Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch 1
Nyheter,  Restaurang

Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch

Skeppsbron 10 i Stockholm är inte som man kanske skulle kunna tro en bro. Det är vägen som går från Kungsträdgården mot Slussen och Södermalm. Man åker bland annat förbi slottet och Hotel Reisen. Här är vår recension Skeppsbron 10.

Det var en ganska regnig dag i början av december som vi hade bokat lunch på den ganska anonyma restaurangen Skeppsbron 10. Det blåste en hel del så promenaden längs med Skeppsbron och den öppna sidan mot Djurgården var en kall historia. Tack och lov så var det varmt, ombonat och mysigt när vi kom in.

Det var inte alls så mycket folk när vi var där, dels berodde det säkert på att vädret var som det var och att Julborden kanske gjorde att folk inte var ute och åt. Det var tre bokade bord när vi satte oss och på slutet av lunchen kom det flera gäster in.

Konceptet man har på Skeppsbron 10 är att man äter en avsmakningsmeny som skall vara både smakrik, nytänkande och inte kosta skjortan. Så vi hade beställt en 5-rätters avsmakningsmeny. Menyn kostade 495:- och tillhörande vinpaket kostade med 495:-.

Sikrom, Skeppsbron 10

5-rätters avsmakningsmeny på Skeppsbron 10

Först ut i denna fantastiska lunch var en liten skönhet. En brioche med stuvad silverlök och sikrom. Trots storleken så var det bara att stoppa allt i munnen. Man hade förstört upplevelsen om man skulle försöka ge sig på att skära i den. Oavsett så var det en fantastisk start på lunchen! Den mjälla briochen med sin söta mjuka fyllning kompletterade sälta man fick från sikromen. Det var så otroligt mycket smak i denna lilla “bulle”, helt fantastiskt.

Vi valde inte att ta något vinpaket utan valde fritt från vinlistan. Vi hade startat middagen med ett glas champagne och fortsatte med vitt vin till första rätten. Några av oss ville hellre välja från listan och prova för oss nya viner. Oavsett så var det med ett bra val.

Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch 2

Tupplever

Så var det dags för nästa rätt. Innan vi pratar om det så måste jag säga att personalen på Skeppsbron 10 är helt fantastisk. Väldigt serviceminded, kunniga, trevliga och uppmärksamma. Nåväl, nu är det dags för maträtt nummer två. Tupplever med fikon, pistagenötter, madeira och havgus (ost). Denna rätten var som ett konstverk och först trodde vi att det var dessert som kommit in.

Silkeslen tupplever, mild och mjuk smak som lyfter tack vare de fantastiska pistagenötterna och det söta från fikonen. Osten ger en fin umami till det hela och återigen förundras vi över hur mycket smak man kan få fram från en sådan liten rätt. Triumf igen!

Recension Skeppsbron 10 – dags att byta vin

Så fortsätter vi vår lunch och recension Skeppsbron 10. Inför nästa rätt var det dags för vinbyte och nu blir det rött för resten av menyn. Sällskapet har hittat en fransk Pinot Noir, som inte alls var så dum och inte heller lika tunn, som jag kan uppleva att en Pinot Noir kan vara.

Den tredje rätten blir ett avtryck från Spanien, nu ska vi få äta en grillad tomatgazpacho.

Tomatgazpacho Skeppsbron 10

Ännu en gång kommer det in ett konstverk i en tallrik. Det är ju så man har ångest för att förstöra det fina som kockarna har åstadkommit. Jag har smakat många gazpachos i mitt liv, och de har i och för sig, inte varit gjorda på samma sätt men denna slår allt med hästlängder. En total smakexplosion! Djup tomatsmak med just rätt syra och sälta. I soppan fanns grillat rågbröd, torkad soja och parmesan. Vi alla var överens om att detta var ännu det bästa på dagens meny.

Perfekta storlekar för att man skall kunna orka äta

Man blir alltid lika förundrad varje gång man tar in en avsmakningsmeny. I början tycker man alltid att rätterna ser så små ut men allt eftersom menyn fortgår så blir man mättare och mättare. Och tur är väl det för det är ju så det skall vara. Men aldrig överfull på något sätt. Det kommer in ganska många från det bistra vädret utanför för att ta något att dricka och det finns en liten bar längre in i restaurangen, men det är inte något man ser när man kommer in.

Lokalen är väldigt mysig den med. Murrig med fina bord och stolar, belysningen dov och inbjudande. Huset är riktigt gammalt och man kan känna av dess historia när man sitter här.

Dags för mer att äta

Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch 3

Rätt nummer fyra är en sotat hjorttartar med pepparrot och kålrabbi samt granskott. I min smak den svagaste rätten under lunchen. Allt dock väldigt vackert presenterat och återigen full av smak. Men ska jag bedöma utifrån min egen smak blir den rankad lite lägre.

Nästa rätt, nummer fem är dock en riktig höjdare. Nu ska vi äta en svampravioli.

Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch 4

Här får vi en underbar rätt med kantareller, fermenterad champinjon, havgus och torkad soja. Själva raviolin är som öppna pastaringar där allt tillbehör ligger på, mellan och under. Ännu en gång får vi smaka på så många starka och olika men kompletterande smaker i en rätt. Helt galet gott i alla fall.

Recension Skeppsbron 10 och avslutning

Skeppsbron 10, vi åt en fantastisk lunch 5

Så har vi kommit till avslutet på dagens lunch på Skeppsbron 10. Det serveras en Fattig Riddare.

Denna stackars fattige riddare serveras med saffran, hjortron, rostad vanilj och kanderade kaffebönor. Det är en riktigt käftsmäll från första tuggan. Här varnar jag lite till dig som inte är så superförtjust i saffran, den är stark och påtaglig. Det är sött och gott med en liten bitterhet från kaffebönor. Överlag en superduper avslutning på en underbar middag.

Kvalitet, prisvärt och vänligt

Skeppsbron 10 är en trevlig krog där personalens vänlighet och kunnande går hand i hand med maten som serveras. Här får man Michelinmat utan att behöva ruinera sig. Vi alla i sällskapet var så nöjda med besöket. Ingen hade varit här innan och visste inte helt vad det var vi skulle få uppleva. Vi kan verkligen rekommendera ett besök här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.