Tusen öars kryssning i Stockholms skärgård 1
| |

Tusen öars kryssning i Stockholms skärgårdTusen öars kryssning är en underbar heldag till havs. Om man har en dag att spendera i Stockholm och inte riktigt vet vad man skall göra så varför inte upptäcka vår fantastiska skärgård?

Tusen Öars kryssningDet var tidig avresa med Waxholm III som var vårt skepp för de kommande 12 timmarna till havs. Det var inte helt fullt på denna tur men det var redan kö, tidigt på morgonen, för att komma ombord på båten. Så startade vår resa ut från Nybroviken, förbi Gröna Lund och Djurgården och allt som hör till. På vår tur kunde man välja att få både lunch och middag och på middagen så var valet antingen en husmanskost eller en tvårätters. Vi vald det sena. Krögare på denna båten var Jesper Taube.

skargard3

Tusen öars kryssning borde alla få uppleva

Det var en härlig morgon och på solsidan var det otroligt varmt och skönt. Längs med resan så guidades vi av en kunnig färdledare som berättade både anekdoter och historia kring det som vi passerade. Man märker att skärgården är stor när vi efter ett par timmar ännu var i den inre skärgården. Första stoppen var Kymmendö men på grund av den varma sommaren var vattnet så lågt att vi inte kunde ta vår vanliga resrutt. Istället så styrde vi kosan mot Nämdö.

skargard12Här fick vi cirka 45 minuter på oss att upptäcka den söta ön med sina få hus. Vid kyrkan fick vi lite mer information om hur det är att leva här och vilka bekvämligheter man har. Det är inte alltid idylliskt att vara bosatt på en av våra skärgårdsöar, besvärligt med kommunikationer, skolgång, att handla mat och andra vardagssysslor. Allt känns så idylliskt och fint på tusen öars kryssning.

skargard7

skargard8Svenska sommaren är otroligt vacker när allt är som det skall och vi hade en fantastisk förmiddag ombord på Waxholm III. Efter detta första stopp så serverades lunch i båtens matsal och det var en härligt skärgårdsbuffé som stod uppdukad.

skargard5Här fanns precis det som man kunde förvänta sig, goda inlagda sillar, rökt fisk, sommarfräscha sallader, kötträtter och mycket annat gott.

skargard6

Maten lät sig väl smakas och vi fortsatte vår tur lite norrut för nästa stopp vi skulle göra om någon timme var på Bullerö, där bland annat Bruno Liljefors var verksam. Då börjar man närma sig den yttre delen av skärgården och man märker även detta på vegetationen som är väldigt sparsam. Kobbar och skär är både obebodda och har ingen, eller nästan ingen växtlighet alls.

skargard9Vi möttes av det svenskaste man kan tänka sig, röda hus med vita knutar och en svensk flagga, samt det gröna gräset och några äppelträd med frukt. Vi valde att vandra lite granna bort från allmänna vägar och hittad en plats där vi kunde kasta av oss kläderna för att ta ett dopp. Det blev ett simtag i vattnet och två på land, temperaturen var inte över 17 grader…

skargard10

Härifrån hade vi en vidunderlig utsikt över havet och närliggande öde öar.

skargard11Efter cirka en timmes stopp styrde vi sedan kosan mot Sandhamn, turen dit tog knappt en timme. Man märker att man börjar närma sig “bebodda områden” då fler och fler båtar började dyka upp. Det hade hunnit bli sen eftermiddag när vi kom fram till Sandhamn och vi hittade en glasskiosk där vi köpte lite svalkande glass och med den i handen vandrade vi runt på denna sandiga ö. Marinan är kul att gå till och se på de många fina båtarna som ligger där.

Tillbaka vägen ombord på båten serverades både en cocktail och middag, vi hade bokat in tvårättersmenyn som innehöll både skaldjur och kött. Efter måltiden hittade vi en plats i lä, i fören på båten och där satt vi i solnedgången och njöt stillheten med något gott att dricka.

Denna kryssning genomförs av Strömma och ni kan läsa mer kring priser och avgångar på deras hemsida: www.stromma.se

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.