På vandring i Hagaparken 9
Inspiration,  Städer,  Sverige

På vandring i Hagaparken

En skön höstdag i november var vi ett tjugotal som gick med på vandring i Hagaparken, lett av Verdeverde Travel. Turen avslutades med lite gott att drick på Stallmästargården.

I en Covid-säkrad guidad promenad fick vi tillsammans med Stefan Maurbakken från Verdeverde Travel uppleva ett Haga många av oss inte kände till.

Dagens Hagapark är fin som den är men man kan bara föreställa sig hur otroligt vacker den hade kunnat vara om Gustav III hade lyckats genomföra sina grandiosa planer för parken.

Vem vet hur Hagaparken hade sett ut om inte Gustav III mördades på maskeradbalen. Man kan bara gissa att det hade varit något i hästväg, skrytbygge utan dess like.

Stefan berättade för oss att kungen gjorde sin stora Europaresa, inkognito, för att lära sig om kontinentens kultur och arkitektur. Mycket av det som kungen sedan ville bygga i Haga inspirerades från Frankrike och Italien.

På vandring i Hagaparken 10

Bilden ovan visar grunderna till det som var tänkt att bli det nya Kungliga slottet i Haga. Tanken var att hela Haga skulle bli som en engelsk trädgård, fortsätter Stefan, där människan skapar en park som skal se ut som om naturen själv hade gjort det.

Hagaparken inspirerar

Med inspirerande guidning är det lätt att se hur Gustav III föreställde sig sin park. Vackra slott, dammar, öppna gräsområden och planteringar som både ger skydd för insyn och förskönar parken. Man blir lika inspirerad idag som man var då, när man ser parken som den är idag.

På vandring i Hagaparken 11

Så gick turen vidare ner mot Haga slott, där vi gjorde ett kort stopp vid Gustav III paviljong.

Byggnaden i popmejansk anda håller på att renoveras för tillfället, men ändå kunde man se hur denna lilla magnifika byggnad måste varit enastående när den var färdig. Inredd av Masreliez, som inspirerades av antik romersk konst.

På vandring i Hagaparken 12Det var från denna paviljong som Gustav III reste mot ödesnatten och maskeradbalen.

Till vänster om denna byggnad har vi sedan Haga Slott. Byggstart 1802 och blev kanske mest känd när Kronprinsessparet flyttade in 2010. Vi försökte nog alla kika in över grindarna för att se om någon var hemma men ingen såg någonting alls.

Paviljonger och kiosker

Bara ett stenkast från både Haga slott och Gustav III paviljong ligger Ekotemplet.

På vandring i Hagaparken 13

Gustav III lät bygga Ekotemplet på en liten höjd intill sin paviljong, tänkt som en matsal, utomhus. 1795 stod byggnaden klar. Ekotemplet kommer från att ett lätt eko skapas i byggnaden, men för Gustav III var detta nästan huvudnumret av alla hans byggnader, för han älskade att äta utomhus. Stefan, vår guide, berättade dock att ingen av personalen uppskattade detta. Det var både dragit och blåsigt och kallt.

Hagaparken

Sen gör vi två snabba stopp, vi stannar bland annat vid den Kinesiska paviljongen som även den ligger uppe på en liten kulle och därifrån var det bara ett par minuter att gå till den Turkiska Kiosken

På vandring i Hagaparken 14

Utanför den Turkiska Kiosken, Stefan i grönt berättar om historien kring huset och att de intilliggande husen än gång i tiden beboddes av Gustav III själv. Idag är det “vanliga” människor som bor här.

På vandring i Hagaparken 15

Turkiska Kiosken stod klar 1788, ritad av Magnus Piper.  Turkiska ordet “kiosk” lär betyda utsiktshus, eller liknande.  Detta blev det sista stoppet på vår vandring.

Hela vandringen i Kungliga Hagaparken tog 1,5 timme. En skön vandring med intressant guidning och anekdoter.

Här kan ni läsa mer om vad Verdeverde Travel har för guidningar. Boka tidigt, är mitt tips, det är små grupper vid varje tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.