men det är värt all väntan för den blir supergod!

När jag använder min slökokare, då får den puttra minst 8 timmar. Mumma!

 
Om du vill prova receptet så hittar du det här > 

Middagstips 2: Revben, jodå det är gott året runt

En annan favorit som är supergod att äta, när som helst är Revbenspjäll. En rätt som är rätt glömd idag. När jag var liten kunde vi ofta få det som söndagsmiddag, med brunsås, potatis och kanske lite äppelmos. Men idag är det mer vanligt att äta revbenen på många olika sätt. Ett av mina bästa recept jag hittat är Leilas revbenspjäll, de är supersaftiga och blir extra goda för de serveras med en fin Barbequesås med ingefära. Receptet är här >> 

Middagstips 3: Dumplings med min goda dipsås

Det händer kanske en gång vartannat år att jag gör egna dumplings. Det är ett pillgöra men rätt roligt när man väl är igång. Idag kan man köpa frysta dumplings, som är väldigt bra, både från asiatiska butiker men även matbutikerna har rätt ok dumplings, jag har testat ICA’s ett par gånger och tycker de är helt ok.

Att tillaga dem är superenkelt, många tror det är mer krångligt än vad det är. Man tar en teflonklädd stekpanna som man värmer upp till medelvärme, eller strax ovanför. Häll i en matsked med matolja/rapsolja, lägg i dumplinga och låt de stekas lite lätt. Låt dem ligga i pannan, håll inte på att röra på dem eller skaka på stekpannan. Efter några minuter, slå på 1 dl vatten, lägg på ett lock och låt de ångas under locket tills vattnet är borta, det går med fördela att sänka värmen till en lägre effekt, Det tar cirka 15 minuter innan de blir klara.

Till detta gör jag en egen dipsås:

  • 1/2 dl japansk soja
  • 3 msk med olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • rivet skal av en lime
  • saften av en klyfta lime
  • en halv röd chili, finhackad
  • en näve med korianderblad, grovhackad
  • ett par stänk fisksås, efter smak, sojan är ju salt sedan innan.

Blanda i hop alla ingredienser,  smaka av så att både sötma och limesmak kommer fram. När du är nöjd, ställ åt sidan till servering.

Sedan är det bara att plocka upp dumplings ur stekpannan, servera på fat med dipsåsen vid sidan om. Till middag rekommenderar jag 8-10 st per person, som en förrätt passar 4 stycken bra. Vill man, kan man ha finstrimlad vitkål som ett gott tillbehör. Dumplings finns både med kött, kyckling eller vegetariska.

Så, jag hoppas det kan ge lite inspiration till något nytt, nya smaker, även om det kan vara något ni ätit sista tiden i alla fall.  Dela gärna med dig om du har något recept som ligger dig varmt om hjärtat.

 

 

Annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.