Resesidan.se intervjuar Niklas Z
|

Niklas kan resebranschen som ingen annanNiklas började sin karriär som många andra genom att gå en guideskola på Mallorca. Efter några år i tjänst utomlands både som guide och destinationschef hann Niklas även med att flyga ett tag som kabinpersonal. Idag är han ännu kvar i branschen men med nya uppgifter.

Resesidan.se intervjuar Niklas ZVad var det som gjorde att du började jobba i din bransch?
Slump, tur och nya möjligheter har gjort att jag idag arbetar inom rederinäringen.

Det hela startade med att jag gick Vingresors guideskola på Mallorca 1989 för att jag ville ut och se och arbeta i världen utanför Sverige. Jag hade läst spanska på gymnasiet och ville både få tillfälle att använda den och att lära mig mer. Efter gudieskolan började jag jobba för Vingresor på just Mallorca och efter det följde tio mycket lärorika och roliga år. Jag arbetade som reseledare, som flygplatsansvarig, bokningsansvarig och som destinationschef. Att se stora delar av världen blev det inte så mycket av som jag hade tänkt mig. Mallorca och Teneriffa blev mina baser med avstickare till Gran Canaria, Lanzarote, Bulgarien och Dubai.

Tanken på att bara arbeta utomlands ett par år och sedan börja plugga fanns hela tiden i bakhuvudet, men åren gick och nya möjligheter dök upp. Efter nästan tio år utanför Sverige fick jag möjligheten att börja arbeta på huvudkontoret i Stockholm och med researrangören Always som ingick i Vinggruppen. Jag arbetade som regional försäljningschef mot återförsäljare.

Efter ett par år gjorde jag verklighet av tanken att plugga började utbildningen till Marknadsekonom på IHM Business School vid sidan om arbetet. Med examen i ryggen öppnades nya möjligheter och tanken var nog att lämna resebranschen bakom mig och gå vidare. Det blev inte så utan med bakgrund inom charterbranschen blev det i stället ett naturligt steg att gå vidare inom branschen och arbeta med marknadsföring och reklam. Färden gick vidare från Vinggruppen till Fritidsresor där jag arbetade som marknadschef.

Efter det lämnade jag charter och flyg bakom mig och började inom rederi som marknadschef på Viking Line med stort fokus på nöjeskryssningar och underhållning vid sidan av traditionella transporter mellan Sverige, Åland och Finland.

Idag har jag en tjänst som Brand Manager med övergripande ansvar för Viking Line varumärke på samtliga marknader.”

Niklas1

Vad är det bästa med att jobba med det du gör?
Mitt jobb de senaste åren handlar om att utveckla och bygga varumärken, driva försäljning och skapa efterfrågan och rätt förväntningar på kunden upplevelse. Oavsett om det handlar om semester, de bästa veckorna på året, eller en paus från vardagen fylld med god mat, underhållning och shopping så är det lika roligt. Att ha förmånen att arbeta med folks fritid och att leverera upplevelser är oerhört stimulerande.”

 

Hur tycker du man skall vara som person för att jobba inom turist- och resebranschen?
“Den frågan är nästan lika svår som ”hur långt är ett snöre” då det finns så många olika delar att arbeta med och olika typer av tjänster och företag. Resebranschen i stort har utvecklas oerhört mycket de sista tio- tjugo åren och specialkompetenser blir allt viktigare. Ser man dock till där många av oss en gång börjat, och många fortfarande gör, i kundlinjen, så måste man ha ett genuint intresse av mötet mellan människor. En känsla för service och förmåga att förutse situationer redan innan de händer.”

 

Finns det något negativt?
“Det finns det alltid, men inom resebranschen precis som i vilken bransch som helst så finns det alltid en vardag. Det som jag tycker är viktigast är att se till att ha roligt på jobbet, det är man skyldig sig själv. Den dagen man vaknar upp och känner att man tröttnat på det man gör eller om man jobbar mot kund och har tröttnat på kundmöten, då är det dags att gå vidare i livet.”

 

Niklas kan resebranschen som ingen annan 1

Vad är dina råd till andra som vill jobba med det du gör?
“Sätt din egen plan med ett mål och delmål. Försök att vara engagerad i vad du gör och att trivas med det.”

 

Vad tror du att du skulle gjort om du inte börjat jobba med det du gör idag?
“Bra fråga, vet inte. Men jag hade sysslat med något att gillade i alla fall.”

Tack för att vi fick störa dig och vi ses ombord!

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.